ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα

αυστηροί-έλεγχοι-και-τσουχτερά-πρόστ-402113

Αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να διαπιστωθεί η εγκατάσταση και σωστή λειτουργία των λιποσυλλεκτών, με το ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται να ανέρχεται σε 1.500 ευρώ για κάθε παραβάτη.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου – ενημέρωσης των επαγγελματιών του νησιού από περιβαλλοντολόγο, η οποία διανέμει παράλληλα στους άμεσα ενδιαφερόμενους το ανάλογο ενημερωτικό υλικό, προκειμένου να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους του θέματος και τις επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Στη διάρκεια της περσινής σεζόν, σημειωτέον, είχαν εντοπιστεί περισσότεροι από εκατό παραβάτες, στους οποίους δόθηκε, μετά τις σχετικές υποδείξεις, χρονικό περιθώριο, προκειμένου να συμμορφωθούν με το γράμμα του νόμου. Σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν, περί τους σαράντα επαγγελματίες, υποβλήθηκε το παραπάνω πρόστιμο.

Οι φετινοί διαπιστωτικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η ενημερωτική διαδικασία, ενώ όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος της ΔΕΥΑΣ Σκιάθου, Λευτέρης Βιολέττας, στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα η προστασία του δικτύου αποχέτευσης.

Στην ενημερωτική επιστολή που διανέμεται, εξάλλου, στους επαγγελματίες του τομέα εστίασης και υπογράφεται από τον ίδιο, επισημαίνεται ότι: «Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση και τον Κανονισμό Αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Σκιάθου, οι επιχειρήσεις εστίασης κάθε τύπου (εστιατόρια – ταβέρνες, εργαστήρια τροφίμων – ζαχαροπλαστικής κ.λπ.) πρέπει να έχουν κατάλληλους λιποσυλλέκτες, ώστε όσα λίπη και έλαια δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν στην πηγή τους, να παγιδεύονται σε αυτούς. Σε παλαιές κατασκευές, αν δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση, πρέπει να τοποθετούνται λιποσυλλέκτες στις επί μέρους εγκαταστάσεις πλύσης. Οι λιποσυλλέκτες πρέπει να είναι εγκεκριμένοι επαγγελματικού τύπου, κι όχι απλοί οικιακοί σίφωνες. Στη συνέχεια όλα τα διαχωρισμένα λίπη και έλαια πρέπει να συλλέγονται προς ανακύκλωση».

Για τον λόγο αυτό, κλιμάκιο της ΔΕΥΑΣ θα εκτελεί περιστασιακά ελέγχους στις επιχειρήσεις, ώστε να διαπιστώνει αν υπάρχουν εγκατεστημένοι λιποσυλλέκτες και αν λειτουργούν σωστά. Όπου διαπιστώνεται παράβαση, θα εφαρμόζεται το μέτρο του προστίμου που ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

«Στόχος της ΔΕΥΑΣ όμως δεν είναι η αστυνόμευση. Στόχος είναι να προστατευτούν κατ’ αρχάς οι επαγγελματίες, και γι’ αυτό τον λόγο ζητούμε τη συνδρομή όλων, για να βελτιώσουμε τη λειτουργία των υποδομών, να προστατέψουμε το περιβάλλον, να αυξήσουμε τα οφέλη των επιχειρήσεων και τελικά να αναβαθμίσουμε τη ζωή μας» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκιάθου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου