ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Πράσινο φως» για τη μεγάλη επένδυση στη Σκιάθο

πράσινο-φως-για-τη-μεγάλη-επένδυση-σ-425956

Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού «Ξενία Σκιάθου» και ο καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων και των συνοδών έργων υποδομής, της μεγάλης τουριστικής επένδυσης που πραγματοποιείται στο νησί από την εταιρεία «ΤΕΝΑΜΑΡ ΑΕ», με κοινή απόφαση πέντε υπουργείων.

Την απόφαση που ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση της Σκιάθου, υπέγραψαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Τουρισμού η Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Το πλήρες κείμενο και οι περιβαλλοντικοί όροι δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της 7ης Ιουνίου, της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, καθορίζοντας με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο θα χτιστεί το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην έκταση που βρίσκεται παραπλεύρως του «Ξενία», με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Σκιάθου.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού με την ονομασία “Ξενία Σκιάθου” επιφανείας 30.700 τ.μ. πολεοδομούμενης έκτασης, στη θέση Κουκουναριές Δήμου Σκιάθου, με τον καθορισμό οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών, προκηπίων, οδών, πεζοδρόμων, ξενοδοχείου, χώρου εστίασης – αναψυχής, χώρων στάθμευσης, χώρων κοινοχρήστου πρασίνου, χώρων υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων συνάθροισης κοινού και λοιπών έργων υποδομής».

Παράλληλα καθορίζονται καταλεπτώς τα σημεία της έκτασης στα οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση, με την παράλληλα επισήμανση ότι «όλες οι εκσκαφικές εργασίες γίνονται υπό την άμεση εποπτεία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, την οποία οφείλει ο ανάδοχος να ειδοποιήσει ένα μήνα πριν την έναρξη των εργασιών», ενώ, «σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων σε οποιοδήποτε στάδιο του έργου, οι εργασίες θα διακοπούν για να διεξαχθεί σωστική ανασκαφική έρευνα από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η συνέχισή τους».

Τέλος, στη μακροσκελή απόφαση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «από τις δαπάνες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, θα πρέπει να εξασφαλίζονται κατά προτεραιότητα αυτές που αφορούν στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία απαιτούνται για την πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου