ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οδύσσεια Ολλανδών τουριστών στην Σκιάθο

οδύσσεια-ολλανδών-τουριστών-στην-σκι-428437

Οδύσσεια για γκρουπ 45 Ολλανδών τουριστών στη Σκιάθο. «Γεύτηκαν» από πρώτο χέρι την υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη γύμνια των Κέντρων Υγείας, όταν χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες. Όλα ξεκίνησαν σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το προηγούμενο Σάββατο, όταν κατά τη διάρκεια περιπάτου στο νησί, ένα μέλος της παρέας των Ολλανδών τουριστών τραυματίστηκε στο πόδι.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κάλεσαν το Κέντρο Υγείας Σκιάθου προκειμένου να γίνει διακομιδή με ασθενοφόρο. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ήταν εφικτό, αφού στην απογευματινή βάρδια δεν υπήρχε κανένας διαθέσιμος οδηγός. Οι βάρδιες που καλύπτονται στο νησί είναι η πρωινή και η βραδινή, τις περισσότερες μέρες του μήνα, παρότι διανύουμε επίσημα την καλοκαιρινή περίοδο.

Προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο τραυματισμένο άτομο της παρέας τους, οι ξένοι επισκέπτες υποχρεώθηκαν να απευθυνθούν μετά σε ιδιώτη για να γίνει τελικά η διακομιδή στο Κέντρο Υγείας. Όπως έλεγαν δημοσιογραφικές πηγές στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, οι Ολλανδοί τουρίστες έμειναν εμβρόντητοι όταν πληροφορήθηκαν πως δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας για αρκετές ώρες την ημέρα. Η ταλαιπωρία τους όμως δεν σταμάτησε εδώ. Όταν ο αγροτικός γιατρός συνέστησε να γίνει ακτινογραφία, το μηχάνημα ήταν εκτός… όχι γιατί ήταν χαλασμένο, αλλά γιατί δεν υπήρχε κανείς να το θέσει σε λειτουργία!

Για το ακτινολογικό μηχάνημα που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας, χειριστής υπάρχει μόνο στην πρωινή βάρδια, από τις 7 δηλαδή το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Τα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν από το μεσημέρι και μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί εξυπηρετούνται μόνο από τους ιδιώτες.

Οι Ολλανδοί τουρίστες αποχώρησαν σφόδρα ενοχλημένοι, ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη δυσφορία τους στο ιατρικό προσωπικό που άκουγε τα παράπονά τους, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως την τελευταία εβδομάδα το προαναφερθέν συμβάν δεν είναι το μοναδικό που έλαβε χώρα στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Προχθές, μία 78χρονη Σκιαθίτισσα που υπέστη κάταγμα, εξυπηρετήθηκε επίσης από ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο που λειτουργεί στο νησί.

Πολλές ελλείψεις παρά τη σεζόν

Αν και το νησί της Σκιάθου δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών κάθε καλοκαίρι, οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας παραμένουν πολλές και αφορούν κυρίως στο επικουρικό προσωπικό που δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις βάρδιες. Έτσι παραμένουν κενά βάρδιες, και για τις διακομιδές με το ασθενοφόρο και για τους νοσηλευτές. Παρά το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί μέσω του Κοινωφελούς Προγράμματος Απασχόλησης δύο επιπλέον νοσηλεύτριες από τον ΟΑΕΔ, το ωράριό τους στις περισσότερες μέρες του μήνα είναι από 7π.μ. έως τις 3μ.μ., και όταν καλύπτουν άλλες βάρδιες είναι συνήθως οι απογευματινές. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, απασχολούνται 3 αγροτικοί γιατροί, ένας παιδίατρος και 4 επιμελητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου