ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αφιέρωμα στο παπαδιαμαντικό έργο

αφιέρωμα-στο-παπαδιαμαντικό-έργο-441812

Επιστημονική ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα «Τροφή και ποτό στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους επαγγελματικούς, επισιτιστικούς και πολιτιστικούς φορείς που υλοποίησε ο φορέας πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», προκειμένου να συνδιαμορφώσει το τελικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για το «Θεματικό έτος πολιτισμού» με θέμα «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», Θοδωρής Τζούμας, πρότεινε τη συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής, ήταν η ανάθεση στην Εταιρεία της έρευνας στο σύνολο του έργου του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για την εξεύρεση και καταγραφή στοιχείων που σχετίζονται με την τροφή, το ποτό και τις έμμεσες αναφορές σε αυτά.

Η πρόεδρος της Ε.Π.Σ., ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, με μεγάλο ενδιαφέρον αποδέχθηκε την πρόταση και συγκρότησε ομάδα εργασίας, της οποίας τον συντονισμό και την επιστασία κράτησε η ίδια, που την αποτέλεσαν οι: Μαρία Αποστολίδου, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Π. Βακαλόπουλος, φιλόλογος, πτυχιούχος ΕΚΠΑ, Εύα Γανίδου, υποψήφια διδάκτωρ Α.Π.Θ, Ζωή Θεοδωροπούλου, τεταρτοετής φοιτήτρια Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Μαρίτα Κατσή, φιλόλογος, πτυχιούχος ΕΚΠΑ, Άντρια Λουκαΐδου, φιλόλογος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Α.Π.Θ, Ανδρέας Λούνης, φιλόλογος, μεταπτυχιακός φοιτητής Α.Π.Θ, Παρασκευή Σπηλιοπούλου, τελειόφοιτη φοιτήτρια Φιλολογίας ΕΚΠΑ.

Στο πλαίσιο της παραπάνω συνεργασίας αποδελτιώθηκε το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για την εύρεση αναφορών σχετικά με την τροφή και το ποτό στη Σκιάθο και την Αθήνα. Ορισμένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, π.χ. είδη φαγητών, δημιουργία ταυτοτήτων μέσω του φαγητού, ανθρωπολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις του φαγητού, χρήσεις και καταχρήσεις του φαγητού και του ποτού, φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο κάποιες τις καθημερινές και εορταστικές συνήθειες της Σκιάθου, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην παραπάνω ημερίδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου