ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υγεία… με δόσεις στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου

υγεία-με-δόσεις-στο-περιφερειακό-ιατ-531706

Ημίμετρα χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αλοννήσου τη λύση της εκ περιτροπής μετακίνησης δεύτερου γιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, ενώ δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο ταλανίζει το νησί. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Βαφίνης επισημαίνει ότι η λύση της εκ περιτροπής μετακίνησης δεύτερου γιατρού αποτελεί μεν θετικό βήμα, αλλά δεν είναι το ζητούμενο για την τοπική κοινωνία. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πολιτεία στο μείζον θέμα του νησιού, το οποίο καθίσταται επιτακτικό, ενόψει μάλιστα της άφιξης των επισκεπτών του Πάσχα και της θερινής περιόδου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με απόφαση της 5ης ΥΠΕ, η δεύτερη θέση ιατρού γενικής ιατρικής ή παθολογίας, καλύπτεται μέχρι στιγμής έως τις 8 Απριλίου, μέσω της εκ περιτροπής μετακίνησης ανά δεκαήμερο, περίπου, από περιφερειακά κέντρα υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη στελέχωση του νησιού με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτή.

Κατά συνέπεια, παραμένει η αγροτική γιατρός και προστίθεται ένας ακόμη ιατρός εκ περιτροπής, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ακόμη απάντηση από τους αρμόδιους στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με την κάλυψη της θέσης νοσηλευτή αλλά και των μόνιμων θέσεων σε ιατρικό προσωπικό.

Το αίτημα της κάλυψης των κενών παραμένει, με τον βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο να συμπαρατάσσεται στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας, καταθέτοντας, μάλιστα πριν από λίγες μέρες σχετικό ερώτημα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κάνοντας λόγο για «πλήρη απαξίωση του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου».

Κοινή θέση των αιρετών και των κατοίκων του νησιού, είναι ότι πρέπει να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα, ενώ όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης «είναι μεν θετικό βήμα η εκ περιτροπής κάλυψη της δεύτερης θέσης γιατρού, αλλά δεν είναι το ζητούμενο. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, διότι είναι αναγκαία η μόνιμη κάλυψη των θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Υπενθυμίζεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου ο δήμαρχος Αλοννήσου, πριν από ένα περίπου μήνα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Η στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου σήμερα είναι η εξής: Κενή παραμένει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η θέση ιατρού γενικής ιατρικής (διευθυντής). Κενή παραμένει η μία εκ των δύο θέσεων αγροτικών ιατρών από τις 22 Οκτωβρίου του 2016. Η μία προβλεπόμενη θέση παιδιάτρου παραμένει κενή από τον Νοέμβριο του 2013. Κενή παραμένει η θέση οδοντιάτρου από τις 2 Ιανουαρίου του 2012. Επίσης κενή παραμένει η θέση παρασκευαστή από τις 31 Ιανουαρίου του 2013. Η θέση της μαίας «παραμένει κενή εδώ και πολλά χρόνια» όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαφίνης και προσθέτει: «η θέση της νοσηλεύτριας παραμένει κενή από τις 23 Δεκεμβρίου του 2016».

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου προβλέπεται ένας χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος. Προσλήφθηκε χειριστής τον Ιούλιο του 2014, παρατάθηκε η σύμβασή του μέχρι το Ιούλιο του 2015, δόθηκε νέα παράταση για το 2016 και νέα παράταση μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Τέλος, η θέση του οδηγού ασθενοφόρου είναι καλυμμένη, αλλά χρειάζεται και δεύτερος εποχικός, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Στην ίδια μηνυτήρια αναφορά, ο δήμαρχος Αλοννήσου επισημαίνει ότι: « Γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει αμέσως να στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, αλλά δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν ανταποκρίνονται στις συνεχείς εκκλήσεις μας, και για τον λόγο αυτό ζητάμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου