ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στη σέντρα «Σποράδες» και «Αλκυόνη»

στη-σέντρα-σποράδες-και-αλκυόνη-501620

Την Τετάρτη 14 Ιουλίου θα συγκληθεί τελικά το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προκειμένου να εγκρίνει τη νηολόγηση του οχηματαγωγού «Σποράδες», το οποίο θα εκτελεί δρομολόγια προς τα νησιά των Β. Σποράδων αλλά και του επιβατηγού πλοίου Αλκυόνη.

Η αρχική πρόβλεψη των ιδιοκτητών του οχηματαγωγού ήθελε το συμβούλιο να συνεδριάζει από τις 30 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, πράγμα όμως που δεν έγινε.
Σύμφωνα με τον κ. Βισβίκη, τουριστικό πράκτορα, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη και η έκβασή της θα γίνει γνωστή την Πέμπτη 15 Ιουλίου.
Το συμβούλιο θα κρίνει την πορεία τόσο του οχηματαγωγού «Σποράδες», όσο και του επιβατηγού «Αλκυόνη», πλοία τα οποία θα δώσουν πνοή στις μετακινήσεις των τουριστών αλλά και στην τροφοδοσία των καταστημάτων των νησιών των Β. Σποράδων.
Το οχηματαγωγό «Σποράδες» έχει χωρητικότητα 15 έως 20 φορτηγά, ενώ υπάρχει και δεύτερο υπόγειο στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς περίπου 15 Ι.Χ.
Το πρώτο υπόγειο και μεγαλύτερο είναι μήκους 15 μέτρων και ύψους 4.15 μ, ενώ το δεύτερο και μικρότερο έχει ύψος 2.15 μ. Ωστόσο το πλοίο μπορεί να μεταφέρει μόνο δώδεκα επιβάτες, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Κύριος λόγος για τη νηολόγησή του, όπως επεσήμανε ο κ. Βισβίκης, ήταν η ενίσχυση του ανεφοδιασμού των καταστημάτων των νησιών.
Αναφορικά με την τιμολόγηση το κόστος για τα φορτηγά θα είναι 20 ευρώ το μέτρο για τη μετακίνηση προς τη Σκιάθο και 26 ευρώ το μέτρο για Σκόπελο και Αλόννησο. Για τα Ι.Χ. η τιμή είναι 55 ευρώ προς Σκιάθο και 60 ευρώ προς τη Σκόπελο και την Αλόννησο, ενώ για τους πελάτες που θα εξυπηρετούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε θα υπάρχει αναμόρφωση του κόστους.
Η ανακοίνωση του εγχειρήματος των Σκοπελιτών ιδιοκτητών είχε γίνει στις 21 Ιουνίου, ενώ τότε είχε εκφραστεί από ορισμένους οδηγούς φορτηγών, η ανησυχία εάν θα προλάβει το οχηματαγωγό να καλύψει τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς θεώρησαν πως ήδη είχε περάσει αρκετός καιρός.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη κι αν το οχηματαγωγό «Σποράδες» λάβει το πράσινο φως από το συμβούλιο, θα πρέπει να γίνουν εργασίες στα λιμάνια των νησιών, για να μπορέσει να τα προσεγγίσει το οχηματαγωγό.
Έγκριση όμως περιμένει και το επιβατηγό Αλκυόνη. Το εν λόγω πλοίο, θα εκτελεί τη γραμμή Θεσσαλονίκη, Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και Βόλο, δύο φορές την εβδομάδα και για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου και μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Το πλοίο έχει 1.100 θέσεις επιβατών και 1.150 ΙΧ αυτοκινήτων. Πρόθεση των ιδιοκτητών είναι η διατήρηση της γραμμής και τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε οι Βορειοελλαδίτες να έχουν τη δυνατότητα να αποδράσουν χωρίς να ταλαιπωρηθούν, αλλά και να προβούν σε «μεγάλα έξοδα».
Η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Σκιάθος με το συγκεκριμένο πλοίο υπολογίζεται σε 4 ώρες και 25 λεπτά. Χρειάζονται, επίσης, άλλα 45 λεπτά της ώρας για τη μετάβαση στη Σκόπελο και από εκεί 25 λεπτά για την Αλόννησο. Στη συνέχεια απαιτείται μία ώρα και 45 λεπτά για Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου