ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δέος μετά τη θεομηνία στις Σποράδες

δέος-μετά-τη-θεομηνία-στις-σποράδες-592812

Εντονο προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες καταστροφής που αντικρίζουν οι κάτοικοι της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, μετά την παρέλευση του κύματος κακοκαιρίας που άφησε το αποτύπωμά του σε οικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια.

Ιδιαίτερη θλίψη προκαλούν οι εικόνες των σπασμένων δέντρων, αλλά και η σκέψη τι μέλλει γενέσθαι με την ελαιοπαραγωγή, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για πολλές οικογένειες των νησιών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κάτοικοι της Αλοννήσου, εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες οικογένειες δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το λάδι της χρονιάς, αλλά θα κληθούν, αντίθετα, να επιβαρυνθούν με το κόστος αποκατάστασης των προβλημάτων που άφησε η άνευ προηγουμένου θεομηνία.

Παράλληλα διατυπώνεται προβληματισμός και για το θέμα του ΦΠΑ, του κόστους μεταφοράς προϊόντων και της γενικότερης αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, τα οποία καθίστανται μεγαλύτερα για όλους, αν συνυπολογιστεί το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς ή των ζημιών που έχει υποστεί ο κάθε κάτοικος των πληγέντων νησιών.

Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι των δύο νησιωτικών δήμων που έχουν πληγεί από τη σφοδρή χιονόπτωση, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις προτρέποντας τους πληγέντες να δηλώσουν εγγράφως τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, καλούνται οι πολίτες «που έχουν υποστεί ζημιές μόνο στην οικοσκευή της κύριας κατοικίας τους (ιδιοκτησία ή ενοικιασμένη) από την έντονη χιονόπτωση από 07-01-2017 έως 11 -01-2017 πως θα πρέπει να προσέλθουν στο Δημαρχείο (ισόγειο – πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, ώρες 09:00-13:00) και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την Παρασκευή 03/02/2017. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Κ. Διαμαντοπούλου στο τηλέφωνο 2424350126.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνεται, αντίστοιχα, ότι «οι πολίτες του δήμου Αλοννήσου που έχουν υποστεί ζημιές στην κύρια κατοικία τους (ιδιόκτητη ή ενοικιασμένη), στην οικοσυσκευή της κύριας κατοικίας τους, ή αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα (στέγασης – σίτισης) ή έχουν υποστεί σωματικές βλάβες, έπειτα από τις πρόσφατες έντονες χιονοπτώσεις κατά το χρονικό διάστημα από τις 6/1/2017 έως τις 12/1/2017, μπορούν να προσέλθουν στο Δημαρχείο (2ος Όροφος – Γραφείο Τεχνικής Υπηρεσίας, ώρες 8:00 – 14:00) και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, προκειμένου να εξεταστεί η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης».

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω π.χ. συγκατοίκησης κ.λπ., «η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι».

Στο μεταξύ, ευχαριστήρια ανακοίνωση εξέδωσαν οι αντιδήμαρχοι Σκοπέλου Μάχη Κλωνάρη – Κούβαρη και Αθηνά Ντάκη Αρκομάνη, επισημαίνοντας από κοινού ότι «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι στάθηκαν πλάι μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, βοηθώντας τη Δημοτική Αρχή αλλά και προσωπικά εμάς να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο έργο και στη ένταση που οι μέρες της χιονόπτωσης έφεραν στο νησί μας. Ευχαριστούμε ακόμα και όσους μας γκρίνιαξαν ή μας μάλωσαν για την ετοιμότητά μας αυτές τις στιγμές …μας έκαναν δυνατότερες»…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου