ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζημιές σε δαμασκηνιές, καταστροφές σε ποιμνιοστάσια και ελιές

ζημιές-σε-δαμασκηνιές-καταστροφές-σε-594280

Βιβλικές καταστροφές έχει προκαλέσει στη γεωργική παραγωγή της Σκοπέλου και της Αλοννήσου η σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε τα δύο νησιά, με τους δαμασκηνοπαραγωγούς της Σκοπέλου, ειδικότερα, να βρίσκονται σε απόγνωση, διότι μεγάλος αριθμός δέντρων λύγισαν κάτω από το βάρος τους χιονιού. Οι κόποι δεκαπέντε και πλέον ετών, καταστράφηκαν λόγω της επέλασης του χιονιά, που άφησε πίσω του πολύ σοβαρές ζημιές και δεκάδες ανοιχτές πληγές, διάσπαρτες παντού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Γριπιώτης, δαμασκηνοπαραγωγός της Σκοπέλου, υπογραμμίζει ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δέντρα που έχουν φύλλα, είναι ανυπολόγιστες. Έχουν καταστραφεί οι παλιές δαμασκηνιές, οι οποίες έσπασαν λόγω του όγκου του χιονιού που τις κάλυψε, ενώ ζημιές έχουν υποστεί πολλές ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές και οπωροκηπευτικά στο νησί.

«Είναι πάρα πολλά τα δέντρα που έχουν πάθει ζημιά. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα, είναι όλα σπασμένα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γριπιώτης, ο οποίος σημειώνει, παράλληλα, ότι τα νέα δέντρα, οι νέες δαμασκηνιές, έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «Προσπάθειες δεκαπέντε ετών έχουν καταστραφεί» ενώ τονίζει παράλληλα ότι δεν έχει βιώσει κάτι ανάλογο κατά το παρελθόν στη Σκόπελο. Σύμφωνα με την εκτίμησή του «Τα νέα δέντρα δαμασκηνιάς θα αποδώσουν καρπούς, ενώ τα παλιότερα δέντρα είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα». Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί και να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί παράλληλα οι ελιές, ενώ όπως αναφέρει ο Γιάννης Τραχανάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σκοπέλου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποτίμηση του προβλήματος, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα μέχρι τη δεδομένη χρονική στιγμή, τουλάχιστον. Στο μεταξύ, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι για το πρόβλημα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Σκοπέλου, οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία είναι σαφώς μεγαλύτερες σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αλόννησο, όπου πολλές ελιές έχουν καταπλακωθεί και έχουν λυγίσει από το βάρος του χιονιού, ενώ όπως αναφέρει ο Νίκος Αναγνώστου, δημοτικός υπάλληλος και ελαιοκαλλιεργητής του νησιού, ο αριθμός των δέντρων που έχουν πληγεί θα φανεί μετά από διάστημα τριών περίπου μηνών, κατ’ εκτίμηση τον προσεχή Μάιο.

Κομμένα δέντρα παντού

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Αλόννησος, είναι τα κομμένα πεύκα που είναι διάσπαρτα παντού. Πρόκειται για δεκάδες δέντρα που έσπασαν λόγω του τεράστιου όγκου του χιονιού που τα καταπλάκωσε, ενώ χθες έγινε επιχείρηση απομάκρυνσης κομμένων πεύκων από τον γκρεμό του Πατητηρίου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, συνεχίζονται οι προσπάθειες να απελευθερωθούν δρόμοι από τα εκατοντάδες πεύκα που έπεσαν μέσα σε οικισμούς, προκαλώντας πολύ μεγάλες ζημιές.

Ζημιές έχουν προκληθεί, παράλληλα, σε στέγαστρα επιχειρήσεων, σε πέργκολες ξενοδοχείων, σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε σπίτια και επιχειρήσεις, που καλούνται να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποζημιωθούν.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαφίνης, σε πρώτη φάση θα υποβληθούν αιτήματα από τους πληγέντες για αποζημιώσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες και οικοσκευές και σε δεύτερη φάση για καταστροφή σε ελαιοκαλλιεργητές.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου καθιστά σαφές ότι θα σταθεί στο πλευρό όλων των κατοίκων του νησιού που έχουν υποστεί ζημιές, προκειμένου να τους συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει επισκεφτεί όλους όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους και θα τους βοηθήσει, στο βαθμό του δυνατού, ακόμη και στη διαδικασία σύνταξης των σχετικών αιτημάτων για αποζημιώσεις.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Ενημερώνουν για τις διαδικασίες οικονομικής ενίσχυσης σε πληγέντεε

Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι των δύο νησιωτικών δήμων που έχουν πληγεί από τη σφοδρή χιονόπτωση, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις προτρέποντας τους πληγέντες να δηλώσουν εγγράφως τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, καλούνται οι πολίτες «Που έχουν υποστεί ζημιές μόνο στην οικοσκευή της κύριας κατοικίας τους (ιδιοκτησία ή ενοικιασμένη) από την έντονη χιονόπτωση από 07-01-2017 έως 11 -01-2017, πως θα πρέπει να προσέλθουν στο Δημαρχείο (ισόγειο – πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, ώρες 09:00-13:00) και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την Παρασκευή 03/02/2017. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, έπειτα από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Κ. Διαμαντοπούλου στο τηλέφωνο 2424350126.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνεται αντίστοιχα ότι «Οι πολίτες του Δήμου Αλοννήσου που έχουν υποστεί ζημιές στην κύρια κατοικία τους (ιδιόκτητη ή ενοικιασμένη), στην οικοσυσκευή της κύριας κατοικίας τους, ή αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα (στέγασης – σίτισης) ή έχουν υποστεί σωματικές βλάβες, έπειτα από τις πρόσφατες έντονες χιονοπτώσεις κατά το χρονικό διάστημα από τις 6/1/2017 έως τις 12/1/2017, μπορούν να προσέλθουν στο Δημαρχείο (2ος Όροφος – Γραφείο Τεχνικής Υπηρεσίας, ώρες 8:00 – 14:00) και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, προκειμένου να εξεταστεί η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης».

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω π.χ. συγκατοίκησης κ.λπ. «Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω ενισχύσεις θα προέλθουν από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και αφορούν αποκλειστικά χώρους διαβίωσης οικογενειών α’ κατοικίας και όχι κτήρια άλλης χρήσης (π.χ. καταστήματα, βιοτεχνίες, αποθήκες, επιχειρήσεις, αγροτικά, κτηνοτροφικά κ.λπ.), οι ζημιές των οποίων καλύπτονται από άλλα προγράμματα (ΕΛΓΑ, Περιφέρεια Θεσσαλίας)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου