ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκόπελος: Αρχίζει η καταγραφή ζημιών

σκόπελος-αρχίζει-η-καταγραφή-ζημιών-599150

Μετά από 74 παροχές βοήθειας και 123 μεταφορές ατόμων, τρεις διασώσεις με ελικόπτερο Super Puma και μία καταστροφική πυρκαγιά σε σπίτι στο κέντρο του νησιού, καθημερινούς ρυθμούς πιάνει επιτέλους η Σκόπελος, η οποία χτυπήθηκε το προηγούμενο διάστημα ανελέητα από το χιονιά, με αποτέλεσμα οικισμοί να μείνουν επί 24ωρα χωρίς νερό και ρεύμα, και σήμερα ξεκινά τον απολογισμό των ζημιών.

Tα συνεργεία του δήμου έδιναν χθες έμφαση στον καθαρισμό των σχολείων, ώστε από σήμερα οι μαθητές να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. «Τα σχολεία βρίσκονται όλα σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχουν ζημιές ούτε στα τζάμια ή στη θέρμανση, ούτε στα υδραυλικά. Με την απομάκρυνση του συνόλου του χιονιού, καθώς στα προαύλια αυτό φτάνει στα 20 εκατοστά, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά», ανέφερε ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή προχωρούσε στην πλήρη απομάκρυνση των κλαδιών δέντρων από το σύνολο του οδικού δικτύου αλλά και του δασικού, ώστε να εξασφαλίζεται προσβασιμότητα σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης. «Ολοκληρώνουμε σχολαστικό καθαρισμό όλων των δρόμων και από την άλλη πλευρά συνεχίζουμε να επιδιορθώνουμε τις βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε να τεθεί σε λειτουργία, καθώς το εφεδρικό που λειτουργεί σήμερα είναι πεπαλαιωμένο και δεν είναι αξιόπιστο», ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι οι εργασίες αποκατάστασης του δικτύου θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή στη Σκόπελο δεν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος άνθρωπος ή κτηνοτροφική μονάδα. Το χιόνι είναι ύψους περίπου 5 εκατοστών και στα ορεινά σημεία 10-15 εκατοστών. Η προχθεσινή βροχόπτωση λειτούργησε ευεργετικά για το νησί, καθώς περιόρισε το χιόνι.

Η δημοτική αρχή θα ξεκινήσει από σήμερα την καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες. «Οι πολίτες μπορούν να έρχονται να δηλώνουν τις ζημιές. Θα συσταθούν επιτροπές και θα ελέγξουμε επακριβώς όλα τα προβλήματα», είπε ο κ. Βασιλούδης.

Ζημιές στα μηχανήματα της πυροσβεστικής

Τις πληγές της από το χιονιά ξεκίνησε να μετράει χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σκοπέλου, η οποία παρενέβη σε όλα τα περιστατικά παροχής βοήθειας, και χθες είχε και νέα κλήση για μεταφορά κατοίκου σήμερα στο λιμάνι, ο οποίος είναι χρόνιος ασθενής και πρέπει να ταξιδέψει στο Βόλο, αλλά στο σημείο που είναι η κατοικία του, στα παλιά σφαγεία, το αυτοκίνητό του δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω της μεγάλης κλίσης του οδοστρώματος και της λάσπης που έχει συγκεντρωθεί.

Ο διοικητής της υπηρεσίας, Βαγγέλης Καραμήντζας, είπε ότι τα μηχανήματα ήταν καθ’ όλο το διάστημα σε συνεχή λειτουργία πρωί – βράδυ και κινήθηκαν και σε σημεία με δυσκολία στην πρόσβαση, με αποτέλεσμα να υποστούν μικροζημιές και να χρειάζονται και υποστήριξη στα μηχανικά τους μέρη. Η Πυροσβεστική Σκοπέλου χρειάζεται μπαταρίες, γεννήτρια κ.ά.

Ευχαριστήρια ανακοίνωση Βασιλούδη

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη, απέστειλε ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, για τη διάθεση μηχανήματος που συμμετείχε στις επιχειρήσεις ως προς την αποκατάσταση των προβλημάτων από την έντονη χιονοθύελλα που έπληξε το νησί.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο για «την πολύτιμη βοήθεια που παρείχατε και το έκδηλο ενδιαφέρον που επιδείξατε όσον αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της σφοδρής χιονόπτωσης στο νησί μας, με τη διάθεση του προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματος της Εταιρείας σας για τη διάνοιξη δρόμων και τον απεγκλωβισμό ατόμων».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι ήταν ακόμα μια απόδειξη της κοινωνικής προσφοράς της Vodafone, που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου