ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καύσιμα «φωτιά» στις Σποράδες

καύσιμα-φωτιά-στις-σποράδες-608800

Κατακόρυφη άνοδος σημειώνεται στις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στα νησιά των Βορείων Σποράδων, μετά την προσθήκη του ειδικού φόρου από 1ης Ιανουαρίου, που ανεβάζει κατακόρυφα την τιμή της βενζίνης, η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,80 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο.

Σε κατακόρυφη άνοδο από σήμερα και οι τιμές στη Σκόπελο, μετά την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 17% σε 24%, γεγονός που συνεπάγεται ακριβότερες τιμές και επιβάρυνση της καθημερινότητας των κατοίκων.

Όπως αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πρατηριούχοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα νησιά, οι τιμές είναι ακριβότερες εξαιτίας και του κόστους μεταφοράς, ενώ λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης που επικρατεί, οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης και υγρών καυσίμων που προμηθεύονται.

Στη Σκιάθο

Στη Σκιάθο, ειδικότερα, η τιμή που ίσχυε μέχρι χθες ήταν 1,05 ευρώ κατά μέσο όρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, και εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,08 ευρώ.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης ήταν 1,38 ευρώ και αναμένεται να αγγίξει το 1,50 ευρώ, ενώ η τιμή της βενζίνης από 1,69 ευρώ, αναμένεται να φτάσει το 1,75 ευρώ περίπου.

Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρατηριούχος Κώστας Μιτζέλος, «ο κόσμος θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο λόγω της ανατίμησης, ενώ για τους επαγγελματίες συνεπάγεται μείωση της δουλειάς. Καλό είναι να υπάρχουν σταθερές τιμές και μια ισορροπία, γιατί όταν αυξάνονται οι τιμές στα καύσιμα, συμπαρασύρουν και όλα τα υπόλοιπα είδη».

Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι οι καταναλωτές είναι εκ των πραγμάτων φειδωλοί και προμηθεύονται μικρές ποσότητες πετρελαίου, για να καλύψουν σταδιακά μικρότερες χρονικές περιόδους, σε αντίθεση με τα δεδομένα του παρελθόντος.

Στη Σκόπελο

Κατακόρυφη άνοδος σημειώνεται, παράλληλα, στις τιμές των υγρών καυσίμων και στη Σκόπελο από σήμερα, λόγω αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, που συνεπάγεται διαφοροποίηση στην καθημερινότητα του νησιού.

Τα αποθέματα των πρατηρίων εξαντλήθηκαν πριν παρέλθει το 2016, προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τις αγορές σε βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης.

Η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 1,19 ευρώ μέχρι και χθες, ενώ από σήμερα ακολουθεί την ανιούσα. Το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνονταν γύρω στο 1,39 ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει το 1,50 ευρώ, ενώ η τιμή της βενζίνης από 1,65 ευρώ κατά μέσο όρο, αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει το 1.80 στη Σκόπελο, ενώ σε ανάλογες τιμές θα πωλούνται τα υγρά καύσιμα και στην Αλόννησο.

Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Γλύκος, υπεύθυνος πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Σκόπελο, οι τιμές είναι ακριβότερες σε όλα τα νησιά ανά την Ελλάδα και όχι μόνο στις Βόρειες Σποράδες, λόγω του υψηλότερου κόστους αγοράς για τους πρατηριούχους αλλά και του κόστους μεταφοράς.

Οι νέες αυξήσεις προκαλούν αναμφίβολα ανησυχία «πρώτα σε εμάς, γιατί οι πωλήσεις θα πέσουν κατακόρυφα, και παράλληλα στους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι η τιμή του πετρελαίου δείχνει ανοδική γενικότερα τάση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου