ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Περισσότεροι από 600 Ελληνες και ξένοι χορευτές στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Σκοπέλου

περισσότεροι-από-600-ελληνες-και-ξένοι-χ-789942

Ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα 29 Αυγούστου, το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», το οποίο πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά στη Σκόπελο με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 χορευτών από διάφορες γωνιές της χώρας μας, την Κύπρο και την Ουκρανία.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, παρουσία της Υφυπουργού μεταφορών, υποδομών και δικτύων κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη και μετά το πέρας της τρίωρης παράστασης, ακολούθησε θεματικό πάρτι, το οποίο προετοίμασαν περισσότεροι από 60 εθελοντές για την υποδοχή των συμμετεχόντων.

Το σημερινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει στις 09:30 εκδρομή στη Γλώσσα και το Λουτράκι, στις 11:00 ημερίδα για τη Σκοπελίτικη Φορεσιά βασισμένη στην έρευνα της κ. Μαρίκας Δελήτσικου, 11:30 Ανοιχτή πρόβα ουκρανικών χορών στο καφέ Π’θαράκια και στις 14:00 Beach Party.

Το ίδιο βράδυ, στις 21:00 προγραμματίζεται η έναρξη της τρίτης ημέρας παραστάσεων και οι απονομές στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου.

Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγ. Μηνά» Κερατσινίου με χορούς Κρήτης, η Χορευτική ομάδα ενηλίκων Καπανδριτίου Δήμου Ωρωπού με χορούς Θράκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου « Ο Λυκούργος» με χορούς Σάμου και Αιγαίου, ο Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης με χορούς Πελοποννήσου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, παράρτημα Οδησσού Ουκρανίας, παρουσιάζοντας χορούς του Αιγαίου. Στις 24:00 θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου.

Το Φεστιβάλ που διοργανώνουν η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τιμή του εμπνευσμένου χοροδιδάσκαλου Διαμαντή Παλαιολόγου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου και είναι μέλος του European Folklore Festival Association,

Οραμα των διοργανωτών και της μεγάλης ομάδας των εθελοντών του είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως μιας ανοικτής γιορτής που θα φέρνει κοντά χορευτές και συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο και η ανάδειξη της Σκοπέλου ως κέντρου λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης.

Ο Διαμαντής Παλαιολόγος, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Υπήρξε ταλαντούχος χοροδιδάσκαλος, μαθητής της Δόρας Στράτου, και «ψυχή» του χορευτικού συγκροτήματος της Γλώσσας Σκοπέλου, το οποίο διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως. Διακρίθηκε για την ανιδιοτέλειά του υποστήριζε με πάθος ό,τι θεωρούσε καλύτερο για το νησί του. Δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά και να ερευνά τον πλούτο των ελληνικών παραδοσιακών χορών, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις με σεμινάρια χορού, συνέδρια Διεθνών Οργανώσεων Χοροδιδασκαλίας κ.λπ. Πολλές γενιές αγάπησαν τους παραδοσιακούς χορούς λόγω του Μάντου και της συζύγου του Χριστίνας.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου και των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Σκοπέλου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου