ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στον αέρα οι πληγέντες της Σκοπέλου

στον-αέρα-οι-πληγέντες-της-σκοπέλου-800694

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 130 πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου έντεκα μήνες μετά την πρωτοφανή θεομηνία που προκάλεσε βιβλική καταστροφή και τεράστια προβλήματα στο νησί. Οι προφορικές δεσμεύσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη για τους επαγγελματίες του νησιού που παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, καθώς εναποθέτουν, παράλληλα, τις ελπίδες τους στη συνδρομή της πολιτείας και την υλοποίηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ, δόθηκαν αποζημιώσεις σε 37 Σκοπελίτες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στην οικοσκευή ισάριθμων κατοικιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Σκλάβος, πρόεδρος του συλλόγου πληγέντων επαγγελματιών της Σκοπέλου, υπογραμμίζει ότι δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής αποζημιώσεις, παρά τις επανειλημμένες προφορικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Τα αλλεπάλληλα αιτήματα για φοροαπαλλαγές και ειδικές ελαφρύνσεις δεν έγιναν αποδεκτά από τους κυβερνώντες, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι πληγέντες, οι οποίοι επιφορτίστηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να σηκώσουν το βάρος της επαναλειτουργίας της επιχείρησής τους, καλούνται επιπροσθέτως να καταβάλουν φόρους και λοιπές υποχρεώσεις προς το κράτος.

Ο κ. Σκλάβος αναφέρει δυστυχώς, δεν έχει θεσπιστεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και του 2016 για συγκεκριμένο κατάλογο επιχειρήσεων ο οποίος είχε προωθηθεί στο αρμόδιο υπουργείο από τον σύλλογο πληγέντων και το δήμο Σκοπέλου, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά «να μας βοηθήσει η Παναγία, να πάρουμε τις αποζημιώσεις».

Οι 130 επαγγελματίες περιμένουν εναγωνίως να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και να σταθούν στα πόδια τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν ακόμη κλειστές επιχειρήσεις του νησιού οι οποίες υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από τη θεομηνία του περσινού Σεπτεμβρίου, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Αποζημιώσεις σε νοικοκυριά

Στο μεταξύ, υποβλήθηκαν 63 αιτήσεις για καταστραμμένη οικοσκευή κύριας κατοικίας, στο δήμο Σκοπέλου, εκ των οποίων αποζημιώθηκαν οι 37 και απορρίφθηκαν οι 26, διότι, βάσει της οδηγίας που δόθηκε από το υπουργείο, δεν αφορούσαν κύρια κατοικία.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στα κατεστραμμένα νοικοκυριά, δόθηκε το ποσό των 106.333 ευρώ, από το τμήμα κοινωνικής αρωγής του υπουργείου Εργασίας, τα οποία διατέθηκαν στους δικαιούχους στις 17 Μαΐου.

Τα ποσά που δόθηκαν κυμαίνονταν από 1.000 έως 4.000 ευρώ, βάσει της οδηγίας που δόθηκε από το υπουργείο, τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας, το βαθμό της ζημιάς και τα μέλη της κάθε οικογένειας.

Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν σε τριμελή επιτροπή που ορίστηκε από το δήμο για το συγκεκριμένο σκοπό, αποτελούμενη από τους Γιάννη Ανδριώτη, προϊστάμενο του τμήματος κοινωνικής προστασίας, παιδείας και πολιτισμού του δήμου Σκοπέλου, τον δημοτικό σύμβουλο Πανταζή Σκλάβο και τον Ηλία Παχή, μηχανολόγο – μηχανικό του δήμου Σκοπέλου, οι οποίοι αξιολόγησαν τις αιτήσεις, αφού προηγουμένως έκαναν αυτοψία στα κατεστραμμένα νοικοκυριά του νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου