ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοιξαν οι ουρανοί στη Σκόπελο

ανοιξαν-οι-ουρανοί-στη-σκόπελο-835226

Υπολογίζεται ότι έπεσαν 50 τόνοι βροχής ανά στρέμμα σε διάστημα μισής περίπου ώρας…

Μνήμες της θεομηνίας του περασμένου Σεπτεμβρίου ξύπνησε στους Σκοπελίτες η καταρρακτώδης βροχή που σημειώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι και διήρκεσε μισή περίπου ώρα, θέτοντας τον τοπικό μηχανισμό σε επιφυλακή και τους κατοίκους του νησιού επί ποδός.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του προϊστάμενου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, Βαγγέλη Καραμήντζα, έπεσαν περί τους 45 με 50 τόνους βροχής ανά στρέμμα στο νησί σε διάστημα μισής ώρας και εάν συνεχίζονταν για μεγαλύτερο διάστημα τα παραπάνω έντονα φαινόμενα, εκτιμάται ότι το νησί θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, αντίστοιχα, πιθανόν, με εκείνα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων δημιουργήθηκαν προς στιγμή φόβοι ότι θα επαναληφθούν τα προβλήματα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Εφιστάται, ωστόσο, η προσοχή στους οδηγούς οι οποίοι διέρχονται από τον Αγιο Φανούριο, το Σταυρό και τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο, έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα και αποκατασταθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Το δυνατό μπουρίνι που ξέσπασε την Τρίτη πριν τη 1 το μεσημέρι και διήρκεσε έως τη 1.30, δημιούργησε ορμητικά ποτάμια στα σοκάκια της Σκοπέλου, πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλία, όπου το ύψος του νερού υπερκάλυψε το κράσπεδο, δημιουργώντας μια απροσπέλαστη λιμνοθάλασσα, που υποχώρησε σταδιακά, μόλις κόπασαν τα έντονα φαινόμενα.

Παράλληλα, λόγω της ορμητικής καθόδου του νερού πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών, το δάπεδο του ιερού ναού Παναγίας Ελευθερώτριας, δημιουργήθηκαν ορύγματα σε διάφορα σημεία του περιφερειακού δρόμου όπου εκτελούνται έργα αντικατάστασης καταθλιπτικών αγωγών και παράλληλα υπέστη ζημιές το δασικό και αγροτικό δίκτυο του νησιού.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Σκοπέλου δέχτηκε έξι κλήσεις για άντληση υδάτων λίγα λεπτά αφότου ξέσπασε η κατακλυσμιαία βροχή, για προληπτικούς λόγους αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβει τελικά η Πυροσβεστική, που έσπευσε επιτόπου, καθώς λειτούργησαν τα συστήματα άντλησης υδάτων. Μετά τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου και τις ζημιές που υπέστησαν σπίτια και επιχειρήσεις, αρκετοί εγκατέστησαν μηχανήματα αυτόματης άντλησης υδάτων, σε υπόγειους χώρους, για το φόβο της επανάληψης των ακραίων φαινομένων.

Παρατηρώντας τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, οι κάτοικοι του νησιού θορυβήθηκαν, ενώ όπως ανέφεραν επαγγελματίες του νησιού που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της θεομηνίας του περασμένου Σεπτεμβρίου, ένιωσαν φόβο και ανησυχία βλέποντας τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει στους δρόμους και το παραλιακό μέτωπο του νησιού.

Το έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής και του Δήμου, με όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα τέθηκαν από την πρώτη στιγμή επί ποδός, αφαιρώντας φερτές ύλες από το οδικό δίκτυο, ενώ διενεργούσαν διαρκείς ελέγχους σε όλο το μήκος του νησιού, χωρίς, ευτυχώς, να διαπιστωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από τη μεταφορά φερτών υλικών, τα οποία απομακρύνθηκαν από συνεργεία του δήμου και μικρής έκτασης κατολισθήσεις σε πρανή των δρόμων.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» την κατάσταση, ενώ πρόσθεσε ότι το δυνατό κύμα βροχόπτωσης που σάρωσε το νησί και έκανε αισθητή την παρουσία του και στην περιοχή της Γλώσσας, δεν δημιούργησε, ευτυχώς, σοβαρά προβλήματα. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι εάν είχαν συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το νησί θα βρίσκονταν και πάλι αντιμέτωπο με τις δραματικές συνέπειες της θεομηνίας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: skopelos-news.blogspot.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου