ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τέλος στην έκπτωση του ΦΠΑ ~ Αγανακτισμένοι οι επαγγελματίες της Αλοννήσου

τέλος-στην-έκπτωση-του-φπα-αγανακτισμ-848053

Από την 1η Ιουλίου καταργείται η ειδική έκπτωση στο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας λόγω μνημονίου

Ενα ακόμη βάρος που συνεπάγεται αυξήσεις της τάξης του 4% και 8% καλούνται να επωμιστούν οι επαγγελματίες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Αλοννήσου, καθώς το νησί χάνει από 1ης Ιουλίου την ειδική έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η Αλόννησος συγκαταλέγεται μεταξύ των μικρών νησιών τα οποία χάνουν το πλεονέκτημα που είχε θεσπιστεί για απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 3.000 κατοίκων.

Φορείς, επαγγελματίες και κάτοικοι του νησιού δέχτηκαν με εμφανή δυσφορία το δυσάρεστο νέο, υπογραμμίζοντας ότι η Αλόννησος, κατ’ αντιστοιχία με άλλα νησιά, χάνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που της επέτρεπε να είναι ανταγωνιστική σύγκριση με άλλους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

Οι συντελεστές ΦΠΑ 9%, 13% και 16% που ίσχυαν μέχρι σήμερα καταργούνται, παραχωρώντας τη «σκυτάλη» στο 16% και το 24% αντίστοιχα.

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τις παραπάνω αυξήσεις, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, κάνει λόγο για «βίαιη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, δυσάρεστη για όλους» για να προσθέσει ότι «είναι πολύ δύσκολο υπό τις τρέχουσες συνθήκες να απορροφήσουνοι επαγγελματίεςτις επιπλέον αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου, οι επαγγελματίες δεν είναι πλέον σε θέση να απορροφήσουν το παραπάνω ποσοστό, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και κατά συνέπεια θα επιβαρυνθούν οι επισκέπτες αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Η κατάργηση του ειδικού πλεονεκτήματος που διέθετε η Αλόννησος, συνεπάγεται αύξηση στην εστίαση, τη διαμονή, το μάρκετ και όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη αλλά και αβέβαιη για όλους τους κλάδους του επιχειρείν.

«Ημασταν ανταγωνιστικοί ως προς τις τιμές έναντι δημοφιλών μεγάλων προορισμών. Είμαστε νησί απομακρυσμένο, με ακριβά εισιτήρια, με προβλήματα γενικότερα, όπως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά και πλέον χάθηκε και αυτό» τονίζει ο κ. Βαφίνης. Περιγράφοντας την ψυχολογία των επαγγελματιώνκαι τωνκατοίκωντου νησιού, ο δήμαρχος Αλοννήσου τονίζει ότι όλοι είναι πολύ προβληματισμένοι, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες επιπτώσεις θα έχει στον τουρισμό και την καθημερινότητα των κατοίκων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου