ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Γύρισε τον κόσμο μ’ ένα τηλεσκόπιο

γύρισε-τον-κόσμο-μ-ένα-τηλεσκόπιο-23920

Ο λέκτορας Αστροφυσικής Κοσμάς Γαζέας μίλησε στη Σκιάθο

Τα ταξίδια του στις τέσσερις ηπείρους παρουσίασε, συνοδεία φωτογραφικού υλικού, ο λέκτορας Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κοσμάς Γαζέας, στη διάρκεια ομιλίας το περασμένο Σάββατο στο «Μπούρτζι» της Σκιάθου.

«Εξερευνώντας τον κόσμο με ένα τηλεσκόπιο», ήταν το θέμα της ομιλίας του που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Νίκος Πασχάλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ο οποίος έχει αναπτύξει πολύχρονη συνεργασία με τον κύριο Γαζέα, στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με την αστρονομία, (μέλος Εταιρείας Αστρονομίας) και τη δημιουργία αστεροσκοπείου στη Σκιάθο.

Ο κ. Γαζεάς, παρουσίασε μέσα από το εντυπωσιακό φωτογραφικό του αρχείο, τα ταξίδια του στις τέσσερις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική, τα οποία πραγματοποίησε κυνηγώντας σπάνια φαινόμενα όπως, η ζώνη διέλευσης, η επανεμφάνιση του Ηλίου, η σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη, το Βόρειο Σέλας, κα.

Εχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 12 χώρες, μεταξύ αυτών Μογγολία, Κένυα, Γκαμπόν, Αίγυπτος, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βουλγαρία και Ισλανδία, σε ακραίες καιρικές συνθήκες από -30 Κελσίου, μέχρι 50 Κελσίου, πάνω σε παγωμένες θάλασσες, σε ερήμους, ακόμα και σε πλωτά μέσα, προκειμένου να αναζητήσει την τέλεια θέση παρατήρησης και φωτογράφησης των ουράνιων φαινομένων.

Πριν από ένα χρόνο ο Ελληνας αστροφυσικός και «κυνηγός» εκλείψεων έφτασε πολύ κοντά στον Βόρειο Πόλο, προκειμένου να καταγράψει σε όλο το μεγαλείο του το μοναδικό θέαμα της ολικής έκλειψης της 20ης Μαρτίου 2015. Και όπως περιέγραψε, ήταν μια εμπειρία μοναδική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου