ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκόπελος: Αρχίζει η διαδικασία για αποζημιώσεις

σκόπελος-αρχίζει-η-διαδικασία-για-απο-64276

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 11 Μαρτίου η σχετική απόφαση, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Μαγνησίας Μάκη Μπαλλή

«Η διαδικασία για την ικανοποίηση των αιτημάτων αποζημίωσης και στεγαστικής συνδρομής των κατοίκων της Σκοπέλου που επλήγησαν από τις πλημμύρες στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2015, μπορεί πλέον να ξεκινήσει και να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες ενέργειες για χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής και συνεχίζει:

«Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός είχε δηλώσει προχθές ότι «η Περιφέρεια έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ηδη έχουμε ολοκληρώσει όλους τους φακέλους για τις αποζημιώσεις, όπως προβλέπεται από το νόμο και περιμένουμε να εκδοθεί στο ΦΕΚ ότι η Σκόπελος είναι πλημμυριόπληκτη, ούτως ώστε βάσει της διαδικασίας που υπάρχει, να στείλουμε τους φακέλους στο Υπουργείο και να μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ανθρώπων».Το συγκεκριμένο ΦΕΚ έχει εκδοθεί από τις 11 Μαρτίου 2016 (ΦΕΚ τ.Β’. 661) και περιλαμβάνει τον χαρακτηρισμό της Σκοπέλου ως πληγείσας από φυσική καταστροφή, την οριοθέτηση των καταστροφών, τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής, την κάλυψη του κόστους επισκευών και αντικατάστασης κατεστραμμένης οικοσκευής, την ανακατασκευή κτιρίων, την κάλυψη του κόστους αυτοστέγασης και κάθε λεπτομέρεια για τη διαδικασία της υποβολής των σχετικών αιτήσεων και τη διενέργεια των αυτοψιών.Σύμφωνα με την ίδια απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών και Υποδομών, το κόστος της συνδρομής προς τους πληγέντες καλύπτεται κατά 60% από την δωρεάν κρατική αρωγή και το 40% από άτοκο τραπεζικό δάνειο. Πιο συγκεκριμένα, ποσό ύψους 592.950 ευρώ είναι η κρατική αρωγή και 195.600 ευρώ είναι για την κάλυψη των τόκων των δανείων που θα χορηγηθούν».

Εστάλη ο πίνακας πληγεισών επιχειρήσεων στη Σκόπελο

Μία ημέρα μετά την υπουργική απόφαση

Μετά την έκδοση της προαπαιτούμενης για την αποστολή των φακέλων Υπουργικής Απόφασης, για οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2015 σε περιοχές του δήμου Σκοπέλου, η αρμόδια Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων απέστειλε τον από καιρό ολοκληρωμένο πίνακα πληγεισών επιχειρήσεων και εκτίμησης ζημιών. Αυτό ανακοίνωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη προσθέτοντας ότι η Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση περιοχών, εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2016 και μόλις μία ημέρα αργότερα η αρμόδια Επιτροπή απέστειλε τον συγκεντρωτικό πίνακα των πληγεισών περιοχών προς το Υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση και στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας δήλωσε σχετικά: «Η πλήρης και τεκμηριωμένη καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επαγγελματίες του νησιού αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητά μας, γι’ αυτό άλλωστε είχαν μετέβη άμεσα και επί τόπου Κλιμάκια των Υπηρεσιών μας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κου Αγοραστού, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες από την Πολιτεία για την αποκατάσταση κι ανακούφιση των ζημιωθέντων βάση της κείμενης νομοθεσίας. Η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων των ΠΕΜΣ, σε στενή συνεργασία με το Δήμο Σκοπέλου, και κατόπιν των παρεμβάσεων του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τις ενέργειες αποκατάστασης των πληγέντων, ολοκλήρωσε άμεσα την διαδικασία καταγραφής των ζημιών στις επιχειρήσεις. Σε ότι μας αναλογεί ενεργήσαμε άμεσα και χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση. Με τις πιέσεις που ασκούμε ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου