ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για το δαμάσκηνο ~ Νέες προοπτικές για τη Σκόπελο

ανοίγει-ο-δρόμος-για-το-δαμάσκηνο-νέες-71474

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στηρίζει το αίτημα 53 παραγωγών να χαρακτηριστεί ΠΟΠ το τοπικό προϊόν

Το πράσινο φως για την προώθηση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του δαμάσκηνου Σκοπέλου ως ΠΟΠ δίνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του νησιού, γνέφοντας καταφατικά στο σχετικό αίτημα που υπέβαλαν η Μαράικε Γρυπιώτη Βέλστρα και 53 παραγωγοί του νησιού. Το παραπάνω αίτημα διατυπώνεται επί σειρά ετών από τους παραγωγούς του νησιού, οι οποίοι αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, σε μια εποχή κατά την οποία διαφαίνονται σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές.

Ο δραστήριος παραγωγός Θανάσης Γρυπιώτης, ο οποίος δέχτηκε πρόταση από ομογενή για εξαγωγή του τοπικού προϊόντος στο μακρινό Ντουμπάι, στα ράφια τοπικών καταστημάτων με παραδοσιακά, ποπ ελληνικά προϊόντα, θεωρεί βαρύνουσας σημασίας την απόφαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Ο Συνεταιρισμός Σκοπέλου, που έγινε αποδέκτης του παραπάνω κοινού αιτήματος, επισημαίνει ότι η κατοχύρωση του προϊόντος ονομασίας προέλευσης είναι θεμελιώδους σημασίας ενέργεια, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προώθηση του προϊόντος, η διασφάλιση της ποιότητάς του και η αποτροπή της νοθείας του. Θα δώσει προοπτική και αξία, με δυνατότητα περαιτέρω ανάδειξής του και εμπορικής του εκμετάλλευσης και κατά συνέπεια εκτιμάται ότι παρόμοιες ενέργειες, βοηθούν την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και την ενθάρρυνση της ενασχόλησης των παραγωγών με την αγροτική οικονομία.

Το παραπάνω αίτημα διατυπώνεται σε περίοδο κρίσιμη για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σκοπέλου, καθώς «συμπίπτει με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της μετεγκατάστασης του ελαιοτριβείου στη νέα θέση στην περιοχή «Δρακοντόσχησμα» και κατά συνέπεια το 2016 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2017, το βάρος του Συνεταιρισμού επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της επένδυσης και της λειτουργίας του νέου εργοστασίου, για το πάτημα της ελιάς την παρούσα ελαιοκομική περίοδο» όπως επισημαίνει σε σχετική απαντητική επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Γιάννη Τραχανά και κοινοποιήθηκε χθες στο δαμασκηνοπαραγωγό Θανάση Γρυπιώτη και τη σύζυγό του.Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ωστόσο, ο συνεταιρισμός, αποδέχεται το αίτημα των παραγωγών, διότι «η εξέλιξη για την απόκτηση ΠΟΠ του δαμάσκηνου, θεωρείται εξαιρετικά επωφελής και σημαντική για τους παραγωγούς και το νησί».

Κατά συνέπεια, οι παραγωγοί θα αναλάβουν να συγκροτήσουν το φάκελο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα τεθούν υπόψη της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού και θα προωθηθούν μετά την απαραίτητη διαβούλευση. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός θα συνδράμει επικουρικά στο εγχείρημα, προκειμένου να χαρακτηριστεί προϊόν ονομασίας προέλευσης το δαμάσκηνο Σκοπέλου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δαμασκηνοπαραγωγός Θανάσης Γρυπιώτης, υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ σημαντική η παραπάνω απόφαση και ανοίγει το δρόμο για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ το δαμάσκηνο Σκοπέλου». Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης του σχετικού φακέλου από μελετητές, φίλους του νησιού και του τοπικού προϊόντος, για να προσθέσει ότι «το μόνο που ζητάμε είναι ένα φορέα, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στην προκειμένη περίπτωση, για να προωθήσει τη διαδικασία κατοχύρωσης του δαμάσκηνου Σκοπέλου ως ΠΟΠ».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου