ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εντοπίστηκε νεκρή φώκια

εντοπίστηκε-νεκρή-φώκια-229232

Βρέθηκε τυλιγμένη σε δίχτυ μεταξύ της βραχονησίδας Αγιος Γεώργιος και Αλοννήσου

Νεκρή μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου από ερασιτέχνη αλιέα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της βραχονησίδας Αγιος Γεώργιος και Αλοννήσου.

Η άτυχη φώκια ήταν τυλιγμένη σε δίχτυ μισινέζα, χρώματος γαλάζιου, διαμέτρου 6 εκατοστών. Ηταν θηλυκό μήκους 1,50 μέτρου, ηλικίας μεταξύ 1- 1,5 έτους και έφερε δύο γρατζουνιές στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού.

Ο αλιέας που εντόπισε τη φώκια, ειδοποίησε άμεσα το Φορέα Διαχείρισης του Θαλασσίου Πάρκου, το λιμεναρχείο Αλοννήσου και τη ΜΟm, ενώ μετέφερε το νεκρό ζώο στο λιμάνι της Αλοννήσου όπου παρελήφθη από το προσωπικό του Φορέα.

Πρόκειται για το δεύτερο άτομο μεσογειακής φώκιας που εντοπίζεται νεκρό στην ίδια περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 1094/77, ΦΕΚ 356 Α’ απαγορεύεται η αλιεία με αυτόν τον τύπο διχτυού.

Οπως ανέφερε ο ιχθυολόγος Σπύρος Ιωσηφίδης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η μικρή φώκια μπλέχτηκε, προφανώς, στα δίχτυα στην προσπάθεια αναζήτησης τροφής, με αποτέλεσμα να πνιγεί. Οι αμυχές που έφερε η νεαρή φώκια, εικάζεται ότι προκλήθηκαν στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τα δίχτυα.

Μετά τη λήψη των απαραιτήτων δειγμάτων από το προσωπικό του Φορέα στη συνέχεια η νεαρή φώκια μεταφέρθηκε για να ταφεί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ, καθηγητής Στέφανος Παρασκευόπουλος, διατυπώνει ευχαριστίες «στο δήμο Αλοννήσου που συνέδραμε άμεσα με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό για την ταφή του ζώου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου