Χάνονται δεκάδες ώρες μαθημάτων σε Σκιάθο και Σκόπελο

Τελευταία ενημέρωση: 2015-11-11, 17:00:53
Χάνονται δεκάδες ώρες μαθημάτων σε Σκιάθο και Σκόπελο

Παραμένουν τα κενά - Αμεση κάλυψη ζητά η ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Δεκάδες ώρες μαθημάτων εξακολουθούν να χάνονται κάθε εβδομάδα στα Γυμνάσια και Λύκεια της Σκιάθου και της Σκοπέλου. Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας καταγράφονται κενά εκπαιδευτικών, καθώς οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο.

Ηδη από την περασμένη Παρασκευή, πολλές κενές θέσεις εκπαιδευτικών, καλύφθηκαν με υπερωρίες καθηγητών των ίδιων ειδικοτήτων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται κενά στο μάθημα των γερμανικών (Σκιάθο και Σκόπελο), στο μάθημα των καλλιτεχνικών (Σκιάθο), στην πληροφορική (Σκόπελος), στα θρησκευτικά (Σκιάθος), στη γυμναστική (Σκόπελος), υπάρχει κενό οικονομολόγου στη Σκόπελο, όπου ο καθηγητής έχει πάρει απόσπαση για την ΑΣΠΑΙΤΕ Κοζάνης αλλά παραμένει… όμηρος στο νησί και υπάρχει ένα κενό γεωπόνου (17 ώρες) στη Σκιάθο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ζητά την άμεση κάλυψη των κενών. «Απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με πρόσληψη αναπληρωτών και την οριστική επίλυση των ελλείψεων καθηγητών, με μόνιμους διορισμούς. Ειδικά στη Β’ Μαγνησίας (Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων) τα κενά είναι πολλά και είναι απαράδεκτο ότι παραμένουν, ουσιαστικά από την αρχή της χρονιάς.

Ακόμα μια χρονιά αρκετοί εκπαιδευτικοί εξαντλούνται με δυσβάστακτες διαθέσεις και παρουσιάζονται λειτουργικά προβλήματα στα προγράμματα των σχολείων. Οι όποιες προσωρινές, μερικές φορές καταχρηστικές και παράτυπες λύσεις, δεν μπορούν να γίνουν το άλλοθι για την Πολιτεία, που οφείλει να καλύψει τις ανάγκες μάθησης όλων των παιδιών. Ειδικά για τη Β’ Μαγνησίας πρέπει να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και διευκολύνσεις για την υπηρεσία εκπαιδευτικών και γενικότερα να εξορθολογιστεί το πλαίσιο υπηρεσιακών μεταβολών», αναφέρει η ΕΛΜΕ.

 

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία

Εξάλλου, η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, καλεί τους καθηγητές να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Παράλληλα, με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των Προέδρων και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας καταγγέλλει την ανάθεση από το υπουργείο Παιδείας της αξιολόγησης, της ενισχυτικής διδασκαλίας των ετών 2012 - 2013 και 2013 - 2014 σε μία μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Πρόκειται για μια διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ που απευθύνει ερωτηματολόγια σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η ενισχυτική διδασκαλία άρχισε 2-3 ημέρες έως μία εβδομάδα πριν τις εξετάσεις του Μαΐου με την αιτιολογία πως δεν υπήρχαν τα χρήματα για αναπληρωτές και υπερωρίες. Ομως, στη μονοπρόσωπη ΕΠΕ θα καταβληθούν κανονικά τα προβλεπόμενα χρήματα και παρότι είναι ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει ρόλο εξωτερικού αξιολογητή στα πλαίσια της δημόσιας εκπαίδευσης. Εύλογα προκύπτει η εξής ερώτηση: Το υπουργείο Παιδείας αγνοεί το γεγονός ότι 2-3 ημέρες πριν τις εξετάσεις, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας δε νοούνται ως αντισταθμιστική αγωγή; Συνεπώς μόνο ως δικαιολογία μπορεί να εκληφθεί η απόφαση αυτή αφενός, για να εξυπηρετηθούν κάποιες ιδιωτικές εταιρείες κι αφετέρου, να αναδειχθεί το «κοινωνικό πρόσωπο» της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Η δράση αποτελεί εξωτερική αξιολόγηση, εμπλέκοντας και τους γονείς, τους οποίους καλεί να αξιολογήσουν την παιδαγωγική επάρκεια των καθηγητών! Ολα αυτά έχουν απορριφθεί από τον κλάδο μας και με αποφάσεις συνεδρίων αλλά και στη συνείδησή του. Η Γεν. Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους που έχουν με οποιοδήποτε τρόπο ανάμειξη, είτε ως διευθυντές - συντονιστές είτε ως διδάσκοντες και όλους τους γονείς να αγνοήσουν την εν λόγω εταιρεία και να αρνηθούν οποιαδήποτε αξιολόγηση - δικαιολογία πλουτισμού σε βάρος των μαθητών του δημόσιου σχολείου. Καλεί τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποκλείσει άμεσα κάθε ιδιώτη από τη δημόσια εκπαίδευση και την κερδοσκοπία σε βάρος της και να διαθέσει όσα κονδύλια υπάρχουν για εκπαιδευτικούς που θα καλύψουν τα κενά διδασκαλίας, κύριας και ενισχυτικής, όσο το δυνατόν νωρίτερα και όχι δύο μέρες πριν τις εξετάσεις», αναφέρεται στο ψήφισμα.

ΕΛ. ΧΑΝ.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=