ΣΠΟΡΑΔΕΣ

25.000 προβολές της Σκοπέλου στο YouTube

25-000-προβολές-της-σκοπέλου-στο-youtube-259457

Μεγάλο ενδιαφέρον για το διεθνές φεστιβάλ που προσέλκυσε το ενδιαφέρον φοιτητών του εξωτερικού

Περισσότερες από 25.000 προβολές έχει συγκεντρώσει στο YouTube η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας τους με τίτλο: «Skopelos Dance Festival: we are waiting for you», που δημιούργησαν οι σκηνοθέτες Νικόλας Μακρής και Μιχάλης Γιγιντής για τη Σκόπελο, αναδεικνύοντας τον δημιουργικό παλμό μιας σημαντικής διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν τη θεομηνία που έπληξε το νησί.

Οι δύο σκηνοθέτες κατέγραψαν την προετοιμασία των ανθρώπων της Σκοπέλου, με αφορμή τη φετινή, τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών, το οποίο αποτέλεσε, σημειωτέον, αντικείμενο έρευνας του Παντείου πανεπιστημίου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της τρίτης διοργάνωσής του φεστιβάλ, πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση φοιτητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτιστικής Διαχείρισης του Universidad Complutense de Madrid της Ισπανίας.

Για την ενημέρωση του κοινού του φεστιβάλ σχεδιάστηκε η δωρεάν εφαρμογή για iPhone and iPad DancefestivalGR την οποία εγκατέστησαν στις συσκευές τους 75 συμμετέχοντες και αντλούσαν πληροφορίες από αυτή. (πρόγραμμα, χάρτης, νέα).

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά στη Σκόπελο, στη διάρκεια της φετινής σεζόν, από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τιμή του εμπνευσμένου χοροδιδάσκαλου Διαμαντή Παλαιολόγου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Δήμου Σκοπέλου και της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 17 συγκροτημάτων και περισσότερων από 600 χορευτών από διάφορες γωνιές της χώρας μας, την Κύπρο και το Νεπάλ. Το τριήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ παρακολούθησαν με ελεύθερη είσοδο περισσότεροι από 7.000 θεατές, ενώ για τη διοργάνωσή του εργάσθηκαν 60 εθελοντές.

Αναγνωρίζοντας τα οφέλη που απορρέουν για τον τουρισμό της Σκοπέλου από τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκοπέλου παραχώρησε την έδρα του για την λειτουργία του γραφείου του φεστιβάλ, ενώ η Ενωση Ξενοδόχων Σκοπέλου, το έθεσε υπό την αιγίδα της.

Οραμα των διοργανωτών και της μεγάλης ομάδας των εθελοντών του είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως μιας ανοικτής γιορτής που θα φέρνει κοντά χορευτές και συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο και η ανάδειξη της Σκοπέλου ως κέντρου λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης.

Ο Διαμαντής Παλαιολόγος, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Υπήρξε ταλαντούχος χοροδιδάσκαλος, μαθητής της Δόρας Στράτου, και «ψυχή» του χορευτικού συγκροτήματος της Γλώσσας Σκοπέλου, το οποίο διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως. Διακρίθηκε για την ανιδιοτέλειά του υποστήριζε με πάθος ό,τι θεωρούσε καλύτερο για το νησί του. Δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά και να ερευνά τον πλούτο των ελληνικών παραδοσιακών χορών εμπλουτίζοντας τις γνώσεις με σεμινάρια χορού, συνέδρια Διεθνών Οργανώσεων Χοροδιδασκαλίας κ.λ.π. Πολλές γενιές αγάπησαν τους παραδοσιακούς χορούς λόγω του Μάντου και της συζύγου του Χριστίνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου