ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκπέμπει SOS η Σκόπελος μετά το σφοδρό χτύπημα θεομηνίας

εκπέμπει-sos-η-σκόπελος-μετά-το-σφοδρό-χτ-306172

Πάνω από 400 αιτήματα αποζημίωσης υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής από κατοίκους και επαγγελματίες στο Δήμο

Περισσότερα από 400 αιτήματα για αποζημίωση υποβλήθηκαν χθες στο Δήμο Σκοπέλου, από ισάριθμους πληγέντες από την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε το νησί τις προηγούμενες μέρες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου, που προσέρχονταν νωρίς χθες το πρωί κατά κύματα στο δημαρχείο της Σκοπέλου, συγκροτήθηκαν συνεργεία υπαλλήλων, οι οποίοι δέχονται τις αιτήσεις οι οποίες θα προωθηθούν στο αρμόδιο Υπουργείο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ηδη βρίσκονται στο νησί στελέχη της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, τα οποία θα κάνουν τις αυτοψίες για την αποζημίωση των οικοσκευών και των κτιρίων που έχουν πληγεί και στη συνέχεια μόλις εκδοθεί η απόφαση, θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. «Το ύψος των αποζημιώσεων δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Μας διαβεβαιώνουν, ωστόσο, από το αρμόδιο Υπουργείο, ότι θα δοθούν άμεσα γι’ αυτό κι εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε το συντομότερο δυνατό» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης. Παράλληλα ο δήμαρχος Σκοπέλου υπέβαλε αίτημα προς την πολιτεία να θεσπιστούν ειδικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες του νησιού.

Το δημαρχείο της Σκοπέλου παρέμεινε χθες ανοιχτό έως αργά το απόγευμα, ενώ θα λειτουργήσει εκτάκτως σήμερα, Σάββατο, και αύριο Κυριακή, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος των αιτούντων, οι οποίοι συρρέουν διαρκώς, προκειμένου να λάβουν αποζημίωσε για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Συνδρομή Δήμου Βόλου

Ο δήμος Βόλου συμμεριζόμενος τη δοκιμασία των πολιτών της Σκοπέλου από τις συνέπειες της τραγικής θεομηνίας έχει θέσει στη διάθεση της εκεί Δημοτικής Αρχής δύο απορριμματοφόρα, προκειμένου να συμβάλλουν στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών. Τα απορριμματοφόρα θα σταλούν ευθύς ως ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες.

Ελεγχος κτιρίων

Συνεχίζεται, στο μεταξύ ο έλεγχος των κτιρίων του νησιού, επιχειρήσεων και οικιών, από κλιμάκια αποτελούμενα από μηχανικούς του δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και εθελοντές μηχανικούς του ΤΕΕ Μαγνησίας και της Σκοπέλου, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγράφουν ζημιές, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία και να ξεκινήσει στη συνέχεια η καταβολή των αποζημιώσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί οικία με ζημιές στον φέροντα οργανισμό αλλά η διαδικασία καταγραφής συνεχίζεται και θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες.

Ανέλκυση οχημάτων

Συνεχίστηκε χθες η διαδικασία ανέλκυσης δίτροχων και οχημάτων από το Λιμάνι της Σκοπέλου, με το συντονισμό του Λιμεναρχείου και τη συνδρομή γερανοφόρου οχήματος του Δήμου Σκιάθου. Ανασύρθηκαν 4 οχήματα και δύο δίτροχα χθες το πρωί από το λιμάνι, τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα, σε βάρος δύο μέτρων, όταν τα παρέσυραν τα ορμητικά νερά της βροχής.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά παρέμειναν και χθες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα τα σχολεία της Σκοπέλου, δεδομένου ότι το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Παράλληλα τα λεωφορεία που εκτελούν το δρομολόγιο από Σκόπελο προς Γλώσσα παρέμειναν και χθες ακινητοποιημένα στο λιμάνι της Σκοπέλου. Λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν σημειωθεί πολλά σημεία του οδικού δικτύου, δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο.

(φωτό: Γιάννης Τζώρτζης)

Βοήθεια από το εξωτερικό

Δίχτυ αλληλεγγύης από ξένους τουρίστες που συγκεντρώνουν χρήματα για την πληγωμένη Σκόπελο

Περισσεύουν οι κοινωνικές ευαισθησίες των κατοίκων της Σκοπέλου αλλά και των ένθερμων φίλων του νησιού, οι οποίοι συγκεντρώνουν χρήματα για να βοηθηθεί το νησί και να κλείσει τις αμέτρητες πληγές του.

Ξένοι τουρίστες από τη Ρωσία, την Αγγλία και άλλες χώρες του εξωτερικού ανοίγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, Τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις το τιτάνιο έργο αποκατάστασης των ανυπολόγιστων ζημιών που έχει υποστεί το νησί σε διάστημα λίγων μόλις ωρών.

Οι αυθόρμητες και συγκινητικές ταυτόχρονα πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης της Σκοπέλου από ξένους τουρίστες, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η κοινωνική αλληλεγγύη παραμένει πάντα ζωντανή, χάρη στις ευαισθησίες ανθρώπων με απόθεμα ψυχής.

Την ίδια στιγμή, οικογένεια με τρία παιδιά που έμεινε κυριολεκτικά άστεγη λόγω της εισβολής των ορμητικών νερών της βροχής, που κατέστρεψαν την οικοσκευή και ό,τι συνάντησαν στο διάβα τους, εξασφάλισαν τροφή και ρουχισμό χάρη στην γενναιόδωρη συνδρομή κατοίκων της Σκοπέλου. Παράλληλα οι εθελοντές του νησιού συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για την ίδια οικογένεια, εξασφαλίζοντας παράλληλα το φαγητό των παιδιών.

Επίσης εύποροι και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της Σκοπέλου, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εξέφρασαν την επιθυμία να συνδράμουν όποιον έχει ανάγκη, προσφέροντας στέγη και τροφή, είδη ένδυσης και κλινοσκεπάσματα.

Δεκάδες παρόμοια στιγμιότυπα και περιστατικά συνθέτουν την ατέλειωτη λίστα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ευαισθησίας που διατηρούνται ζωντανές και αγκαλιάζουν την τοπική κοινωνία της Σκοπέλου και όσους χρειάζονται χέρι βοηθείας.

(φωτό: Γιάννης Τζώρτζης)

Απεγκλωβισμός καρδιοπαθή

Σωτήρια παρέμβαση ανδρών της πυροσβεστικής χθες το πρωί στη θέση Καλόγερος

Μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή ολοκλήρωσαν χθες με επιτυχία άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, οι οποίοι απεγκλώβισαν, με τη συνδρομή της ΜΟΜΑ καρδιοπαθή κάτοικο του νησιού που είχε ακινητοποιηθεί με τη σύζυγό του, στη θέση Καλόγηρος της Σκοπέλου.

Οχημα της πυροσβεστικής με δύο άνδρες, έναν πυροσβέστη και τον προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, Πυραγό Ευάγγελο Καραμήντζα, κινήθηκαν προς την παραπάνω κατεύθυνση, ανοίγοντας κυριολεκτικά δρόμο με τα χέρια, για να προσεγγίσουν μια δύσβατη περιοχή, που υπέστη σημαντικές ζημιές από τη σφοδρή νεροποντή. «Απομακρύναμε με τα χέρια πέτρες, βράχους, κόψαμε κλαδιά, προκειμένου να ανοίξουμε δίοδο, διότι ο δρόμος κατέστη απροσπέλαστος μετά την θεομηνία που έπληξε το νησί» όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Καραμήντζας.

Στο μεταξύ, ένας τεράστιος βράχος που είχε μεταφερθεί πάνω στο δρόμο από τα ορμητικά κύματα της βροχής, καθιστούσε αδύνατη την προσέγγιση στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το ζευγάρι. Επιτόπου κατέφθασε μηχάνημα της ΜΟΜΑ, ένα jcb, το οποίο μετατόπισε το κομμάτι του βράχου, βοηθώντας το πυροσβεστικό όχημα να προσεγγίσει το σημείο και να απεγκλωβίσει τελικά το αποκλεισμένο ζευγάρι.

Ο άνδρας διακομίστηκε στο κέντρο Υγείας της Σκοπέλου όπου διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του και στη συνέχεια μετέβη με τη σύζυγό του στην οικία του στη Σκόπελο.

Καταγραφή ζημιών

Στο μεταξύ το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Σκοπέλου ενισχύθηκε από κλιμάκιο πέντε αξιωματικών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Βόλου, κατόπιν εντολής του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και του αρμόδιου Υπουργού.

Αμέσως, συγκροτήθηκαν τρία συνεργεία, τα οποία σπεύδουν να συνδράμουν κάθε έκκληση για βοήθεια, πραγματοποιώντας παράλληλα αυτοψίες και καταγράφοντας τα προβλήματα στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Συνεχίζονται παράλληλα οι κλήσεις για άντληση υδάτων σε διάφορα σημεία του νησιού, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες οικιών οι οποίοι κατοικούν σε άλλες πόλεις, αλλά και κάτοικοι του εξωτερικού, επέστρεψαν στο νησί με έκδηλη ανησυχία μετά την θεομηνία που έπληξε το νησί. Χθες καταγράφηκαν 8 κλήσεις για άντληση υδάτων και 19 αντίστοιχα την προηγούμενη μέρα και όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

(φωτό: Γιάννης Τζώρτζης)

Προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές

Πολυμελή συνεργεία με τη συνδρομή 20 και πλέον μηχανημάτων

Υπεράνθρωπες προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, που εντοπίζονται σε κάθε γωνιά της Σκοπέλου, καταβάλλονται από πολυμελή συνεργεία με τη συνδρομή της ΜΟΜΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί παράλληλα η νέα επιδείνωση του καιρού.

Τα συνεργεία, που εργάζονται ακατάπαυστα, ανοίγουν τους οχετούς και τους καθαρίζουν από τις μεγάλες ποσότητες λάσπης που παρασύρθηκαν με τα νερά της βροχής, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Το επίπονο έργο της αποκατάστασης των δεκάδων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο νησί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, έχουν αναλάβει το σύνολο του έμψυχου δυναμικού του δήμου Σκοπέλου και της ΔΕΥΑΣ, με την συνδρομή δεκάδων εθελοντών και των μηχανημάτων του δήμου, του κλιμακίου της ΜΟΜΑ, της Πυροσβεστικής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Σκιάθου και ιδιωτών.

Οι ομάδες αποκατάστασης ζημιών κινούνται σε όλο το εύρος του νησιού, σε όλα τα σημεία που πληγώθηκαν από το «τσουνάμι» της καταρρακτώδους βροχής, έχοντας στη διάθεσή τους περισσότερα από 20 μηχανήματα έργου.

Συνεργείο κινήθηκε χθες στον επαρχιακό δρόμο, σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στο ΧΥΤΑ, προκειμένου να μεταφέρονται με ευκολία τα απορρίμματα του νησιού.

Τα κλιμάκια που αποκαθιστούν τις ζημιές κινήθηκαν χθες στο Στάφυλο, τον Αγνώντα, το Λιμνονάρι, τον Καλόγηρο, την Κεντριά, όλες τις περιοχές που πληγώθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ σήμερα, θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό τις παρεμβάσεις, στις περιοχές όπου πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η βατότητα.

Στο μεταξύ, στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού η κυκλοφορία των οχημάτων από τη Σκόπελο προς τη Γλώσσα πραγματοποιείται από παρακαμπτήρια οδό, λόγω των πολύ σοβαρών προβλημάτων που εντοπίζονται στον Αγνώντα και το Στάφυλο.

Οι πολυμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί, κινούνται σε όλο το μήκος και το πλάτος του νησιού, το οποίο θυμίζει σε πολλά σημεία βομβαρδισμένο τοπίο, λόγω του τεράστιου όγκου του νερού που δέχτηκε, σε λίγες μόλις ώρες και βρίσκονται σε επιφυλακή, για κάθε ενδεχόμενο.

(φωτό: Γιάννης Τζώρτζης)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου