Τα κόμματα και οι βουλευτές για τις καταστροφές στη Σκόπελο

Τελευταία ενημέρωση: 2015-09-24, 10:41:57
Τα κόμματα και οι βουλευτές για τις καταστροφές στη Σκόπελο

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για τις καταστροφές στη Σκόπελο 

Σε επικοινωνία που είχε με το δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη,  όπως έκανε γνωστό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος,  τον ενημέρωσε για τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι θα πρέπει το αίτημα να διαβιβαστεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,  στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών για την τελική υπογραφή.

 

Χρ. Μπουκώρος: Να κηρυχθεί η Σκόπελος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

Την κήρυξη της Σκοπέλου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητάει από την Κυβέρνηση ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρ. Μπουκώρος.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η νέα κυβέρνηση και κυρίως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών οφείλουν να επουλώσουν άμεσα τις πληγές, που άφησαν πίσω τους τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, που χτύπησαν το νησί της Σκοπέλου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα και ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στη χώρα της Σκοπέλου, όσο και στις περιοχές του Αγνώντα και του Πανόρμου είναι πρωτοφανείς.

Πολλές δεκάδες κτήρια έχουν πλημμυρίσει και πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Τα σημαντικότερα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα το νησί είναι ότι παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, λόγω καταστροφών στα δίκτυα. Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να αποκοπούν συγκοινωνιακά  τμήματα του νησιού.

Η τουριστική σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αυτές τις μέρες πολλοί είναι οι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. Είναι επείγουσα ανάγκη, η πολιτεία και το σύνολο των υπηρεσιών να κινητοποιηθούν, αν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκεται ήδη στο νησί. Απαιτείται όμως άμεση συνδρομή της κεντρικής εξουσίας. Οι κάτοικοι της Σκοπέλου μαζί με τη Δημοτική Αρχή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις χαοτικές συνέπειες που άφησαν πίσω τους οι καιρικές συνθήκες.

Ενώνω τη φωνή μου με τη Δημοτική Αρχή Σκοπέλου και ζητάω την άμεση κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό και να αποζημιωθούν οι πολίτες, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν, χωρίς να εμπλακούν σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ενδεχομένως και σε συνεργασία με τον απελθόντα Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών οφείλουν να δράσουν αμέσως».

                 

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Κ. Στεργίου στη Σκόπελο

Αντιπροσωπεία των Οργανώσεων Μαγνησίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Στεργίου μετέβη χθες στη Σκόπελο, για να βρεθεί στον τόπο της καταστροφής από την μεγάλη νεροποντή στο νησί και η οποία προκάλεσε μεγάλε ζημιές, λόγω της ανυπαρξίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ λίγο πριν την αναχώρηση, χρειάζεται η Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κατοίκων του νησιού. Τόνισε ότι η ανυπαρξία έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Σκόπελο είχαν ως αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι τεράστιες και πρόσθεσε ότι είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σκοπέλου η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την δημοτική αρχή, ώστε να αρχίσουν να προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση έργων προστασίας και αντιπλημμυρικής προστασίας. Πρόταση, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία τη δημοτικής αρχής.

Ωστόσο αυτό που προέχει σήμερα είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η άμεση ενίσχυση των λαϊκών οικογενειών και ιδίως των αυτοαπασχολούμενων του νησιού.

 

Ο τομέας υπαίθρου του ΚΚΕ για τις καταστροφές  

Σε ανακοίνωσή του ο τομέας υπαίθρου του ΚΚΕ, αναφέρει για τις καταστροφές στη Σκόπελο και τα εξής: Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες μέρες οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ έθεσαν το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ουσιαστικά δεν συζητήθηκε, γιατί «προφανώς» υπήρχαν άλλες «προτεραιότητες» για την πλειοψηφία του Δ.Σ.. Το ίδιο έχει συμβεί επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια, όταν το ΚΚΕ επιμένει ότι ζητήματα όπως αυτά της  αντιπλημμυρικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπυρικής προστασίας, θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες, είναι άμεσα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Όλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι φορείς της τοπικής Διοίκησης κωφεύουν με αποτελέσματα σαν αυτά της Σκοπέλου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επικοινώνησαν άμεσα με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και ζήτησαν να επιταχυνθεί κάθε διαδικασία για την ανακούφιση των κατοίκων, ενώ κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Κώστας Στεργίου (Βουλευτή) και Γιώργο Λούμα (Περιφερειακό σύμβουλο) αναχώρησαν για το νησί ώστε να έχουν μια άμεση ενημέρωση για τα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ τονίζει ότι απαιτούνται δράσεις όπως:

  1. Να αποκατασταθούν άμεσα η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.
  2. Να πραγματοποιηθεί άμεσα αυτοψία από κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών και να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών.
  3. Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων (κατοίκων, επαγγελματιών, αλιέων, αγροτών), και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  4. Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το δήμο Σκοπέλου  για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών με άμεσα έργα για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στην επόμενη νεροποντή, αλλά και για την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
  5. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ και τα δημοτικά τέλη. Ρύθμιση των δανείων.
  6. Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό στο δήμο Σκοπέλου με τις απαραίτητες ειδικότητες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
6
=