ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δέκα χρόνια πολύπλευρης δράσης

δέκα-χρόνια-πολύπλευρης-δράσης-356960

Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων, εντάσσονται στις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» που συμπληρώνει δέκα χρόνια δράσης.

Σημαντικό κεφάλαιο στη μέχρι τώρα δράση του Συλλόγου αποτελεί η συνεργασία που αναπτύχθηκε με τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με θέμα την προστασία του παραδοσιακού λιθόστρωτου του οικιστικού ιστού, καθώς επίσης και την οργάνωση «MONUMENTA» για την καταγραφή των παραδοσιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου της Σκιάθου.

Την περασμένη χρονιά, ο Σύλλογος εγκαινίασε μια πολύ σημαντική συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών και ιδιαίτερα με την κ. Φαρίνου – Μαλαματάρη, η οποία είχε ως απόρροια τη δημιουργία του ψηφιακού χάρτη και της εκδήλωσης αφιερωμένης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, «Παπαδιαβαίνοντας στο χώρο και στο χρόνο». Ως ειλικρινή ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής προσφοράς της στο Σύλλογο, ανακηρύχθηκε ως Επίτιμο Μέλος.

Οι σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου τον τελευταίο χρόνο ήταν: H ολοκλήρωση της πρώτης φάση της μακρόχρονης προσπάθειας, του Συλλόγου, που αφορά στη σύνταξη των μελετών αποκατάστασης του καθολικού της Μονής Εικονίστριας.

Η εγγραφή του Κοιμητηρίου, στο Δίκτυο Association of Significant Cemeteries in Europe – (ASCE) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η συμμετοχή στο Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου.

Η συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, για τη διοργάνωση της έκθεσης φωτογραφίας «Wolf Suschitzky, Ταξίδι στην Ελλάδα του ’60», την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, για την καταγραφή και αποτύπωση σε ψηφιακό χάρτη, των τοπωνυμίων της Σκιάθου, που αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα διηγήματά του, αλλά και το Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Η συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, για τη διοργάνωση δύο υψηλών προδιαγραφών κονσέρτων εγχόρδων

Η διοργάνωση για δέκατη συνεχή χρονιά, του περιβαλλοντικού πρόγραμμα «Ολοι μαζί Σκιάθος καθαρή», με την υποστήριξη του Δήμου με τη συμμετοχή Συλλόγων, Φορέων και εθελοντών. Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός 15 παραλιών και περιοχών. Σε όλη τη διάρκεια της δράσης συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό εθελοντές και απομακρύνθηκαν περίπου 9 τόνοι απορριμμάτων.

Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί επίσης η ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων της τοπικής κοινωνίας, με τη σημαντική χορηγία του μέλους του Συλλόγου κ. Γεώργιου Π. Αλεξανδρίδη.

«Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θοδωρής Τζούμας, ο εθελοντισμός παίρνει μια ιδιαίτερη θέση, αφού είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για προσφορά και ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη μας να καταθέσουμε τις δυνάμεις, να δίνουμε το χρόνο μας και να προσφέρουμε. Ελπίζουμε μέχρι τον επόμενο Αύγουστο με την απαραίτητη βοήθεια όλων των μελών στην συνέχεια και κατά το δυνατόν επέκταση των δράσεων του Συλλόγου μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου