ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δαμάσκηνα Σκοπέλου στο Ισραήλ

δαμάσκηνα-σκοπέλου-στο-ισραήλ-368274

Εξαγωγική πρόταση για 500 τόνους σε Σκοπελίτη παραγωγό ο οποίος διευρύνει διαρκώς την παραγωγή του

Προσπάθειες να καταστεί διεθνώς γνωστό το δαμάσκηνο Σκοπέλου καταβάλλουν οι τοπικές δυνάμεις, σχολιάζοντας πολύ θετικά την πρόταση που δέχτηκε Σκοπελίτης παραγωγός για εξαγωγή 500 τόνων δαμάσκηνου στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο Σκοπελίτης δαμασκηνοπαραγωγός Θανάσης Γρυπιώτης δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες email από μεγάλη εταιρεία του Ισραήλ, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται ιδιαίτερο εξαγωγικό ενδιαφέρον από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γρυπιώτης, υπογραμμίζει ότι οι εξαγωγές είναι στις προθέσεις και τις προτεραιότητές του, με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κ. Γρυπιώτης συγκαταλέγεται μεταξύ των παραγωγών που θα συμμετάσχουν στην ανοιχτή συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για το δαμάσκηνο, που πραγματοποιείται στο νησί. Οι δαμασκηνοπαραγωγοί θα συναντηθούν με τους διακεκριμένους επιστήμονες που συμμετέχουν ως εισηγητές στο συνέδριο, αναλύοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του Σκοπελίτικου δαμάσκηνου, το οποίο είναι άριστο αντιοξειδωτικό.

Η Σκόπελος φιλοξενεί το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δαμάσκηνου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης 20 Αυγούστου με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα έχοντας όμως ως βάση τους «περιορισμούς στις σημερινές καλλιέργειες στην Ευρώπη».

Η πλούσια ιστορία και η παράδοση του νησιού συνδέονται στενά με την καλλιέργεια του δαμάσκηνου καθώς οι παλαιότεροι συχνά αναφέρουν ότι τα δαμάσκηνα «έδιναν φαγητό» σε πολλές οικογένειες. Σήμερα αν και οι προσπάθειες είναι αξιόλογες δεν φτάνουν τις προσδοκίες που θέτουν οι ειδικοί. Το ξηρό (ψημένο) δαμάσκηνο αναγνωρίζεται πλέον ως προϊόν με πολύτιμα και σπάνια συστατικά και η ζήτησή του αυξάνεται με ταχύς ρυθμούς. Ως «super food», αξίζει η προσπάθεια να αναπτυχθεί ευρύτερα στην εύφορη Σκόπελο, στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η οργάνωση του Συνεδρίου έγινε με την ευγενική χορηγία του Δήμου Σκοπέλου και την υποστήριξη του Συλλόγου Ξενοδόχων Σκοπέλου. Οι εργασίες φιλοξενούνται στο Ξενοδοχείο «Αίολος» στη χώρα της Σκοπέλου από τις πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα.

Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης, ο πρώην Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Σκοπέλου κα. Μαίρη Διαμάντη. Ανάμεσα στους συνέδρους βρίσκονται ο Δρ. Theodore de Jong (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια), ο Δρ. Γεώργιος Ζακυνθινός (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου), ο κ. Θεόφιλος Λ. Ιωαννίδης (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ελληνορωσικών Σχέσεων) και βέβαια ο βασικός οργανωτής Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας).

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης «είναι βασικό για μας το θέμα των εξαγωγών, διότι το Σκοπελίτικο δαμάσκηνο διαφέρει από τα τοπικά προϊόντα των άλλων χορών και διαθέτει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να προωθηθεί διεθνώς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου