ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναβιώνει ο Αλοννησιώτικος γάμος

αναβιώνει-ο-αλοννησιώτικος-γάμος-380747

Ο Αλοννησιώτικος γάμος θα αναβιώσει και φέτος, ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου στην παλιά χώρα της Αλοννήσου, στο πλαίσιο ενός παμπάλαιου εθίμου που αναζητά τις ρίζες του στο πέρασμα του χρόνου.

Το καθιερωμένο πανηγύρι, που περιλαμβάνει την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου με όλο το εθιμοτυπικό που προβλέπεται, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για μια ακόμη χρονιά οι πολυάριθμοι επισκέπτες της Αλοννήσου, γεμίζοντας για μια ακόμη χρονιά ασφυκτικά τα γραφικά σοκάκια της παλαιάς χώρας του νησιού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα προηγηθούν, το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, θα τελεστεί η λειτουργία της Παναγίας στην εκκλησία του Χριστού στην Χώρα. Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο ηρώο των πεσόντων αγωνιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην πλατεία της Χώρας, από μέλη της αντίστασης και τις αρχές του νησιού.

Η αναπαράσταση του παραδοσιακού Αλοννησιώτικου γάμου αρχίζει στις 7 το απόγευμα, και περιλαμβάνει όλο το εθιμοτυπικό που διατηρείται αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου.

Ο κουμπάρος με τα όργανα και τους συγγενείς του ξεκινάει από το σπίτι του και πηγαίνει στο σπίτι του γαμπρού να τον συναντήσει. Εκεί ο γαμπρός πρέπει να ασημώσει τα όργανα όταν φτάσει ο κουμπάρος, να κεράσει τους καλεσμένους με τα παραδοσιακά γλυκά καθώς και με τσίπουρο ή κρασί. Κατόπιν ξεκινούν όλοι μαζί να πάνε στο σπίτι της νύφης, με τη συνοδεία των οργάνων. Εκεί ο γαμπρός πρέπει να παραδώσει τα δώρα του (παραδοσιακά γλυκά, τα λεγόμενα «χαμαλιά»), να «τάξει» στην πεθερά του κάποιο δώρο και όταν ικανοποιηθεί με την προσφορά του γαμπρού η πεθερά τότε ανοίγει η πόρτα και ο γαμπρός μπορεί να πάρει την νύφη για να πάνε στην εκκλησία.

Ολα αυτά θα διαδραματιστούν το απόγευμα της Κυριακής στη χώρα. Ο ρόλος των συγγενών ανήκει στους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μεταξύ άλλων και τα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής που με μεράκι έχουν ετοιμάσει γυναίκες του νησιού.

Το καλύτερο βέβαια θα ακολουθήσει αργότερα όταν θα ξεκινήσει το γλέντι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου όλοι αρχικά θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το παραδοσιακό φαγητό του γάμου, τη φημισμένη κοκκινιστή γίδα με τα μακαρόνια που έχουν φτιάξει ντόπιοι μάγειρες, συνεχιστές της παράδοσης. Ο χορός αναμένεται να είναι μέχρι τις πρώτες πρωινές, ώρες ενώ το κρασί θα ρέει άφθονο για να ανεβαίνει το κέφι και να συνεχιστεί το γλέντι.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου