ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Παραγωγός δαμάσκηνου προωθεί τον αγροτουρισμό στη Σκόπελο

παραγωγός-δαμάσκηνου-προωθεί-τον-αγρ-417005

Καινοτόμα πρόταση διατυπώνει ο Θανάσης Γρυπιώτης καθιστώντας μεγάλη έκταση επισκέψιμη στο ευρύ κοινό

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών δράσεων με επίκεντρο το δαμάσκηνο υιοθετεί καλλιεργητής της Σκοπέλου, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ενισχύσει τον αγροτουρισμό. Ο Θανάσης Γρυπιώτης, ο οποίος έχει το βλέμμα στραμμένο και στις εξαγωγές, υλοποιεί με σταθερά βήματα έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμη στο ευρύ κοινό, μεγάλη έκταση. Πρόθεση του ίδιου παραγωγού είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η καλλιέργεια του Σκοπελίτικου δαμάσκηνου σε όλους τους ενδιαφερόμενους, με εκπαιδευτικές προεκτάσεις και για τα παιδιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γρυπιώτης υπογραμμίζει ότι «στόχος μου είναι να έρχεται ο κόσμος στο κτήμα και να βλέπει τα δέντρα, τους φούρνους, τη διαδικασία που ακολουθούμε μέχρις ότου φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή. Παράλληλα, μπορεί ο επισκέπτης να μας βοηθήσει, να καλλιεργήσει τα δικά του δαμάσκηνα μόνος του, να του προσφέρουμε ένα γλυκό ως καλωσόρισμα».

Το συγκεκριμένο κτήμα, που καλύπτει έκταση οκτώ στρεμμάτων, βρίσκεται στην περιοχή Καλόγηρος, με θέα στη Χαλκιδική, τον Αγιο Γεώργιο και το εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Καστρί όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Μάμα μία».

Ο δραστήριος επαγγελματίας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα το στόχο του από την επόμενη χρονιά.

Το σκεπτικό και η γενικότερη φιλοσοφία του κ. Γρυπιώτη αποτυπώνεται στη φράση «όποιος επιθυμεί μπορεί να βλέπει τα δέντρα, θα του εξηγούμε πως καλλιεργείται το δαμάσκηνο και ποια διαδικασία ακολουθείται μέχρι να φτάσει στο ράφι ή στο σπίτι του το προϊόν».

Στο κτήμα που θα καταστεί επισκέψιμο στο ευρύ κοινό, θα δημιουργηθεί παράλληλα ένας κήπος με λαχανικά εποχής, τα οποία θα μπορεί να γευτεί όποιος επιθυμεί, έχοντας παράλληλα πλήρη εικόνα από τους παραδοσιακούς φούρνους, τα τελάρα, τον τρόπο που ψήνονται τα δαμάσκηνα. «Με ενδιαφέρει η καλλιέργεια πιο πολύ. Με ενδιαφέρει ο κόσμος που έχει στα χέρια του το δαμάσκηνο που καλλιεργώ, να ξέρει πως φτιάχνεται. Να γνωρίσει τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος» υπογραμμίζει ο κ. Γρυπιώτης.

Η παραπάνω διαδικασία αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά και σε όσους σκέφτονται να στραφούν προς τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το κατ’ εξοχήν τοπικό προϊόν της Σκοπέλου. Ουσιαστικός στόχος του ίδιου παραγωγού, είναι να δοθούν κίνητρα και στους νεότερους, προκειμένου να διατηρήσουν μια παράδοση αιώνων, ενισχύοντας ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα.

Στο μεταξύ, εντείνει την παρουσία του και στο πεδίο της μεταποίησης των προϊόντων, τα οποία ταξιδεύουν από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, για να φτάσουν μέχρι το τραπέζι εκατοντάδων καταναλωτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου