ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκοπελίτικο σαπούνι στην Αυστραλία

σκοπελίτικο-σαπούνι-στην-αυστραλία-515660

Τρίτη γενιά σαπωνοποιός ο Στέλιος Γρυπιώτης έχει το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγικές δραστηριότητες

Με σταθερά βήματα κατακτούν τις αγορές του εξωτερικού, σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, ακόμη και τη μακρινή Αυστραλία, τα σαπούνια της οικογένειας Γρυπιώτη από τη Γλώσσα. Η βιοτεχνική παράδοση της οικογένειας, που διαρκεί επί τρεις γενιές, εξελίσσεται διαρκώς, με στόχο να εδραιωθεί στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

«Προχωρούμε με σταθερά βήματα και διαθέτουμε μικρές ποσότητες σαπουνιού στο εξωτερικό, σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, που μας γνωρίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διότι πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για εξαγωγές μεγάλης κλίμακας» όπως αναφέρει ο Στέλιος Γρυπιώτης, συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης.

Στο μεταξύ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διάφορες χώρες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και ευρύτερα, για τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα του κ. Γρυπιώτη, ο οποίος παράγει βιολογικά σαπούνια προσώπου και σώματος με αιθέρια έλαια, κηραλοιφές με βιολογικά αιθέρια έλαια, καθώς επίσης λάδια προσώπου και σώματος, τα οποία έχουν καλλυντική χρήση, αλλά και σαπούνια για ξενοδοχειακή χρήση.

Συνεχίζοντας την παράδοση του παππού και του πατέρα του, ο Στέλιος Γρυπιώτης παράγει σαπούνια που έχουν ως βάση το αγνό παρθένο λάδι των Βορείων Σποράδων, περιέχουν μέντα, λεβάντα, σπαθόχορτο, που είναι αντιφλεγμονώδες, ενώ στη λίστα των προϊόντων καταγράφεται, το παραδοσιακό σαπούνι από λάδι ελιάς, το τριμμένο σαπούνι πλυντηρίου και άλλα.

Οπως αναφέρει επιπροσθέτως ο ίδιος «το λάδι εξάγεται με τον παραδοσιακό Ελληνικό τρόπο, που είναι η μέθοδος του βρασμού, προκειμένου να διαχωρίζεται το προϊόν από την οξύτητά του. Με αυτό τον τρόπο, το σαπούνι που παράγουμε, έχει υψηλή ποιότητα και μηδενική οξύτητα». Τα σαπούνια με την επωνυμία «Σποράδες» έχουν ευεργετικές ιδιότητες, ενώ όπως επισημαίνεται «καταπολεμούν την τριχόπτωση, είναι αντιφλεγμονώδη, ενυδατώνουν την επιδερμίδα, είναι κατάλληλα για διάφορες παθήσεις του δέρματος και παράλληλα χαλαρωτικά».

Δεκάδες τουρίστες, Ελληνες και ξένοι, οι οποίοι επισκέπτονται τη Σκόπελο στη διάρκεια της σεζόν, προμηθεύονται, φεύγοντας από το νησί, τα προϊόντα του γνωστού σαπωνοποιού, που διαφημίζουν τις Σποράδες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σε εποχές κρίσης, ο κ. Γρυπιώτης καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να αναδείξει τα προϊόντα της Σκοπελίτικης γης, το λάδι, τα αρωματικά, τα βότανα, αλλά και την παραδοσιακή μέθοδο της σαπωνοποιίας, που διατηρείται αναλλοίωτη στο χρόνο.

Τα προϊόντα του διατίθεται σε επιλεγμένα μάρκετ και καταστήματα, ενώ στο μεταξύ, συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να ενισχύσει το πεδίο της πώλησης, υπογραμμίζοντας ότι «για να σταθούμε στα πόδια μας απατούνται μεγαλύτερες παραγγελίες και βοήθεια από τον περιφερειάρχη, από ανθρώπους οι οποίοι έχουν το κύρος και τη δύναμη να μας προωθήσουν, να μας προβάλλουν. Αυτή τη στιγμή ζητούμε από τον Περιφερειάρχη και το Δήμο να μας παραχωρήσει χώρο στην παραλία, προσθέτει ο ίδιος, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πωλούμε τα προϊόντα μας στους τουρίστες, που επισκέπτονται τη Σκόπελο».

Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκριμένη του κ. Γρυπιώτη κερδίζουν διαρκώς έδαφος, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η σκληρή δουλειά και η διαρκής προσπάθεια αποδίδουν καρπούς.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου