ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση Δήμου Σκιάθου

ανακοίνωση-δήμου-σκιάθου-603170

ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εγκρίνει τον Κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Σκιάθου όπως παρακάτω:

Άρθρο 1

Περιεχόμενο κανονισμού

Ι. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων εντάσσεται στην επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος για προστασία του περιβάλλοντος, με σύγχρονη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, που στην περίπτωση αυτή είναι κύρια η υγεία των πολιτών.

Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μία από τις πρωταρχικές αρμοδιότητες του Δήμου (άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων).

Η καθαριότητα της πόλης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικές ανάγκες που ικανοποιούνται με τη συνεχή συνεργασία δημοτών – κατοίκων και του Δήμου μας. Ο παρών Κανονισμός έχει στόχο την κανονιστική ρύθμιση της συνεργασίας αυτής ώστε να επιτύχει:

  1. Την τήρηση της καθαριότητας της πόλης, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη διαρκή αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.
  2. Τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων – στερεών αποβλήτων (συσκευασία, συλλογή, αποκομιδή, ανακύκλωση, διάθεση).
  3. Τη γνωστοποίηση και συμμόρφωση στις σχετικές διατάξεις.
  4. Την ορθή εφαρμογή του συστήματος ανακύκλωσης.

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού ισχύουν όταν δεν είναι αντίθετες από αυτές που η Ελληνική νομοθεσία ορίζει και τροποποιούνται μόνο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οτιδήποτε τυχόν δεν προβλέπεται ρητώς δια του παρόντος κανονισμού επιλύεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και της νομολογίας.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής του κανονισμού

  1. Ο Κανονισμός αυτός εφαρμόζεται σε πλατείες, δρόμους, άλση, πεζοδρόμια, δημοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, στον οποίο παράγονται κάθε μορφής, ποιότητας και ποσότητας απορρίμματα και βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Σκιάθου.
  2. Οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα κάθε ακινήτου (οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι, κατοικίες, καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, ιδρύματα, κ.λ.π.), καθώς και οι πεζοί και οι οδηγοί αυτοκινήτων στην περιοχή του Δήμου, οφείλουν να τηρούν τον παρόντα Κανονισμό και να συμβάλλουν στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.

Άρθρο 3

Φορέας εφαρμογής του κανονισμού

Σύμφωνα με το άρθρο 75 Ιβ4 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, στην αρμοδιότητα του Δήμου ανήκει ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την καθαριότητα.

Αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Καθαριότητας & Περιβάλλοντος και του Τμήματος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος. Οι υπηρεσίες αυτές με τη συνεργασία της αστυνομίας ή άλλων υπηρεσιών του κράτους και τη συμπαράσταση των κατοίκων, έχουν την υποχρέωση της συνεχούς τήρησης και εποπτείας της καθαριότητας της πόλης.

Η Γενική Εποπτεία ανήκει στον Δήμαρχο και τον επί της καθαριότητας αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Άρθρο 4

Προσδιορισμός φορέας εφαρμογή του κανονισμού

Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού Καθαριότητας, οι χρησιμοποιούμενοι όροι έχουν τις παρακάτω έννοιες:

  • “Κατοικίες”: Ως τέτοιες θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου κατοικούν άτομα ή οικογένειες καθώς και οι κοινόχρηστοι χώροι αυτών. Υπεύθυνοι τήρησης των διατάξεων του παρόντος για τους κοινόχρηστους χώρους είναι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών όταν πρόκειται για μονοκατοικίες.
  • “Καταστήματα” : Ως τέτοια θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου λειτουργούν πάσης φύσεως εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και τα κάθε είδους εργαστήρια και βιοτεχνίες. Υπεύθυνοι τήρησης των διατάξεων του παρόντος είναι το πρόσωπο ή τα πρόσωπα στο όνομα των οποίων ασκείται η επιχείρηση.
  • “Γραφεία” : Ως τέτοια θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου ασκούνται οποιαδήποτε επαγγέλματα μόνιμα ή πρόσκαιρα.
  • Οικόπεδα” : Ως τέτοια θεωρούνται οι ακάλυπτοι χώροι, περιφραγμένοι ή μη, εντός ή εκτός σχεδίου. Υπεύθυνος για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος είναι ο ιδιοκτήτης ή ο νομέας αυτού.

Άρθρο 5

Ταξινόμηση απορριμμάτων

Τα απορρίμματα, σύμφωνα με την νομοθεσία, ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Στερεά μη επικίνδυνα απόβλητα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα απορρίμματα που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της ΚΥΑ 50910/2727 (ΦΕΚ 1904/B’/22-12-2003) :

α. Αστικά απόβλητα που λόγω της φύσης ή της σύνθεσής τους προσομοιάζουν με τα οικιακά (π.χ. ξυλεία, είδη συσκευασίας, σιδηρικά κ.λ.π.).

β. Οικιακά απόβλητα που είναι τα απόβλητα των κατοικιών.Σε αυτή την κατηγορία δε περιλαμβάνονται στερεά απόβλητα των οποίων η διαχείριση διέπεται από ειδικά διατάγματα, καθώς και κάθε επικίνδυνο στερεό απόβλητο, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία.

2. Επικίνδυνα απόβλητα – εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα απορρίμματα που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της ΚΥΑ 13588/725 (ΦΕΚ 383/B’/28-03-2003), π.χ. επικίνδυνα αγροτοχημικά, θειικό οξύ, βαρέα μέταλλα κ.λ.π.

α. “Μη ανακυκλώσιμα” π.χ. νεκρά ζώα, ζωικά υποπροϊόντα, νοσοκομειακά απόβλητα, μηχανικά μέρη που δεν επαναχρησιμοποιούνται κ.λ.π.

β. Ανακυκλώσιμα (απόβλητα που υφίστανται εναλλακτική διαχείριση όπως ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση κ.λ.π.). Το είδος τους καθορίζεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας Δήμου Σκιάθου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

β1. Γυάλινες συσκευασίες από τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά κ.λ.π.

β2. Χάρτινες συσκευασίες κάθε είδους (π.χ. χαρτοκιβώτια τροφίμων, παιχνιδιών, υποδημάτων κ.λ.π.) και χαρτί εντύπων (π.χ. λογαριασμοί, εφημερίδες, περιοδικά κ.λ.π.).

β3. Συσκευασίες τύπου “τετραπάκ” (π.χ. χυμοί, γάλατα κ.λ.π.) και πλαστικές συσκευασίες (π.χ. νερού, μπουκάλια πλαστικά, αναψυκτικά, γιαούρτια, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.λ.π.).

β4. Μεταλλικές συσκευασίες από αναψυκτικά, μπύρες, κονσέρβες, γάλατα εβαπορέ, καφέ, τοματοπολτό κ.λ.π.

β5. Συσσωρευτές (μπαταρίες) – ηλεκτρικές στήλες κάθε είδους (π.χ. ρολογιών, οχημάτων, UPS κ.λ.π.)

β6. Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους (π.χ. οικιακές συσκευές, ξυπνητήρια, ραδιόφωνα, κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας, σεσουάρ, μίξερ, προϊόντα εικόνας και ήχου, εξοπλισμός πληροφορικής, ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια κ.λ.π.)

β7. Ελαστικά μηχανοκίνητων μέσων – οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ποδηλάτων κ.λ.π. )

β8. Ορυκτέλαια και μαγειρικά έλαια

β9. Αυτοκίνητα, οχήματα, μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα, καθώς και μέρη τους, άχρηστα ή εγκαταλελειμμένα, όπως αυτά χαρακτηρίζονται από το άρθρο 2 του ΠΔ 116/2004. Τα ανωτέρω είναι υποχρεωτικό να ανακυκλώνονται.

β10.Καταλυτικοί μετατροπείς.

β11Απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

β12.Απόβλητα από εξορυκτική βιομηχανία.

ΙΙ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

Άρθρο 6

Καθορισμός υποχρεώσεων

Με βάση τον παρόντα Κανονισμό οι υποχρεώσεις του δήμου καθορίζονται ως εξής:

  1. Περισυλλογή, αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των μη ογκωδών αστικών απορριμμάτων, έτσι όπως αυτά

περιγράφονται στο άρθρο 5 παρ.1 του παρόντος Κανονισμού. Η περισυλλογή – αποκομιδή γίνεται σύμφωνα με πρόγραμμα που καταρτίζει το Τμήμα Καθαριότητας & Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας & Περιβάλλοντος του Δήμου. Τα απορρίμματα μεταφέρονται με ειδικά αυτοκίνητα του δήμου ή του ιδιωτικού φορέα στο χώρο υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή όπου αλλού ορίσει η το Τμήμα Καθαριότητας & Περιβάλλοντος.

  1. Καθαριότητα των εξωτερικών χώρων. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις εργασίες περισυλλογής και απομάκρυνσης

σκουπιδιών και απορριμμάτων που ευρίσκονται σε οδούς πλατείες και κοινόχρηστους χώρους. Η συχνότητα και οι μέθοδοι σκουπίσματος ορίζονται από το Τμήμα Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, ανάλογα με τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα. Για να είναι οι εξωτερικοί χώροι καθαροί, ο Δήμος υποχρεούται να τοποθετεί καλαίσθητα και εύχρηστα δοχεία απορριμμάτων ή άλλους ειδικούς κάδους υποδοχής υπολοίπων κατανάλωσης, μικροαντικειμένων κ.λ.π.

3. Μέριμνα για την κανονική συντήρηση και καθαρισμό των κοινόχρηστων ουρητηρίων και αποχωρητηρίων.

4. Ενημέρωση των δημοτών για τα προγράμματα και δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων, τις τυχόν

αλλαγές, τις ώρες και ημέρες πλυσίματος των οδών και κοινόχρηστων χώρων, καθώς επίσης και για τις ώρες και ημέρες

που απαγορεύεται το παρκάρισμα των αυτοκινήτων για σάρωμα οδών. Η γνωστοποίηση προσδιορίζει ημέρες της

εβδομάδας και ώρες που τα αυτοκίνητα καθαριότητας περνάνε από κάθε συνοικία της πόλης για να μαζεύουν τα

σκουπίδια. Ο Δήμος υποχρεούται να τηρεί το πρόγραμμα, εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εκτάκτων αναγκών.

5. Ενημέρωση του Δήμου για τον καθαρισμό των οδών, που είναι παρκαρισμένα και όχι εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα,

δύο μέρες νωρίτερα, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος ενημέρωσης των οδηγών. Στους παραβάτες της οδηγίας αυτής θα

επιβάλλεται πρόστιμο.

6. Γνωστοποίηση στους κατοίκους του παρόντος Κανονισμού.

7. Λήψη έκτακτων μέτρων για την καθαριότητα της πόλης, όταν αυτό απαιτείται λόγω καιρικών συνθηκών ή τοπικών

ιδιαιτεροτήτων. Σε περίπτωση που απεργούν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας ή όταν γενικά δεν εκτελείται

για ικανό χρονικό διάστημα η προγραμματισμένη αποκομιδή απορριμμάτων, παρά τη θέληση της Δημοτικής Αρχής (π.χ.

έντονα καιρικά φαινόμενα, βλάβες μηχανολογικού εξοπλισμού κ.α.) η υπηρεσία καθαριότητας θα ενημερώνει σχετικά

τους κατοίκους με ανακοίνωση από τα Μ.Μ.Ε. Μετά την ενημέρωση αυτή, οι κάτοικοι υποχρεούνται να φυλάσσουν τα

προς αποκομιδή απορρίμματα, καλά συσκευασμένα, σε κατάλληλους χώρους των αντίστοιχων ιδιοκτησιών τους, που δεν

δημιουργούν προβλήματα σε γειτονικές κατοικίες και που είναι απρόσιτοι σε κατοικίδια ζώα (π.χ. βεράντες, αυλές,

υπόγεια, ειδικοί αποθηκευτικοί χώροι).

8. Λήψη μέτρων ασφαλείας των χώρων απορριμμάτων για την αποφυγή ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιών.

ΙΙΙ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

Άρθρο 7

Υποχρεώσεις κατοίκων και επισκεπτών

  1. Η απόρριψη άχρηστων χαρτιών, πακέτων ή άλλων ειδών μικροσυσκευασίας, μικροαντικειμένων και ειδών ατομικής χρήσης δεν επιτρέπεται. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους του Δήμου (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.), για περιπατητές, θαμώνες κ.λ.π. Τα παραπάνω αντικείμενα πρέπει να ρίπτονται στα υπάρχοντα καλάθια μικροαπορριμμάτων ή στους κάδους απορριμμάτων και ΠΟΤΕ εκτός αυτών. Εξαιρούνται τα ογκώδη αντικείμενα για τα οποία ισχύουν ειδικές διατάξεις. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων ή ο κάδος είναι γεμάτος, ο πλαστικός σάκος πρέπει να είναι καλά κλεισμένος έτσι ώστε να αποκλείεται διαρροή του περιεχομένου του και να τοποθετείται μέσα στον κοντινότερο κάδο. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η τοποθέτησή του έξω από ξένη ιδιοκτησία ή το κρέμασμα του στα δέντρα, τις κολώνες ή οπουδήποτε αλλού.
  2. Σε περίπτωση μη ύπαρξης κάδων ή καλαθιών απορριμμάτων είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τα απορρίμματα μέχρι το επόμενο σημείο που διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό. Παρακαλούνται ιδαίτερα οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είναι κοντά σε κάδους, να τοποθετούν τους σάκους των απορριμμάτων μέσα στους κάδους αυτούς.
  3. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες υποχρεούνται να μην προκαλούν φθορές στο κοινόχρηστο εξοπλισμό και τον εξοπλισμό καθαριότητας του Δήμου (παγκάκια, καλάθια αχρήστων, κάδους απορριμμάτων, όργανα παιδικών χαρών κ.λ.π.) επισύρει τις νόμιμες κατά περίπτωση διοικητικές, ποινικές ή αστικές κυρώσεις.

Άρθρο 8

Υποχρεώσεις καταστηματαρχών

  1. Καταστήματα στα οποία παρατηρείται παραγωγή κάθε είδους απορριμμάτων από την κατανάλωση των προσφερομένων ειδών (αναψυκτικά, πρόχειρο φαγητό κ.λ.π.) οφείλουν να τοποθετούν δοχεία απορριμμάτων εντός του χώρου ιδιοκτησίας ή άσκησης του επαγγέλματός τους, αλλά και να διατηρούν διαρκώς καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο τους. Στους μη συμμορφωμένους με τη διάταξη αυτή επιβάλλεται πρόστιμο, κατά το άρθρο 41 του παρόντος και σε περίπτωση και τρίτης υποτροπής, αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους.
  2. Ισόγεια καταστήματα που πουλάνε αναψυκτικά, οινοπνευματώδη, γλυκά, φαγητά, σουβλάκια, πίτες, είδη γενικά Μπαρ ή καφενείου, σε πελατεία είτε ιστάμενη, είτε καθήμενη σε τραπεζοκαθίσματα, τοποθετημένα μέσα και έξω από τα καταστήματα, πρέπει συνεχώς καθ’ όλες τις ώρες της λειτουργίας, να φροντίζουν να μαζεύουν τα κάθε φύσεως απορρίμματα που δημιουργούνται από την κατανάλωση των ειδών του καταστήματος τους (χαρτιά περιτυλίγματος προσφερομένων ειδών, αποφάγια, σάλτσες, υγρά, κουτιά τσιγάρων, αποτσίγαρα κ.λ.π.) έτσι ώστε πάντοτε να είναι το κατάστημα και ο μπροστά από αυτό χώρος καθαρός.
  3. Στις υποχρεώσεις των καταστημάτων περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση μέσα και έξω από το κατάστημα αρκετών καλαθιών για απορρίμματα, που θα πρέπει να είναι καλής κατασκευής συμβατά με την αισθητική της πόλης, να μην αφήνονται να ξεχειλίζουν, αλλά να αδειάζονται συχνά και το περιεχόμενό τους μαζί με τα άλλα σκουπίδια των καταστημάτων, να συγκεντρώνονται σε γερούς πλαστικούς σάκους και να κλείνονται ερμητικά στο πάνω μέρος. Οι υπεύθυνοι καθαριότητας κάθε ακινήτου οφείλουν να διατηρούν καθαρές τις προσόψεις του και να συμβάλλουν στην καθαριότητα του καταστρώματος καθώς και των πεζοδρομίων, στοών και δρόμων που βρίσκονται μπροστά στο ακίνητο.
  4. Για τα απορρίμματα που προέρχονται από τη συνήθη χρήση κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων που δεν μπορούν να παραληφθούν από τα χρησιμοποιούμενα αυτοκίνητα καθαριότητας με συμπίεση και μύλο (π.χ. στρώματα, κρεβάτια, ντιβάνια, μεταλλικά αντικείμενα, ψυγεία, λεκάνες, μεγάλες μποτίλιες κ.λ.π.) θα γίνεται τηλεφωνική συνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας για την ημέρα και ώρα που θα περάσει ειδικό αυτοκίνητο για την περισυλλογή τους. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται τέτοια αντικείμενα στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο.
  5. Δεν επιτρέπεται η για οποιοδήποτε λόγο, τοποθέτηση στα πεζοδρόμια και τα καταστρώματα του δρόμου μπροστά ή γύρω από τα καταστήματα, αντικειμένων σχετικών με το εμπόριό τους (π.χ. καφάσια φρούτων ή λαχανικών, κιβώτια αεριούχων ποτών, άδεια κουτιά κ.λ.π.).
  6. Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων επί του πεζοδρομίου ακόμη κι αν έχει εκδοθεί άδεια καταλήψεως.
  7. Οι επαγγελματίες και οι έμποροι που μεταφέρουν εμπορεύματα στα καταστήματα τους με καροτσάκια, υποχρεούνται να τοποθετούν ρόδες σε αυτά, οι οποίες να μην μαυρίζουν τα σκαλιά και τους δρόμους.
  8. Τα νερά από το πλύσιμο των καταστημάτων δεν θα ρίχνονται στους αγωγούς όμβριων , αλλά στις τουαλέτες προκειμένου να καταλήγουν στον Βιολογικό.
  9. Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια θα ενοικιάζουν ένα φορτηγό Δ.Χ., προκειμένου να παραλαμβάνει τα απορρίμματα τους για να τα πηγαίνει στο Χ.Υ.Τ.Α., όπου εκεί θα ζυγίζονται και θα πληρώνουν το αντίστοιχο αντίτιμο.

Άρθρο 9

Καθαριότητα ειδικών χώρων (στεγασμένων ή μη)

  1. Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, οικιών και επιχειρήσεων, στεγασμένοι ή μη (παρκινγκ, πρασιές, παλιές οικίες κ.λ.π.), πρέπει να διατηρούνται καθαροί με την φροντίδα των υπεύθυνων και με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε περίπτωση αδιαφορίας, μετά από αυτοψία του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ύστερα από σχετικές συστάσεις, ο Δήμος έχει δικαίωμα να παρέμβει μόνο σε οικόπεδα καθαρίζοντας το χώρο. Στη συνέχεια καταλογίζεται η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό, επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο και μήνυση στους υπεύθυνους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 26 του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010.
  2. Σε περιπτώσεις ρύπανσης μνημείων, αγαλμάτων, τοίχων, παιδικών χαρών, πάρκων, χώρων πρασίνου, Δημαρχιακού Μεγάρου κ.λ.π., πέρα από τη δαπάνη αποκατάστασης θα επιβάλλεται και πρόστιμο. Σε περίπτωση καταστροφή τους, ο Δήμος Σκιάθου θα κινείται δικαστικά.

Άρθρο 10

Χειρισμός σκουπιδιών

  1. Τα σκουπίδια κάθε κατοικίας, καταστήματος ή γραφείου πλην των ανακυκλώσιμων, πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε γερούς και ανθεκτικούς σάκους (πλαστικούς) που να δένονται στο πάνω μέρος έτσι ώστε να αποκλείεται η διαρροή του περιεχομένου.
  2. Σκουπίδια τα οποία περιλαμβάνονται στα ανακυκλώσιμα είδη (υλικά συσκευασίας, ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, ελαστικά, λάδια κινητήρων και τηγανέλαια κ.λ.π.) δεν τοποθετούνται στους κοινούς κάδους αλλά απορρίπτονται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο Ε’ του παρόντος κανονισμού.
  3. Τα οικιακά και επαγγελματικά απορρίμματα καθώς και αυτά από τα μικρά τουριστικά σκάφη δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται στα καλάθια των μικροαπορριμμάτων, αλλά να συλλέγονται με τον τρόπο που ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας του λιμένα ή της μαρίνας.

Άρθρο 11

Καθαριότητα οικοπέδων

  1. Οι ιδιοκτήτες ή νομείς οικοπέδων οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από απορρίμματα. Προς τούτο οφείλουν να τα περιφράσσουν και να προβαίνουν σε περιοδική καθαριότητα και αποψίλωσή τους.
  2. Σύμφωνα με την αρ. 4/1987 Πυροσβεστική Διάταξη οι ιδιοκτήτες ή με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές και σε απόσταση μέχρι εκατό (100) μέτρων, υποχρεούνται να προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξηρά χόρτα και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Στους προαναφερόμενους χώρους απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς κατά το χρονικό διάστημα της αντιπυρικής περιόδου. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

  1. Αν οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να αδιαφορούν και μετά τις σχετικές συστάσεις, ο Δήμος έχει το δικαίωμα να παρέμβει καθαρίζοντας το οικόπεδο. Στη συνέχεια καταλογίζεται η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό, επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο και μήνυση στους υπευθύνους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 26 του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010.

Άρθρο 12

Υπαίθρια αποθήκευση υλικών

  1. Η πλημμελής εναπόθεση, αποθήκευση και στίβαξη υλικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ρύπανση στο περιβάλλον.
  2. Στη χορηγούμενη από το Δήμο άδεια κατάληψης πεζοδρομίου ή του κοινόχρηστου χώρου για την εναπόθεση, αποθήκευση ή στίβαξη των παραπάνω υλικών πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα (κάλυψη με λαμαρίνες, νάιλον κ.λ.π.), που πρέπει να λάβει ο αιτών, ώστε να αποτρέπεται κάθε κίνδυνος διασκορπισμού τους. Αν από την πλημμελή εφαρμογή των παραπάνω προστατευτικών μέτρων προκληθεί ρύπανση των κοινόχρηστων χώρων, ο Δήμος πέραν των προβλεπόμενων άλλων κυρώσεων από την κείμενη νομοθεσία, επιβάλλει κατά των υπευθύνων πρόστιμο ανάλογα με τη σοβαρότητα και το μέγεθος της ρύπανσης.

Άρθρο 13

Παράνομες διαφημίσεις

  1. Οι παράνομες διαφημιστικές αφίσες που αναρτώνται σε κοινόχρηστους χώρους (ταμπλό, αεροπανό κ.λ.π.) θα συλλέγονται από συνεργεία του Δήμου και θα επιβάλλεται πρόστιμο τόσο στον αφισοκολλητή, όσο και στο διαφημιζόμενο, πέρα από το τέλος της παράνομης διαφήμισης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το ίδιο ισχύει και για τη ρύπανση με φεϊγβολάν, τη ρύπανση των τοίχων με διάφορα σπρέι κ.λ.π. Λοιπές λεπτομέρειες όπως καθορίζονται στον Ν. 2946/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  2. Πρόστιμο επιβάλλεται επίσης και στις εταιρίες γιγαντοαφισών που ρυπαίνουν με κόλλες, σχισμένες αφίσες, ταμπλό κ.λ.π.
  3. Αφισοκόλληση ή τοποθέτηση αγγελιών επιτρέπεται μόνο εντός πλαισίων που ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της πόλης.

Άρθρο14

Στάθμευση που δυσχεραίνει την αποκομιδή

Η στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται ή να δυσχεραίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεν πρέπει να σταθμεύει αυτοκίνητο δίπλα από τον κάδο απορριμμάτων προς τη μεριά του δρόμου, έτσι ώστε να εμποδίζει τη μετακίνηση του κάδου στο απορριμματοφόρο.

Άρθρο 15

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα κ.λ.π.

Όλα τα αντικείμενα που αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ.3 περιπτ. β9 (εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, οχήματα κ.λ.π.) του παρόντος Κανονισμού παραδίδονται από τους ιδιοκτήτες ή χρήστες στο αρμόδιο σύστημα ανακύκλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η στάθμευση τους (μακροχρόνια ή μη) θεωρείται κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 2 του ΠΔ 116/2004.

Άρθρο 16

Καθαριότητα αγορών και Λαϊκών αγορών

  1. Οι πωλητές και έμποροι στις αγορές που λειτουργούν στο Δήμο (στεγασμένες ή μη, λαϊκές αγορές κ.λ.π.) καθώς επίσης πλανόδιοι μικροπωλητές, καντίνες (μόνιμες ή αυτοκινούμενες), οφείλουν να διατηρούν τον περίγυρο πάντοτε καθαρό και να συλλέγουν τα κάθε είδους απορρίμματα σε ανθεκτικούς σάκους και να τους μεταφέρουν στους κοντινότερους κάδους ή πρέσες του Δήμου και σε χώρο που θα έχει υποδειχθεί από την Υπηρεσία Καθαριότητας.
  2. Αν δεν τηρούν τα παραπάνω, ο Δήμος προβαίνει στον καθαρισμό του χώρου καταλογίζοντας τα έξοδα στους υπευθύνους. Επίσης επιβάλλει επιπλέον πρόστιμο.
  3. Αν η παράβαση αυτή διαπιστωθεί για τρίτη φορά, ο Δήμος ζητά την ανάκληση της άδειας του υπαιτίου από την υπηρεσία που την έχει χορηγήσει (Δ/νση Εμπορίου – Περιφέρεια – Υπηρεσία του Δήμου κ.λ.π.). Παράβαση ωραρίου από μικροπωλητές σε λαϊκή αγορά τιμωρείται με πρόστιμο και σε περίπτωση υποτροπής, ζητείται από την αρμόδια εκδοθείσα αρχή, η ανάκληση της άδειας.

Άρθρο 17

Μεταφορά και φορτοεκφόρτωση αντικειμένων

  1. Όλα τα κινούμενα στο οδικό δίκτυο του Δήμου φορτηγά αυτοκίνητα και γενικά τα μεταφορικά μεσα ξηρού φορτίου, πρέπει να έχουν το φορτίο τους πλήρως καλυμμένο με μουσαμά. Τα απορρίμματα οποιασδήποτε μορφής, που παράγονται κατά τη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, πρέπει να περισυλλέγονται αμέσως μετά το πέρας της εργασίας.
  2. Οι μεταφορείς πετρελαίου θέρμανσης όταν το αυτοκίνητο δεν πλησιάζει στο χώρο που προορίζεται το πετρέλαιο, υποχρεούνται να διασφαλίσουν τη δίχως διαρροές διανομή και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ευρείας ρύπανσης που προκαλείται από τυχόν διαρροή. Σε περίπτωση διαρροής να φροντίζουν για τον καθαρισμό της οδού με κάθε πρόσφορο μέσο.

Άρθρο 18

Κατοικίδια ζώα

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, κατά τη διάρκεια της βόλτας τους οφείλουν να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό μαζί τους για να περισυλλέγουν τα περιττώματά τους.

Άρθρο 19

Υπεύθυνοι εφαρμογής

Υπεύθυνοι για την τήρηση των παραπάνω διατάξεων είναι:

  1. Για τις κατοικίες, τα πρόσωπα που κατοικούν.
  2. Για τα καταστήματα, το πρόσωπο ή τα πρόσωπα στο όνομα των οποίων ασκείται το επάγγελμα, η επιχείρηση ή ο διευθυντής των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως καταστήματα.
  3. Για τις Ε.Π.Ε., υπεύθυνος είναι ο διαχειριστής ή οι τυχόν περισσότεροι διαχειριστές.
  4. Για τις ανώνυμες εταιρείες υπεύθυνος είναι ο εκπρόσωπος τους κατά το καταστατικό και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες υπεύθυνος είναι ο προϊστάμενος του Διοικητικού.
  5. Για τα οικόπεδα, υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης ή ο νομέας ή ο κάτοχος αυτών.
  6. Οι υπεύθυνοι καταστημάτων ή Γραφείων μπορούν να ορίζουν με έγγραφο τους συγκεκριμένο πρόσωπο που θα αναλάβει την ευθύνη για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και για τις παραβάσεις του.
  7. Για να ισχύει το έγγραφο αυτό, πρέπει αυτός που εξουσιοδοτεί και αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να υπογράφουν ενώπιον αρμοδίου δημοτικού υπαλλήλου ή ενώπιον της αστυνομικής αρχής και να επικυρώνεται η γνησιότητα της υπογραφής.

Άρθρο 20

Υποχρεώσεις υπευθύνων για τα εσωτερικά μη ογκώδη αντικείμενα αστικά απορρίμματα

  1. Οι υπεύθυνοι για τα απορρίμματα αυτά, έτσι όπως χαρακτηρίζονται στο άρθρο 5, παρ.1 και 3 του παρόντος Κανονισμού, υποχρεούνται να γνωρίζουν το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων που ο Δήμος έχει καταρτίσει για τη γειτονιά τους
  2. Την ημέρα διέλευσης του απορριμματοφόρου οφείλουν να έχουν συσκευασμένα τα απορρίμματα τους σε πλαστικούς ανθεκτικούς σάκους, τους οποίους πρέπει πριν την ώρα διέλευσης του απορριμματοφόρου να έχουν εναποθέσει μέσα στο κάδο μηχανικής αποκομιδής, που έχει τοποθετηθεί από το Δήμο.
  3. Οι κάδοι τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις κατόπιν μελέτης του Τμήματος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου είναι η μόνη αρμόδια για την μετακίνηση ή αλλαγή θέσης (μόνιμης ή προσωρινής) των κάδων.
  4. Δεν επιτρέπεται τα σκουπίδια να διασκορπίζονται στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο ή να συγκεντρώνονται σε σωρούς στο πεζοδρόμιο, το ρείθρο του πεζοδρομίου ή το κατάστρωμα του δρόμου.

Άρθρο 21

Υποχρεώσεις υπευθύνων για τα εσωτερικά ογκώδη αστικά απορρίμματα

  1. Ογκώδη αστικά απορρίμματα χαρακτηρίζονται

α. Άχρηστα μηχανήματα και συσκευές, (θερμοσίφωνες, ψυγεία, ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, κουζίνες κ.λ.π.) που περιλαμβάνονται στις ανακυκλώσιμες συσκευές

β. Άχρηστος λοιπός οικιακός εξοπλισμός (καναπέδες, κρεβάτια, στρώματα κ.λ.π.)

γ. Τα απορρίμματα που προέρχονται από το κλάδεμα, σακούλες με πράσινα απορρίμματα.

  1. Η έκθεση ογκωδών απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, θεωρείται ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων και διώκεται ποινικά. Ειδικοτερα για τα καταστήματα, γραφεία κ.λ.π., οι υπεύθυνοι υποχρεούνται για τα πάσης φύσεως απορρίμματα συσκευασίας, που τοποθετούνται προς αποκομιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια κ.λ.π.), να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο τους δια πιέσεως ή περιδέσεως. Τοποθετούνται εντός των κάδων ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών ή στα σημεία που θα υποδείξει η αρμόδια υπηρεσία.
  2. Ειδικά για προϊόντα κηπευτικών εργασιών:

α. Φύλλα ξερά, άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν κ.λ.π.πρέπει να συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους, όπως τα οικιακά απορρίμματα. Σε περίπτωση απορρίψεώς τους επί του πεζοδρομίου ασυσκεύαστα (χύμα) επιβάλλεται στον υπεύθυνο πρόστιμο.

β. Υπόλοιπα χώματος, μπάζα κοπροχώματος, αδρανή υλικά, οικοδομικά υλικά κ.λ.π. απομακρύνονται υποχρεωτικά από τους υπεύθυνους με δικά τους μέσα.

Άρθρο 22

Υποχρεώσεις υπευθύνων ειδικών απορριμμάτων

1. Σε περίπτωση κατά την οποία ο Δήμος διαθέτει την υποδομή και έχει την δυνατότητα της περισυλλογής των απορριμμάτων όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 5 παρ.2 και 3 (επικίνδυνα και ειδικά απορρίμματα) του παρόντος Κανονισμού, περισυλλέγει τα απορρίμματα αυτά βάσει ειδικού προγράμματος που γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν:

α. Υποχρέωση καταβολής, αν έχει αποφασίσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, υπέρ του Δήμου ειδικού τέλους αποκομιδής.

β. Υποχρέωση για τα εσωτερικά ογκώδη αστικά απορρίμματα, έτσι όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 21 παρ. 1, 2 και 3.

2. Στην περίπτωση που ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων που περιγράφονται στο άρθρο 5 παρ. 2 και 3, οι υπεύθυνοι βιομηχανιών, βιοτεχνιών, εργαστηρίων, συνεργείων κ.λ.π. υποχρεούνται να απομακρύνουν τα απορρίμματα με δικά τους μέσα. Επίσης υποχρεούνται μέχρι την ημέρα της αποκομιδής να κρατούν τα απορρίμματα αυτά συσκευασμένα στο προαύλιο των επιχειρήσεων και να μην τα βγάζουν στο πεζοδρόμιο.

3. Η διαχείριση των νοσοκομειακών και ιατρικών απόβλητων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της απόφασης Η.Π. 37591/2031 (ΦΕΚ 1419/Α’/2003).

4. Για τα απορρίμματα των χώρων νεκροταφείου, τα προερχόμενα από εργασίες καθαρισμού των διαφόρων χώρων, που προσομοιάζουν με τα οικιακά απόβλητα, συλλέγονται και μεταφέρονται κατά το συνήθη τρόπο όπως καθορίζεται και στον κανονισμό του Δημοτικού Κοιμητηρίου. Τα προερχόμενα από εκταφές, συσκευάζονται και μεταφέρονται με ειδικό τρόπο.

5. Λοιπά:

α. Τα μπάζα και άλλα άχρηστα αδρανή υλικά που προέρχονται από εκσκαφές, κατεδαφίσεις, ανακαινίσεις οικοδομών κ.λ.π., μεταφέρονται με ευθύνη του μεταφορέα, του ιδιοκτήτη ή του υπεύθυνου εργασιών σε ειδικούς χώρους υποδοχής μπαζών. Στην περίπτωση που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών οι υπεύθυνοι υποχρεούνται στην καταβολή ειδικού τέλους, καθώς επίσης και του σχετικού προστίμου.

β. Η απόρριψη αυτών σε ακάλυπτους χώρους, όπως χείμαρρους, ρέματα, πάρκα, άλση κ.λ.π., προκαλεί υποβάθμιση στο περιβάλλον και απαγορεύεται αυστηρά.

6. Απαγορεύεται γενική ρίψη μπαζών ή άλλων ογκωδών αντικειμένων στους κάδους απορριμμάτων, καθώς και η ρύπανση πεζοδρομίων με χώματα, λάδια κ.λ.π. Όσοι προξένησαν τέτοιας ρύπανσης υποχρεούνται στη άρση αυτής με οποιοδήποτε επιτρεπόμενο μέσο.

Άρθρο 23

Υποχρεώσεις υπευθύνων επικινδύνων και εν δυνάμει επικινδύνων αποβλήτων που δεν μεταφέρονται από τις υπηρεσίες του Δήμου

Τα απορρίμματα που περιγράφονται στο άρθρο 5 παρ. 2 συλλέγονται, αποκομίζονται και μεταφέρονται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 13588/725 (ΦΕΚ 383/Β’/2006) «περί μέτρων και όρων για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων». Για τις περιπτώσεις των επικινδύνων και εν δυνάμει επικινδύνων αποβλήτων του άρθρου 5 παρ. 3 η διαχείριση θα γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ειδικές διατάξεις.

Άρθρο 24

Συλλογική διαχείριση επικινδύνων και ειδικών αποβλήτων

Σε περίπτωση που ο Δήμος Σκιάθου συνάψει συμβάσεις με νομίμως αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων που περιλαμβάνονται στο άρθρο 5 παρ.2 και 3, υποχρεούται να ενημερώσει τους παραγωγούς των εν λόγω αποβλήτων, ώστε η διαχείρισή τους να γίνεται συλλογικά. Στην περίπτωση αυτή οι παραγωγοί θα καταβάλλουν ειδικό τέλος το οποίο θα καθοριστεί με απόφαση του Δήμου.

Άρθρο 25

Τοποθέτηση κάδων

  1. Οι κάδοι τοποθετούνται, όπως προβλέπει ο νόμος σε σημεία που καθορίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας και το Τμήματα Καθαριότητας & Περιβάλλοντος.
  2. Κάδοι δεν τοποθετούνται σε διαβάσεις, στις γωνίες των δρόμων και μπροστά από πυροσβεστικούς κρουνούς.
  3. Τα οικιακά απορρίμματα απαγορεύεται να τοποθετούνται εκτός κάδων όπως έχει καθορισεί στο άρθρπ 10 παρ. 1, άλλως η τοποθέτησή τους χαρακτηρίζεται ως ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων και οι παραβάτες διώκονται.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΔΙΑΦΟΡΑ

Άρθρο 26

Δικαίωμα συλλογής προς απόρριψη

Η Υπηρεσία Καθαριότητας διατηρεί το δικαίωμα να συλλέγει προς απόρριψη οποιαδήποτε αντικείμενα (π.χ. κιβώτια αναψυκτικών, πινακίδες κ.α.) ευρίσκονται τοποθετημένα σε πεζοδρόμια ή σε κοινόχρηστους χώρους, για τους οποίους δεν έχει ζητηθεί άδεια και δεν καταβάλλεται τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων στον Δήμο.

Άρθρο 27

Παραβάτες άρθρων

Κάθε παράβαση άρθρου του παρόντος Κανονισμού θα τιμωρείται με πρόστιμο το οποίο καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως περιγράφεται στο άρθρο 41. Σε περίπτωση υποτροπής, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50%, εκτός από τις ειδικές περιπτώσιες που αναφέρονται στα σχετικά άρθρα του παρόντος Κανονισμού (άρθρα π.χ. 8.2, 16.3, 29 κ.α.)

Άρθρο 28

Παραχώρηση χώρων

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζει τους χώρους και τα τέλη που καταβάλλονται, για παραχώρηση χρήσης σε κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με το άρθρο 13/ΒΔ 24-9/20-10-58 και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που ισχύουν σήμερα και τις αποφάσεις που κάθε φορά θα ψηφίζονται.
  2. Απαγορεύεται η αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων (π.χ. αυθαίρετη τοποθέτηση καθισμάτων και άλλων υλικών σε πεζοδρόμια ή πεζόδρομους και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους, μπροστά από καταστήματα ή κατοικίες καθώς και τοποθέτηση αυθαιρέτων κατασκευών σε πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους (περιφράξεις, ράμπες, σκάλες, τέντες, πινακίδες, επιγραφές καταστημάτων κ.λ.π. πλην ειδών που προβλέπει η χορηγούμενη άδεια).
  3. Απαγορεύεται το βάψιμο των καλντεριμιών και η αρμολόγηση τους.

Άρθρο 29

Διελεύσεις οχημάτων

Απαγορεύεται η κυκλοφορία οποιουδήποτε οχήματος, εάν τα απορρίμματα που μεταφέρει δεν είναι επαρκώς καλυμμένα. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο.

Άρθρο 30

Κατάληψη πεζοδρομίων – οδοστρώματος

  1. Δεν επιτρέπεται η για οποιοδήποτε λόγο, τοποθέτηση στα πεζοδρόμια και τα οδοστρώματα μπροστά ή γύρω από τα καταστήματα, αντικειμένων σχετικών με το εμπόριο τους (π.χ. καφάσια φρούτων ή λαχανικών, κιβώτια αεριούχων ποτών, άδεια κουτιά κ.λ.π.) πλην των ειδών που προβλέπει η χορηγούμενη άδεια.
  2. Για τον πλήρη καθαρισμό ενός δρόμου ή επισκευή η Υπηρεσία Καθαριότηττας θα προβαίνει σε γνωστοποίηση με την οποία θα καλεί τους δημότες να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους την προσδιορισθείσα ημερομηνία. Η μη συμμόρφωση προς την υπόδειξη αυτή θα τιμωρείται κατά τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
  3. Απαγορεύεται η αυθαίρετη κατασκευή ράμπας με το γέμισμα κρασπεδόρειθρου.

Άρθρο 31

Απόρριψη απορριμμάτων από κινούμενα οχήματα

Δεν επιτρέπεται η απόρριψη κάθε είδους σκουπιδιών από αυτοκίνητα που βρίσκονται σε κίνηση ή είναι σταθμευμένα. Δεν επιτρέπεται να ρίπτονται στα καλάθια σκουπιδιών σάκοι ή μεγάλα αντικείμενα που δεν χωράνε μέσα σε αυτά.

Άρθρο 32

Επέκταση καταστημά-των – συνεργείων στα πεζοδρόμια .

Ίδρυση εγκαταστάσεων διάλυσης

  1. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να επεκτείνονται οι εργασίες καταστημάτων ή συνεργείων στα πεζοδρόμια ή οδοστρώματα (συνεργεία αυτοκινήτων και ελαστικών, συναρμολογήσεως επίπλων ή άλλων ειδών κ.λ.π.) πλην ειδών που προβλέπει η χορηγούμενη άδεια.
  2. Δεν επιτρέπεται επί κοινόχρηστων χώρων η λειτουργία παράνομων εγκαταστάσεων εναπόθεσης, διάλυσης, αγοροπωλησίας άχρηστων υλικών, μηχανημάτων, οικιακών συσκευών κ.λ.π.

Άρθρο 33

Απαγορεύσεις

Απαγορεύονται:

  1. Η ρύπανση με μπετόν και απορρίμματα κινουμένων οχημάτων σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους.
  2. Η ρύπανση οποιασδήποτε μορφής που παράγεται κατά την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων ή διάχυση αυτών
  3. Η εναπόθεση ασυσκεύαστων υγρών απορριμμάτων (καμένα λάδια, λίπη κ.λ.π.) σε κοινόχρηστους ακάλυπτους χώρους και κάδους απορριμμάτων.
  4. Η ρίψη ακάθαρτων νερών (σαπουνόνερα – λασπόνερα) σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους (παιδικές χαρές, αλσύλλια κ.λ.π.) ή δημόσια ακίνητα.
  5. Η εναπόθεση σκουπιδιών έξω από ξένες ιδιοκτησίες, σε ελεύθερους χώρους, το κρέμασμα σάκων απορριμμάτων σε κολώνες, δέντρα, ξένα σπίτια κ.λ.π.
  6. Η ρίψη σε δρόμους και λοιπούς δημοτικούς χώρους σκουπιδιών, τσιγάρων, χαρτιών, μπουκαλιών, κυτίων καφέ κ.λ.π., η ρύπανση του δημαρχειακού μεγάρου (σκαλοπάτια, οπίσθια πλευρά, εσωτερικοί χώροι κ.λ.π.) καθώς και κάθε δημοτικού ακινήτου, κοινόχρηστου χώρου κ.λ.π.
  7. Δεν επιτρέπεται η ρίψη απορριμμάτων μέσα σε οικόπεδα και ελεύθερους ιδιωτικούς χώρους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ

Τα καθοριζόμενα στο κεφάλαιο αυτό αφορούν σε κάθε είδος οικοδομικών εργασιών (νέες οικοδομές, πρόσθετες επισκευές), που εκτελούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου και κάθε εργασίας οργανισμού Κοινής Ωφέλειας (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., Δ.Ε.ΥΑ.Σ. Κ.Λ.Π.)

  1. 1. ΓΕΝΙΚΑ

α. Εργασίες κάθε φύσεως από οργανισμούς κοινής ωφέλειας και εργολάβους σε χώρους και δρόμους που υπάρχουν δημοτικά δίκτυα, προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής άδειας από τον Δήμο.

β. Η μη τήρηση υποχρεώσεων κατά την εκτέλεση εργασιών επισύρει την επιβολή προστίμου.

  1. 2. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Άρθρο 34

Δικαιολογητικά

Σε κάθε οικοδομική εργασία που γίνεται, θα πρέπει στο χώρο του εργοταξίου να υπάρχει:

  1. Αντίγραφο της θεωρημένης από την Αστυνομία Οικοδομικής Άδειας
  2. Πινακίδα προβλεπόμενη από τον Νόμο, με τον αριθμό της άδειας και την ημερομηνία έκδοσης της.
  3. Άδεια κατάληψης πεζοδρομίου – οδοστρώματος, χορηγημένη από τον Δήμο.

Πριν την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, οι ιδιοκτήτες ή οι κατασκευαστές και οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, ανάλογα πρέπει:

Άρθρο 35

Διαδικασία οικοδομικών εργασιών

Να εφοδιάζονται από τον Δήμο με άδεια κατάληψης πεζοδρομίου οδοστρώματος, καταβάλλοντας το αντίστοιχο τέλος. Στην αίτηση για την άδεια του Δήμου πρέπει να δηλώνουν ρητά, αν θα τοποθετήσουν διαφημιστικές πινακίδες, ώστε ο Δήμος να εισπράξει τα νόμιμα τέλη. σε περίπτωση παράλειψης μιας τέτοιας δήλωσης, ο Δήμος πέρα από τα νόμιμα τέλη, μπορεί να επιβάλει και πρόστιμο. Σε περίπτωση που δεν πρόκειται να γίνει κατάληψη του πεζοδρομίου θα υποβάλλουν ανάλογη υπεύθυνη δήλωση.

Άρθρο 36

Λεπτομέρειες οικοδομικών εργασιών

  1. Ο χώρος που εκτελούνται οι οικοδομικές εργασίες θα πρέπει να είναι περιφραγμένος. Θα πρέπει να υπάρχει πινακίδα που να απαγορεύει την είσοδο στους μη έχοντες εργασία και σε περίπτωση κατάληψης πεζοδρομίου ή οδοστρώματος πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των πεζών και οχημάτων.
  2. Τα αδρανή υλικά που βρίσκονται επί του πεζοδρομίου, εφόσον έχει χορηγηθεί άδεια καταλήψεως πεζοδρομίου, πρέπει να εγκιβωτίζονται με μέσα προστασίας (μαδέρια, τσιμεντόλιθους κ.λ.π.) για την αποφυγή της διασποράς τους από νερά είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
  3. Ελαφρά υλικά που παρασύρονται από τον αέρα (άμμος, μαρμαρόσκονη, μπάζα κ.λ.π.), θα πρέπει να καταβρέχονται συχνά. Το ίδιο ισχύει και κατά τη διάρκεια κατεδαφίσεων ή εκσκαφών.
  4. Μπάζα επί κοινόχρηστων χώρων που παραμένουν πλέον του διημέρου, θεωρείται ότι καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο και επιβάλλεται το σχετικό τέλος και το προβλεπόμενο πρόστιμο. Αυτά απομακρύνονται από συνεργεία του Δήμου και ο υπόχρεος καταβάλλει τη δαπάνη απομάκρυνσης.
  5. Κατά την κατάληψη πεζοδρομίου πρέπει να υπάρχει μέριμνα για ασφαλή κίνηση των πεζών και των τροχοφόρων και πρόσβαση στα παρακείμενα καταστήματα.
  6. Σε περίπτωση που λόγω της θέσης των εργασιών γίνεται χρήση δημοτικών δρόμων στους οποίους υπάρχει αδυναμία αποδοχής μεγάλων φορτίων, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του έργου να προσκομίσει στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας ή Τ.Π. και Δ. ποσού που θα καθορίζεται στον πίνακα 1 (σελ. 27), ώστε εάν κατά τη διάρκεια των εργασιών δημιουργηθούν ζημιές από βαριά οχήματα ή οτιδήποτε άλλο στο οδικό δίκτυο, σε περιφράξεις, τοιχία, δίκτυα ύδρευσης κ.λ.π. και εφόσον δεν αποκατασταθούν από τον ιδιοκτήτη ο Δήμος θα καλύπτει την δαπάνη από την εγγυητική και θα αποκαθιστά ο ίδιος της ζημιές. Το ποσόν της εγγυητικής θα ορίζεται από την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να είναι δυνατή η πλήρη αποκατάσταση σε περίπτωση που ο ή οι χρήστες ιδιοκτήτες αρνηθούν την υποχρέωση. Η επιστροφή των εγγυητικών θα γίνεται στον ενδιαφερόμενο μετά την πλήρη αποπεράτωση των εργασιών και εφόσον δεν προξενήθηκαν ζημιές στους δημοτικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους από την εκτέλεση των οικοδ. εργασιών (π.χ. μπάζα, τσιμέντα στο οδόστρωμα, ζημιές στα πεζοδρόμια, παραλείψεις πλακόστρωσης πεζοδρομίου κ.λ.π,). Τα παραπάνω θα πιστοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Σε περίπτωση που το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου εμποδίζει τις εργασίες ή κινδυνεύει από αυτές θα πρέπει ο εργοδότης/ιδιοκτήτης να αιτηθεί την τροποποίηση του στην υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου ή στην ΔΕΥΑ, η οποία θα απαντήσει για τον χρόνο που θα απαιτηθεί εγγράφως μετά από αυτοψία. Σε περίπτωση που ο Δήμος ή η ΔΕΥΑ δεν τηρήσει τον δηλωθέντα χρόνο οι εργασίες μπορούν να αρχίσουν χωρίς ευθύνη του εργολάβου ή του εργοδότη και χωρίς την απαίτηση αποζημίωσης ή επιβολής προστίμου από μέρους του Δήμου. Σε περίπτωση που για τις εργασίες απαιτείται να γίνει τομή σε δημοτικό δρόμο θα πρέπει να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία και στην συνέχεια να δοθεί άδεια τομής Η εργασία αυτή θα γίνει με επίβλεψη και οδηγίες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Άρθρο 37

Χρήση στερεών κινητών υλικών

Τα στερεά κινητά υλικά, που χρησιμοποιούνται κατά την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών, πρέπει να είναι κατά τρόπο ασφαλή στερεωμένα για την πρόληψη ατυχήματος, τα δε περιφραγματα πρέπει να είναι πλήρη και ασφαλή. Για τον ίδιο λόγο επιβάλλεται η σήμανση με σχετικές αντακλαστικές πινακίδες και η τοποθέτηση ασπροκόκκινης ταινίας, όταν καταλαμβάνεται μέρος οδοστρώματος. Η σήμανση κατά τη νύκτα πρέπει να είναι φωτεινή.

3. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

Άρθρο 38

Εφαρμογή διατάξεων

  1. Κατά την εκτέλεση εργασιών από Οργανισμό κοινής ωφέλειας (Ο.Τ.Ε.,Δ.Ε.Η.,Δ.Ε.Υ.Α) για συντήρηση, επισκευή δικτύου ή νέων παροχών, επιβάλλεται η τήρηση των διατάξεων που προβλέπονται από τους νόμους για την εκτέλεση Δημόσιων Έργων (σημάνσεις κ.λ.π.). Οι παραπάνω οργανισμοί υποχρεούνται όπως, αμέσως μετά την εκτέλεση των σχετικών εργασιών και όχι πέραν του τετραημέρου, να απομακρύνουν τα προϊόντα εκσκαφής, τα λοιπά άχρηστα υλικά και να επαναφέρουντα πράγματα στη πρότερή τους κατάσταση.
  2. Οι ίδιοι οργανισμοί υποχρεούνται στο κατάβρεγμα των αδρανών υλικών και προϊόντων εκσκαφών.

Άρθρο 39

Κατάληψη πεζοδρομίου

  1. Σε περίπτωση που ζητηθεί η κατάληψη πεζοδρομίου ή άδεια τομής οδοστρώματος από οργανισμό κοινής ωφέλειας, πρέπει να προσκομίζεται στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ποσού που θα καθορίζεται από αυτήν, η οποία θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο μετά την πλήρη αποπεράτωση των εργασιών και εφόσον δεν προξένησαν ζημιές στους δημοτικούς χώρους από την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών (π.χ. μπάζα, τσιμέντα, ζημιές στο οδόστρωμα, ζημιές στα πεζοδρόμια, παραλείψεις πλακόστρωσης πεζοδρομίου κ.λ.π.)
  2. Τα παραπάνω θα πιστοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, δηλαδή ότι αποκαταστάθηκαν οι τομές του οδοστρώματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές Δημοσίων Έργων (π.χ. υλικά επιχώσεων, συμπίεση, σκυροδέτηση, πλακόστρωση, τελική επίστρωση ασφάλτου κ.λ.π.).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Σκιάθου, που περιλαμβάνεται στο Κεφάλαιο Α’ του παρόντος, εκδίδονται οι παρακάτω συνοπτικές οδηγίες προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και ο πίνακας επιβολής προστίμων για κάθε μία παράβαση που περιλαμβάνεται σε αυτόν.

Άρθρο 40

Υποχρεωτικές οδηγίες

  1. Η μετακίνηση των κάδων καθαριότητας από τις καθορισμένες θέσεις απαγορεύεται.
  2. Η τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους απαγορεύεται
  3. Τα μεγάλα καταστήματα υποχρεούνται να συμπιέζουν χαρτοκιβώτια και λοιπά απορρίμματα πριν την απόρριψή τους στους αντίστοιχους κάδους, έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος τους.
  4. Η εγκατάλειψη κάθε μορφής ογκώδους αντικειμένου στα πεζοδρόμια και σε κοινόχρηστους χώρους, αν δεν συνεννοηθούν προηγουμένως με την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, απαγορεύεται.
  5. Καταστήματα – γραφεία υποχρεούνται να συμπιέζουν, να δένουν και να βγάζουν τα χαρτοκιώτια – ξυλοκιβώτια κ.λ.π. όπως καθορίζεται στο κεφάλαιο Ε’ από τον Φορέα. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι δημότες.
  6. Η εγκατάλειψη ασυσκεύαστων στο πεζοδρόμιο φύλλων ξερών, ανθών, υπόλοιπο καθαρισμού κήπων, υπόλοιπο κοπής δέντρων, θάμνων, κλαδιών κ.λ.π. απαγορεύεται.
  7. Η εγκατάλειψη υπόλοιπων χώματος και κοπροχώματος σε οδούς και πεζοδρόμια δεν επιτρέπεται.
  8. Η εγκατάλειψη ειδικών βιομηχανικών – βιοτεχνικών απορριμμάτων στα πεζοδρόμια δεν επιτρέπεται.
  9. Νοσοκομεία και θεραπευτήρια υποχρεούνται να συσκευάζουν και να χαρακτηρίζουν τα μη επικίνδυνα και μη τοξικά απορρίμματα.
  10. Η ρύπανση (χώματα, λάδια κ.λ.π.) και η εγκατάλειψη μπάζων, αδρανών υλικών από εκσκαφές – κατεδαφίσεις κ.λ.π. στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, σε ακάλυπτους χώρους (πάρκα – άλση – ρέματα κ.λ.π.) και στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου απαγορεύεται.
  11. Η εγκατάλειψη τοξικών και άλλων λυμάτων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια δεν επιτρέπεται.
  12. Οι δημότες υποχρεούνται να βάζουν στα καλαθάκια τα μικρά άχρηστα αντικείμενά τους.
  13. Η πρόκληση φθορών στον εξοπλισμό καθαριότητας του Δήμου (όπως κάδους, καλαθάκια, containers κ.λ.π.) τιμωρείται κατά το νόμο.
  14. Οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να έχουν δοχεία απορριμμάτων και να διατηρούν καθαρό το χώρο, ιδιαίτερα τα καταστήματα που προσφέρουν πρόχειρο φαγητό (καφενεία, καφετέριες κ.λ.π.).
  15. Η εγκατάλειψη απορριμμάτων από τους πωλητές λαϊκών και άλλων αγορών και η παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας τους απαγορεύεται.
  16. Η τοποθέτηση, αποθήκεθση και στοίβαξη πλημμελώς εμπορευμάτων, οικοδομικών υλικών κ.λ.π. δεν επιτρέπεται.
  17. Η ρύπανση, με φεϊγβολάν, αφίσες, σπρέι, ταμπλό, αεροπανό κ.λ.π., της πόλης απαγορεύεται.
  18. Η ρύπανση, από τις εταιρείες διαφήμισης αφισών κάθε μεγέθους, με κόλες, ταμπλό, του περιβάλλοντος χώρου απαγορεύεται.
  19. Η στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται ή να δυσχεραίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεν πρέπει να σταθμεύει αυτοκίνητο δίπλα από τον κάδο απορριμμάτων προς τη μεριά του δρόμου, έτσι ώστε να εμποδίζει τη μετακίνηση του κάδου στο απορριμματοφόρο.
  20. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι ένοικοι και γενικότερα οι κάτοικοι υποχρεούνται:

α. Να μεριμνούν για τον καθαρισμό των χώρων ιδιοκτησίας τους ή χρήσης τους καθώς και για τους κοινόχρηστους χώρους (παλιές οικίες, πρασιές, πάρκινγκ κ.λ.π.).

β. Να περιφράσσουν και να καθαρίζουν τα οικόπεδα.

γ. Να μην εγκαταλείπουν απορρίμματα κατά τη μεταφορά ξηρού φορτίου.

δ. Να μην εγκαταλείπουν παλιά αυτοκίνητα στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους.

ε. Να μην παρκάρουν σε ώρες και ημέρες που ο Δήμος έχει προειδοποιήσει ότι θα καθαρίσει το συγκεκριμένο δρόμο.

στ. Να μην χρησιμοποιούν χωρίς την άδεια του Δήμου διαφημιστικές πινακίδες, όταν κάνουν νόμιμη κατάληψη πεζοδρομίου – οδοστρώματος.

  1. Κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών θα πρέπει να υπάρχει σήμανση (φωτεινή τη νύχτα), με πινακίδες, ειδική ταινία κ.λ.π. Υπόχρεοι είναι οι εργολάβοι κατασκευής.
  2. Οργανισμοί κοινής ωφέλειας, που εκτελούν εργασίες, υποχρεούνται να απομακρύνουν τα προϊόντα εκσκαφής και τα λοιπά άχρηστα υλικά.
  3. Η ρύπανση και η καταστροφή μνημείων, αγαλμάτων, τοίχων, παιδικών χαρών, πάρκα, χώρων πρασίνου κ.λ.π. τιμωρείται κατά το νόμο.
  4. Πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους ρυπαίνουν κοινόχρηστους χώρους ή δημοτικά οικόπεδα.
  5. Απαγορεύεται η καύση απορριμμάτων κάθε μορφής και σύστασης καθώς και η λειτουργία χωματερής, σε ανοιχτούς χώρους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, σύμφωνα και με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Άρθρο 41

Επιβολές προστίμων

Όσες παραβάσεις εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις του Ν.1650/1986 και του Ν. 3010/2002 και επισύρουν την επιβολή προστίμου, επιβάλλονται κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου από το Τμήμα Καθαριότητας & Περιβάλλοντος. Όσες παραβάσεις εμπίπτουν στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα αντίστοιχα πρόστιμα επιβάλλονται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές . Όσες παραβάσεις εμπίπτουν σε ειδικές διατάξεις και επισύρουν επιβολή προστίμου, θα γίνεται από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές. Για τις λοιπές παραβάσεις που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό και δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις, επιβάλλονται τα πρόστιμα όπως παρακάτω:

Α/Α

ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ

ΠΡΟΣΤΙΜΟ

ΑΡΘΡΑ

1

Μετακίνηση κάδων σε άλλο σημείο από το καθορισμένο

150 €

20, 25, 27, 40

2

Σακούλες εκτός κάδων

150 €

10, 27, 40

3

Χύμα σκουπίδια εκτός κάδων

150 €

7, 20, 26, 27, 40

4

Απόρριψη ασυμπίεστων χαρτοκιβωτίων (ατακτοποίητα – αδεματοποίητα)

150 €

21, 22, 27, 40

5

Εγκατάλειψη ογκωδών αντικειμένων χωρίς συνεννόηση με το Δήμο

150 €

8.5, 21, 22.2, 27, 40

6

Φύλλα ξερά, υπόλοιπα καθαρισμών κήπων, γκαζόν, κλαδιά, θάμνοι κ.λ.π. που απορρίπτονται ασυσκεύαστα

150 €

21.4, 27, 40

7

Εγκατάλειψη μπαζών – αχρήστων υλικών από κατεδαφίσεις, εκσκαφές κ.λ.π. και ρύπανση πεζοδρομίων δρόμων με χώματα, λάδια κ.λ.π. ή ακόμα και απόρριψη αυτών εντός των κάδων

500 €

5, 22.6, 27, ΚΕΦ.Γ’

8

Φθορά κοινόχρηστου εξοπλισμού του Δήμου και εξοπλισμού καθαριότητας (όπως κάδους, καλαθάκια, containers, παγκάκια, όργανα παιδικών χαρών κ.λ.π.)

150 €

7.2, 27, 40

9

Παράνομη αφισοκόλληση εντός και εκτός σχεδίου πόλης

500 €

13

10

Ακαθάριστος χώρος ή έλλειψη επαρκών και κατάλληλων δοχείων απορριμμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους. Σε περίπτωση υποτροπής ανάκληση άδειας.

150 €

8, 27

11

Εγκατάλειψη απορριμμάτων στις λαϊκές αγορές ή παραβίαση ωραρίου. Σε περίπτωση υποτροπής ανάκληση της άδειας.

150 €

16, 27, 40

12

Πλημμελής εναπόθεση, αποθήκευση και στοίβαξη εμπορευμάτων, οικοδομικών υλικών κ.λ.π.

200 €

12, 27, 40

13

Μη καθαρισμός ελεύθερων ιδιωτικών χώρων (πάρκινγκ, πρασιές, παλιές οικίες κ.λ.π.)

200 €

9, 27, 40

14

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, οχήματα κάθε τύπου και κυβισμού, καθώς και μέρη τους, άχρηστα ή εγκαταλελειμμένα, όπως αυτά χαρακτηρίζονται και αναφέρονται στο άρθρο 2 του Π.Δ. 116/2004

500 €

5.3, β9, 15, 27, 40

15

Εγκαταλελειμμένες μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα κάθε τύπου και κυβισμού, καθώς και μέρη τους, άχρηστα ή εγκαταλελειμμένα, όπως αυτά χαρακτηρίζονται στο άρθρο 2 του Π.Δ. 116/2004

250 €

5.3.β9, 15, 27, 40

16

Παρκάρισμα σε δρόμο που ο Δήμος έχει προειδοποιήσει ότι θα καθαριστεί.

150 €

6.5, 27, 30.2, 40.20ε

17

Εγκατάλειψη προϊόντων εκσκαφής και λοιπών αχρήστων υλικών από οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

200 €

27, 38, 39, 40

18

Ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, τοίχων, πάρκων, παιδικών χαρών, πρασίνου, Δημαρχιακού Μεγάρου κλπ.

500 €

9.2, 27, 40

19

Εργασίες κάθε φύσης που εκτελούνται από Δημόσιους Οργανισμούς ή εργολάβους, σε χώρους και δρόμους που υπάρχουν δημοτικά δίκτυα χώρις την χορήγηση άδειας από το Δήμο.

150 €

Γ’

20

Ρύπανση με περιττώματα κατοικίδιων ζώων των πάρκων, οδών και άλλων κοινόχρηστων χώρων.

150 €

18, 27

21

Εγκατάλειψη ή ρίψη σε κάδους νεκρών ζώων.

150 €

5, 18, 27

22

Τοποθέτηση άλλων απορριμμάτων στους ειδικούς κάδους διαλογής ανακύκλωσης υλικών

150 €

5, 27, 45, 47

23

Ρίψη ακάθαρτων νερών (σαπουνόνερα – λασπόνερα) στο δίκτυο όμβριων και σε δημ. κοινόχρηστους χώρους (παιδικές χαρές, αλσύλια, δημ. ακίνητα κ.λ.π.)

150 €

27, 33.5

24

Μη τήρηση υποχρεώσεων κατά την εκτέλεση εργασιών

150 €

ΚΕΦ. Γ’

25

Εναπόθεση ασυσκεύαστων υγρών απορριμμάτων (καμένα λάδια, λίπη κ.λ.π.) σε κοινόχρηστους χώρους και κάδους απορριμμάτων

150 €

27, 33.4

26

Εναπόθεση σκουπιδιών έξω από ξένες ιδιοκτησίες, σε ελεύθερους χώρους, το κρέμασμα σάκων απορριμμάτων σε κολώνες, δέντρα, ξένα σπίτια κλπ.

150 €

27, 33.6

27

Ρίψη σε δρόμους, δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους σκουπιδιών, μικροαπορριμμάτων (τσιγάρων, χαρτιών, μπουκαλιών, κυτίων καφέ κλπ.)

150 €

27, 7.1, 33.8

28

Κάθε μορφή ρύπανσης και η ρίψη σκουπιδιών μικροαπορριμμάτων (τσιγάρων, χαρτιών, μπουκαλιών, κυτίων καφέ κλπ.) στο Δημαρχιακό Μέγαρο (σκαλοπάτια, οπίσθια πλευρά, εσωτερικοί χώροι κλπ.) καθώς και κάθε δημοτικού ακινήτου, κοινόχρηστου χώρου κλπ.

150 €

27, 7.1, 33.7

29

Μη φύλαξη των προς αποκομιδή απορριμμάτων σε κατάλληλους χώρους των αντίστοιχων ιδιοκτησιών, σε περίπτωση απεργίας της υπηρεσίας καθαριότητας ή όταν γενικά δεν εκτελείται για ικανό χρονικό διάστημα η προγραμματισμένη αποκομιδή απορριμμάτων λόγω ανωτέρω βίας (μετά από ενημέρωση των κατοίκων με ανακοίνωση στα Μ.Μ.Ε.)

150 €

6.7, 27

*

Σε περίπτωση υποτροπής, εντός του ίδιου έτους, το εκάστοτε πρόστιμο αυξάνεται κατά 50%, εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις που αναφέρονται στα σχετικά άρθρα του παρόντος κανονισμού (άρθρα π.χ. 8.2, 16.3, 29 κ.α.)

*

Τα ποσά των προστίμων δύναται ο Δήμος να τα αναπροσαρμόζει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Άρθρο 42

Όργανα επίλυσης διαφορών και προστασίας περιβάλλοντος

  1. Ως μέλη για Όργανα Επίλυσης Διαφορών και Εξέτασης θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού ορίζονται οι εκάστοτε:

– Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας

– Εκπρόσωπος από κάθε παράταξη που συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

  1. Ως Όργανα προστασίας Περιβάλλοντος ορίζονται οι υπάλληλοι του Τμήματος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος. Τα όργανα αυτά εξουσιοδοτούνται να βεβαιώνουν κατά περίπτωση παραβάσεις και κατά συνέπεια υποχρεούνται να εφαρμόζουν με υπευθυνότητα και αυστηρότητα τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό.
  2. Οι παραβάτες που τους έχει υποβληθεί κύρωση, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν εντός 10ημέρου από την ημερομηνία επιβολής της ποινής, εγγράφως με απολογία υπό τύπου αιτήσεως στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών (Ε.Ε.Δ.). Η αίτηση κατατίθεται στο πρωτόκολλο εντός της καθοριζόμενης ημερομηνίας, άλλως δεν θα γίνεται αποδεκτή.
  3. Η επιτροπή θα συνεδριάζει την 1η εργάσιμη ημέρα εκάστου μήνα εφόσον υπάρχουν ενστάσεις. Στην επιτροπή θα καλείται ο ελεγχόμενος πολίτης προκειμένου να καταθέτει τις απόψεις του και στη συνέχεια η Ε.Ε.Δ. λαμβάνει την απόφασή της η οποία αποστέλλεται αναλόγως.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

Το παρόν κεφαλαίο θα συνταχτεί ανάλογα με το σύστημα ανακύκλωσης που θα επιλεγεί από το Δήμο Σκιάθου.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
  1. Δήμος Σκιάθου 24270 22022
  2. Προϊστάμενος Τμήματος 2427350103

Καθαρότητας & Περιβάλλοντος

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

περιοχή

ποσό

ΟΔΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ –ΠΑΡΑΛΙΑ – ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ

2. 000 ευρώ

Α’ & Β’ ΤΟΜΕΑΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ

2. 000 ευρώ

Γ’ ΤΟΜΕΑΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ

500 ευρώ

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ (ΜΗ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΩΝ)

500 ευρώ

ΕΠΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ (ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΩΝ)

500 ευρώ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Α/Α

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

ΘΕΜΑ

ΠΑΡ/ΣΕΙΣ

Με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου Σκιάθου.

Η απόφαση αυτή πήρε α.α. 36/2015

Μετά συντάχτηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται όπως ακολουθεί:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

ΣΚΙΑΘΟΣ, 19 Μαρτίου 2015

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου