ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε «κώμα» το Κέντρο Υγείας στη Σκόπελο

σε-κώμα-το-κέντρο-υγείας-στη-σκόπελο-650836

Χωρίς παιδίατρο και με τρεις αγροτικούς γιατρούς υπ’ ατμόν

Με «τεχνητές αναπνοές» παραμένει σε λειτουργία το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου. Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του νησιού που ζητούν άμεσα να ληφθούν μέτρα διότι ελλοχεύει κίνδυνος για να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου είναι η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ όσον αφορά το κτιριολογικό, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αφού το κτίριο είναι παλιό και διόλου λειτουργικό προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των γηγενών αλλά και των επισκεπτών που τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται στο νησί.

Τις υπηρεσίες υγείας στο νησί αυτή τη χρονική περίοδο παρέχουν μόνο ένας παθολόγος που είναι και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας και τρεις αγροτικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας καλύπτει και την Αλόννησο, ενώ οι άλλοι δύο πρόκειται να φύγουν άμεσα.

Επίσης υπάρχει ένας ακτινολόγος, που όμως όταν απουσιάζει δεν υπάρχει άλλος γιατρός να τον αντικαταστήσει, ενώ επίσης δεν καλύπτονται τα μακροχρόνια κενά που προκύπτουν στο νοσηλευτικό προσωπικό από άδειες κύησης, τοκετού, λοχείας και ανατροφής τέκνων.

Οι περισσότεροι γονείς τρέμουν για τα παιδιά τους καθώς στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει παιδίατρος ενώ και οι άλλες ειδικότητες μπορούν να καλυφθούν μόνο από ιδιώτες.

Σε ψήφισμα που εκδόθηκε από τη Λαϊκή Επιτροπή των κατοίκων της Σκοπέλου και του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου αναφέρονται όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας και ζητούνται πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους φορείς.

Οι κάτοικοι του νησιού ζητούν άμεση πρόληψη Παιδιάτρου, ενός γιατρού παθολόγου για Σκόπελο, ενός για Γλώσσα, και ενός για την Αλόννησο καθώς επίσης και δεύτερου ακτινολόγου. Ζητούν επίσης να λειτουργήσουν ξανά τα ιατρεία ειδικοτήτων με τακτική έλευση γιατρών από το νοσοκομείο του Βόλου και να θεσπιστούν κίνητρα μισθολογικά για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετούν στα νησιά. Υπογραμμίζουν επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα έργα συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και να αναβαθμιστεί και το νοσοκομείο του Βόλου, που καλύπτει και τις ανάγκες των νησιών.

«Η πρωτοβάθμια υγεία είναι βασικό δικαίωμα κάθε πολίτη και κυρίως των νησιωτών -τονίζεται στο ψήφισμα- για τους οποίους η πρόσβαση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη και δαπανηρή. Επί πλέον πρέπει να είναι ενταγμένη σε μια ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Με κατευθύνσεις όμως που η καπιταλιστική κρίση επιτάχυνε την εφαρμογή τους και με πρόσχημα το χρέος, τα Κέντρα Υγείας -όπως και η Υγεία στο σύνολό της- υποβαθμίζονται. Στόχος είναι η πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, που με τόσους αγώνες κατακτήθηκε στο παρελθόν. Η Υγεία αποκτά καθαρά ταξικό χαρακτήρα και δίνεται βορά στην κερδοσκοπία ιδιωτικών
ομίλων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου