ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανάδειξη αρχιτεκτονικών θησαυρών της Σκιάθου

ανάδειξη-αρχιτεκτονικών-θησαυρών-τη-712263

Πρωτοβουλίες καταγραφής των παραδοσιακών κτιρίων του ιστορικού κέντρου του νησιού

Ποικίλες δραστηριότητες καταγράφονται στη διάρκεια της δεκαετούς πορείας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων. Ιδιαίτερα πλούσιος είναι, εξάλλου, ο απολογισμός δράσης της φετινής χρονιάς, στον οποίο καταγράφονται ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, σημειωτέον, η συνεργασία που ανέπτυξε ο δραστήριος Σύλλογος με την ΜΚΟ «Monumenta», με στόχο την καταγραφή των παραδοσιακών κτιρίων του ιστορικού κέντρου της Σκιάθου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα».

Στο μεταξύ, διευρύνοντας τις προσπάθειες διάσωσης του ιστορικού προσώπου της Σκιάθου, απέστειλε αίτημα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βόλου, με θέμα τον χαρακτηρισμό ως νεώτερων μνημείων των προτομών του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Αλέξανδρου Μωραϊτίδη και του Ηρώου πεσόντων πολέμου. Η πρόταση βασίστηκε στην επιστημονική τεκμηρίωση της Σκιαθίτισσας Σεραΐνας Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικού-Αρχαιολόγου.

Οι προσπάθειες είναι διαρκείς και επικεντρώνονται στη διατήρηση της μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου. Γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, «αναπτύξαμε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, για την

καταγραφή και αποτύπωση σε ψηφιακό χάρτη, των τοπωνυμίων της Σκιάθου, που

αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα διηγήματά του» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θόδωρος Τζούμας.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ενεργειών για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων του κοιμητηρίου, ο ίδιος Σύλλογος προχώρησε στην εγγραφή του κοιμητηρίου στο δίκτυο ASCE της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο εγγραφές, του πρώτου κοιμητηρίου Αθηνών και της Σκιάθου.

Με την υπογραφή του Υπουργού Πολιτισμού στις 30/12/2014, ολοκληρώθηκε, εξάλλου, η πρώτη φάση της μακρόχρονης προσπάθειας, του Συλλόγου, που αφορά στη σύνταξη των μελετών αποκατάστασης του καθολικού της Μονής Εικονίστριας της Σκιάθου. Για την έναρξη των εργασιών, απαραίτητη είναι η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, μιας και ο προϋπολογισμός του (100.000 ευρώ) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για υλοποίηση του έργου με ίδια χρηματοδότηση.

Τέλος, οι υπεύθυνοι του Συλλόγου απέστειλαν προ μηνών επιστολή στην κ. Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και τη συμβολή μας στην πρόοδο του έργου «Οικοτουριστικές διαδρομές Δήμου Σκιάθου». Η μελέτη του έργου προέκυψε από πρωτοβουλία και ενέργειες του Συλλόγου, όταν το 2006 προτάθηκε στην τότε Διεύθυνση του ΕΟΤ, η υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος για τη διάσωση και αποκατάσταση των ιστορικών μονοπατιών της Σκιάθου και την ανάπτυξη ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού στο νησί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου