ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Πράσινο φως» για τα καταδυτικά πάρκα

πράσινο-φως-για-τα-καταδυτικά-πάρκα-729974

Επισκέψιμοι χώροι τέσσερα ναυάγια σε Σποράδες και Παγασητικό με απόφαση του ΚΑΣ

Το πράσινο φως για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου στόχου και συγκεκριμένα της δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων στην περιοχή μας, έδωσε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τη μελέτη για την ανάδειξη τεσσάρων ναυαγίων σε επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, σε θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και στο δυτικό Παγασητικό.

Η μελέτη, που εκπόνησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης του ενάλιου πλούτου, αλλά και του καταδυτικού τουρισμού, το οποίο προωθεί το υπουργείο Τουρισμού και η περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, παρακολουθεί ειδική επιτροπή, μέλη της οποίας είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Στην συνεδρίαση παρέστη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο δημιουργεί νέες προοπτικές στην περιοχή μας. Η υλοποίησή του θα αυξήσει την τουριστική περίοδο στα νησιά, τον τουρισμό και μάλιστα σε οικονομικό μέγεθος, τις θέσεις εργασίας, και μπορεί να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα καταδυτικά πάρκα και υποβρύχια μουσεία, στον κόσμο. Παράλληλα ανοίγει νέες προοπτικές στον τουρισμό, γιατί δεν θα περικλείει μόνο υποβρύχια μουσεία, αλλά και καταδυτικές περιοχές όπου θα αναδεικνύεται ο ενάλιος πλούτος της περιοχής μας».

Σύμφωνα με τη μελέτη, επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται:

το ναυάγιο στη νήσο Περιστέρα (Αλόννησο), που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και το οποίο αποτελείται από μια συσσώρευση αμφορέων σε δύο επάλληλα στρώματα, μήκους 25 μ. και πλάτους 12 μ.

Το βυζαντινό ναυάγιο στη νησίδα Κίκυνθο, συλημένο από το παρελθόν και με ελάχιστα δείγματα κεραμικής να το χρονολογούν μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα.

Το ναυάγιο στη θέση Ακρα Γλάρος, επίσης της βυζαντινής περιόδου, στο οποίο βρίσκονται κατά χώραν άγκυρες (που ίσως υποδεικνύουν και την ύπαρξη κι άλλου ναυαγίου στην περιοχή).

Το ναυάγιο στη θέση Τηλέγραφος των μέσων του 4ου αι. μ.Χ., που λόγω της μεγάλης κλίσης του βυθού έχει διασπαρθεί σε μεγάλη έκταση.

Καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να αναδειχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός, με το συγκεκριμένο έργο, να καταγράφεται σε περίοπτη θέση στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικό είναι παράλληλα, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φιλόδοξο πρότζεκτ δεν είναι στατικό, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αγοραστός «υπάρχουν δέκα προτεινόμενες θέσεις, ενώ φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο καταδυτικό πάρκο, με την σταδιακή προσθήκη και άλλων καταδυτικών σημείων».

Σύμφωνα με το σχέδιο της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, που επίσης παρουσιάστηκε και πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ, στους παραπάνω επισκέψιμους ενάλιους χώρους θα επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, η καθοδηγούμενη κατάδυση σε βάθος ως και 40 μ. των επισκεπτών, υπό συνοδεία δυτών οργανωμένης κατάδυσης και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα έχει και την εποπτεία- για επισκόπηση του βυθού με ή χωρίς τη χρήση αυτόνομων αναπνευστικών συσκευών, η ερασιτεχνική φωτογράφηση και η επισκόπηση του βυθού με σκάφη διαφανούς πυθμένα.

Θα απαγορεύονται επεμβάσεις κάθε μορφής στον πυθμένα και στα αντικείμενα της περιοχής, η αποκομιδή τους, καθώς και οποιαδήποτε μορφή αλιείας ή άλλης δραστηριότητας, εκτός από τις ενάλιες επισκέψεις και την επιστημονική έρευνα, ενώ κατά τη διάρκεια των ενάλιων ανασκαφών θα διακόπτεται προσωρινά η δυνατότητα επίσκεψης των συγκεκριμένων χώρων.

Κατά τη διενέργεια των περιηγήσεων τα σκάφη μεταφοράς των επισκεπτών δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν άλλους χώρους, πλην των φυλασσόμενων και κατάλληλα προστατευόμενων χερσαίων σημείων, απόπλου και κατάπλου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου