ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Δεύτερη ευκαιρία» για μάθηση διεκδικεί για τους δημότες ο Δήμος Σκοπέλου

δεύτερη-ευκαιρία-για-μάθηση-διεκδι-747628

Ο Δήμος Σκοπέλου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για την ανάπτυξη των θεσμών της Δια Βίου Μάθησης, επαναλαμβάνει τη διαδικασία ανίχνευσης της ύπαρξης των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Προκειμένου ο Δήμος να προβεί στη σύσταση ενός ολοκληρωμένου φακέλου που θα υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και επειδή η χρονική διάρκεια της εκπαίδευσης στα ΣΔΕ έχει οριστεί στα δύο (2) έτη, ο Δήμος απευθύνει πρόσκληση σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το Σχολείο -όταν και εφόσον αυτό λειτουργήσει- να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο δημαρχείο (Γιώργος Γούλας, Βάσω Γκίκα). Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί έντεκα (11) αιτήσεις, με ελάχιστο απαιτούμενο όριο λειτουργίας τμήματος ΣΔΕ τους δώδεκα (12) μαθητές, κρίθηκε απαραίτητη η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως και τις 30 Ιανουαρίου 2015.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Το πρόγραμμα των ΣΔΕ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2000 με τη λειτουργία του πρώτου ΣΔΕ στο Περιστέρι, και στηρίχτηκε σε τρεις βασικές αρχές ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσαρμόζεται στις ικανότητες και στις ανάγκες των εκπαιδευομένων εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργό συμμετοχή τους, υποστήριξή τους σε όλους τους τομείς όπου αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εκπαιδευτικό προσωπικό και συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα των καθηκόντων τα οποία αναλαμβάνουν

Από το 2000 μέχρι σήμερα ιδρύθηκαν 58 ΣΔΕ σε όλη τη χώρα όπως και αρκετά παραρτήματα (τμήματα εκτός έδρας). Οκτώ Σχολεία λειτουργούν μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Ενα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων των ΣΔΕ συνεχίζει στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Γενικό Λύκειο) και μερικοί έχουν προχωρήσει στο Πανεπιστήμιο. Η εμπειρία τους από τη συνέχιση των σπουδών τους στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και οι επιδόσεις τους μαρτυρούν ότι αυτό που κέρδισαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ότι έχουν μάθει πώς να μαθαίνουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου