ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κίνητρα για τους επικουρικούς γιατρούς

κίνητρα-για-τους-επικουρικούς-γιατρο-25858

Στους 47 Νομούς της χώρας με άγονες και προβληματικές περιοχές συγκαταλέγεται η Μαγνησία σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, δίνοντας κίνητρα σε Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Η Αργαλαστή, η Ζαγορά, η Σκιάθος και η Σκόπελος ειδικότερα -σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού- συμπεριλαμβάνονται στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Μαγνησίας και μπορούν να κάνουν χρήση των κινήτρων.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα στα Κέντρα Υγείας και θα καλύψει τις ανάγκες τους ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πάντως, δε συμβαίνει το ίδιο και με την Αλόννησο αν και όλο το καλοκαίρι δημιουργήθηκαν φοβερά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα δύο τελευταία χρόνια κηρύχθηκαν άγονοι δύο συνολικά διαγωνισμοί για την ενίσχυση του περιφερειακού ιατρείου με γιατρούς.

Ερωτηθείς για την απόφαση ο Διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βόλου, Κώστας Καραμπάτσας, είπε ότι διευκολύνεται η πρόσληψη προσωπικού σε περιοχές όπου ενώ διενεργούνταν διαγωνισμού, δεν εκδηλωνόταν ωστόσο ενδιαφέρον και γι’ αυτό κηρύσσονταν άγονοι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, Νίκος Χαυτούρας, είπε ότι πρόκειται για μία λύση που θα δώσει ανάσα, αλλά προσωρινά. Προς επίρρωση επικαλέστηκε το παράδειγμα της Αλοννήσου που δεν συμπεριελήφθη ως άγονη περιοχή της Μαγνησίας στην απόφαση του υπουργού.

Ο ίδιος είπε: «Εμείς θέλουμε μόνιμες λύσεις με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών. Λύσεις που να αποδεικνύουν έμπρακτα τη βούληση του υπουργείου Υγείας να στηριχθεί όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας» κατέληξε.

Τα κίνητρα

Σύμφωνα με την απόφαση, παρέχονται κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στις συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα: Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών γιατρών, οι οποίοι τοποθετούνται στις εν λόγω περιοχές μπορεί να ορίζεται έως και τρία έτη με την προϋπόθεση ότι στον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων ή των Υγειονομικών Περιφερειών θα προβλεφθεί η ανάλογη πίστωση.

Όταν ένας εκ των συζύγων τοποθετείται ως επικουρικός ιατρός ο άλλος δικαιούται να τοποθετηθεί σε θέση επικουρικού ιατρού της ειδικότητάς του, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση του καταλόγου, εφόσον αυτή προκηρυχθεί. Η προϋπηρεσία επικουρικού ιατρού στις περιοχές αυτές υπολογίζεται διπλά σε σχέση με την προϋπηρεσία στα υπόλοιπα νοσοκομεία για την κάλυψη θέσης κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ.

Οι σύζυγοι επικουρικών ιατρών που τοποθετούνται στις ανωτέρω περιοχές και είναι τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ΙΔΑΧ δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Σ. που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις επιτρέπεται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σε τομέα στην περιοχή που υπηρετεί ο/ η σύζυγός τους.

Γιατροί οι οποίοι κατά την εγγραφή τους στον κατάλογο των επικουρικών δεν έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας τους, αλλά έχει παρέλθει η επταετία από την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ειδικότητάς τους, μπορούν κατά παρέκκλιση να παραμένουν στον κατάλογο και τοποθετούνται αποκλειστικά του άρθρου 1 της παρούσας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου