ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στις Βρυξέλλες το δαμάσκηνο Σκοπέλου ~ Μεγάλη εξαγωγική προσπάθεια

στις-βρυξέλλες-το-δαμάσκηνο-σκοπέλου-29020

Ενδιαφέρον για τα προϊόντα του Θανάση Γρυπιώτη από Ιταλία, Γαλλία και Ρωσία

Καινοτόμες πρωτοβουλίες υλοποιούνται στη Σκόπελο, προκειμένου το κατεξοχήν τοπικό προϊόν, το δαμάσκηνο, να ξεπεράσει τα Ελληνικά σύνορα και να κατακτήσει σταδιακά της Ευρωπαϊκές αγορές.

Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση δραστηριοποιείται ο Σκοπελίτης δαμασκηνοπαραγωγός Θανάσης Γρυπιώτης, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην κατεύθυνση της εξαγωγής των προϊόντων που παράγει, στις Βρυξέλλες σε πρώτη φάση. Ο δραστήριος καλλιεργητής, ο οποίος διοχετεύει τα προϊόντα του στην εγχώρια αγορά, έχει ήδη αναπτύξει επικοινωνία με το εξωτερικό, ενώ εκδηλώνεται παράλληλα έντονο ενδιαφέρον από την Ιταλία, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Για να επιτευχθεί, ωστόσο, το ζητούμενο, η πολυπόθητη, δηλαδή, εξαγωγή του περίφημου δαμάσκηνου Σκοπέλου στο εξωτερικό, είναι αναγκαία η πιστοποίηση και συγκεκριμένα η εξασφάλιση HASPκαι ISOπροηγουμένως.

Στόχος του Σκοπελίτη δαμασκηνοπαραγωγού είναι η δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών, που θα προσφέρουν αυτόματα επιπλέον θέσεις εργασίας στους ντόπιους.

«Εχω έρθει σε επαφή με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, ομογενείς και Ευρωπαίους, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετήσουν στα ράφια των καταστημάτων τους τα προϊόντα που παράγω. Γι’ αυτό το λόγο θα προωθήσω τις εξαγωγές των προϊόντων μου, μόλις λάβω τη σχετική πιστοποίηση» εξηγεί ο ίδιος.

Πέρα από τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και το γλυκό αυγάτο, στόχος του κ. Γρυπιώτη είναι να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων που παράγει, με την προσθήκη αποστάγματος, πάστας δαμάσκηνου, αλλά και δαμάσκηνου γεμισμένου με καρύδι ή αμύγδαλο Σκοπελίτικο.

Η φετινή παραγωγή ανέρχεται σε 4 τόνους αποξηραμένα δαμάσκηνα, ενώ όπως επισημαίνει ο ίδιος, στο προσεχές διάστημα και σε ορίζοντα τριετίας, ειδικότερα, αναμένεται να αυξηθεί σε 60 τόνους.

Οι καλύτεροι πρεσβευτές του τοπικού Σκοπελίτικου προϊόντος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είναι οι επισκέπτες της θερινής περιόδου, οι οποίοι φεύγοντας από το νησί, αγοράζουν δαμάσκηνα, προκειμένου να τα προσφέρουν ως δώρο σε φίλους και συγγενείς.

«Οσοι τα δοκιμάσουν, ρωτούν που υπάρχουν καταστήματα προκειμένου να τα προμηθευτούν, για να τα εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή» υπογραμμίζει ο Σκοπελίτης παραγωγός, ο οποίος προσθέτει ότι «με αυτό τον τρόπο διαφημίζεται παντού το παραδοσιακό προϊόν του νησιού».

Παράλληλα, ο κ. Γρυπιώτης δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη σημαντική βοήθεια τριών καθηγητών του ΤΕΙ Λάρισας, των Αλέξη Παπαχατζή, Γιάννη Βαγγέλα και Γιώργου Ζακυνθινού, οι οποίοι «έχουν πιστέψει σε αυτό που κάνω και με βοηθούν στη φυτοπροστασία, ενώ παράλληλα διερευνούμε την προοπτική δημιουργίας και νέων προϊόντων από το δαμάσκηνο» όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Τέλος ο Σκοπελίτης δαμασκηνοπαραγωγός έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα και την εμπορία, προλειαίνοντας το έδαφος για εξαγωγές, με σύμμαχο την πιστοποίηση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα μείνουμε στα ίδια, στη Σκόπελο και την Ελλάδα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου