ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Eνα πλοίο στη γραμμή ~ Ο «Πρωτέας» θα τροφοδοτεί τα νησιά

eνα-πλοίο-στη-γραμμή-ο-πρωτέας-θα-τρο-35604

Ο «Απόλλων» δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια για δύο μήνες λόγω του ετήσιου σέρβις

Το βάρος της εξυπηρέτησης των νησιών και της μεταφοράς εμπορευμάτων, σε επίπεδο επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων, επωμίζεται από σήμερα και για δύο περίπου μήνες ο «Πρωτέας» της ΑΝΕΣ, διότι θα υπάρχει ένα μόνο καράβι στη γραμμή, το συγκεκριμένο διάστημα.

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Απόλλων Ελλάς» της HellenicSeaways πραγματοποίησε κανονικά χθες το τελευταίο δρομολόγιο της φετινής χρονιάς και από σήμερα τίθεται εκτός γραμμής, στο πλαίσιο του καθιερωμένου, προγραμματισμένου ετήσιου σέρβις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πλοίο θα επανέλθει στη γραμμή Βόλου-Βορείων Σποράδων από τις αρχές της καινούργιας χρονιάς και συγκεκριμένα από την 15η Ιανουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσει πάλι δρομολόγια.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν κανονικά τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους, τόσο το flyingcat6 της HellenicSeaways, όσο και το FlyingDolphin«Ερατώ» της Aegean Flying Dolphins, που θα παραμείνουν στη γραμμή και στη διάρκεια του χειμώνα.

Το πλοίο που αποσύρεται για δύο περίπου μήνες από τη γραμμή των νησιών, δεν θα αντικατασταθεί από την εταιρεία, για πρακτικούς, προφανώς, λόγους.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι είναι ασύμφορο, καθώς η κίνηση έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση και κατά συνέπεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με το λειτουργικό κόστος της διατήρησης και δεύτερου πλοίου στην ίδια γραμμή, στη διάρκεια του χειμώνα.

Οι επαγγελματίες, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών, ωστόσο, έχουν αντίθετη άποψη και εκτιμούν ότι είναι αναγκαίο το δεύτερο πλοίο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προκειμένου να υπάρχουν περισσότερες επιλογές δρομολογίων για το επιβατικό κοινό.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παντοπωλών των νησιών, επισημαίνει ότι «είχαμε διατυπώσει εγγράφως πέρυσι, σχετικό αίτημα προς την πλοιοκτήτρια εταιρία, ζητώντας την αντικατάσταση του πλοίου, που επρόκειτο να αποσυρθεί από τη γραμμή για σέρβις».

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι «το ένα πλοίο μας κάλυψε σε ποσοστό 80% αλλά το ζήτημα είναι ότι νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, ως κάτοικοι νησιωτικών περιοχών, όταν υπάρχουν δύο πλοία στη γραμμή, στη διάρκεια του χρόνου».

Επιφυλακτικός εμφανίζεται την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, ο οποίος επισημαίνει ότι «το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργείται, είναι η μείωση των δρομολογίων και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει διαρκώς και δεύτερο πλοίο στη γραμμή». Ο δήμαρχος Σκοπέλου τονίζει παράλληλα ότι «θα δούμε πως θα εξελιχτεί η κίνηση και αν δημιουργηθεί πρόβλημα, τότε θα παρέμβουμε».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου