Ανάδειξη της ναυτικής ιστορίας της Σκιάθου

Τελευταία ενημέρωση: 2014-10-31, 21:17:40
Ανάδειξη της ναυτικής ιστορίας της Σκιάθου

Ο δήμαρχος του νησιού Δημήτρης Πρεβεζάνος δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια

Μεγάλης ανταπόκρισης έτυχε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα η Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου «Μπούρτζι» και ήταν αφιερωμένη στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος, διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, ανακοινώνοντας παράλληλα πως σύντομα θα παραχωρηθεί χώρος κατάλληλος να στεγάσει το Ναυτικό Μουσείο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, ο καπετάνιος Γιάννης Παρίσης, ανακοίνωσε πως με την υποστήριξη του Δήμου η Ενωση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου, ενός οργανισμού που θα αντανακλά τη μακρά ναυτική ιστορία της Σκιάθου και που θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της.

Η συνεργασία των δύο συλλόγων για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου τον τελευταίο χρόνο είχε ως καρπό την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τον Μάρτιο με το Newport Skiathos Club, της αδελφοποιημένης με τη Σκιάθο πόλης του Newport, της Πολιτείας Rhode Island των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Από την κινητοποίηση των Σκιαθιτών τρίτης και τέταρτης γενιάς συγκεντρώθηκε το ποσό των 3.260 δολαρίων, το οποίο και στάλθηκε στην Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών για την ίδρυση του Μουσείου.

 Την προσπάθεια πρόσφατα ενίσχυσε ο Σκιαθίτης συγγραφέας Γιώργος Σανιδάς, ο οποίος παραχώρησε τα δικαιώματα του νέου του βιβλίου «Δεν χάθηκαν όλα» για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου. Η Ενωση και ο Σύλλογος ανέλαβαν τα έξοδα της έκδοσης των 500 αντιτύπων, ώστε το συνολικό ποσό από την πώλησή τους, να δοθούν για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου.

Η φιλόλογος Μαλαμώ Σταμέλου έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιβλίο του Γιώργου Σανιδά, δίνοντας έμφαση στις γλαφυρές περιγραφές του συγγραφέα, μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί το περίφημο κολάζ «Οπτασία» του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τοπία της Σκιάθου. Η κ. Ηλιοπούλου αποδέχθηκε το αίτημα των δύο Συλλόγων και παραχώρησε δωρεάν τη χρήση του κολάζ, αφού τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε ένα θεατρικό αναλόγιο όπου συμμετείχαν η Αναστασία Καρδέλη, η Παρασκευή Κουτούμπα, ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας και ο Δημήτρης Περήφανος, ενώ τη σύλληψη της ιδέας και την επιμέλεια είχε η Σταματίνα Χονδρονικολή.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=