ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προστασία μνημείων της Σκιάθου

προστασία-μνημείων-της-σκιάθου-43216

Σημαντικά γλυπτά που αποτελούν διατηρητέα μνημεία

Αίτημα για ένταξη του κοιμητηρίου της Σκιάθου στο ευρωπαϊκό δίκτυο Cemeteries Route (Κοιμητήρια- μνημεία) της Ευρώπης, κατέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος». Το δίκτυο απευθύνεται σε ένα νέο είδος τουρισμού που αναπτύσσεται δυναμικά στην Ευρώπη, τον τουρισμό των κοιμητηρίων.

Η τάση είναι τόσο ισχυρή, ώστε το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θεσμοθετήσει τον Δρόμο των Κοιμητηρίων ως πολιτιστική διαδρομή. Μια διαδρομή που περιλαμβάνει 52 κοιμητήρια σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία και δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και την άδεια του Δήμου, πραγματοποιήθηκε δράση καθαρισμού και δενδροφύτευσης στον εξωτερικό χώρο του Νεκροταφείου της Σκιάθου.

Μετά τις εργασίες καθαρισμού, που συνέβαλαν στην απομάκρυνση περίπου 20 κυβικών μέτρων αδρανών υλικών και απορριμμάτων, ακολούθησαν παρεμβάσεις ευπρεπισμού του χώρου, κλάδεμα των φυτών και βάφτηκαν η μάντρα, η σιδερένια πόρτα και τα παγκάκια. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την δενδροφύτευση 10 κυπαρισσιών, οριοθετώντας έτσι το χώρο όπου μέχρι πρότινος ήταν υποβαθμισμένος αισθητικά και λειτουργούσε ως χώρος στάθμευσης.

Τα αδρανή υλικά απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή του Δήμου, ενώ παράλληλα ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, μερίμνησε για την απομάκρυνση των σταθμευμένων αυτοκινήτων, κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, εξάλλου, ο Σύλλογος είχε πραγματοποιήσει δράση καθαρισμού στο εσωτερικό του κοιμητηρίου, με την υποστήριξη του Δήμου.

Οι παραπάνω δράσεις αποτελούν συνέχεια των ενεργειών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» που στόχο έχουν την ανάδειξη και προστασία του Νεκροταφείου της Σκιάθου.

Αποκορύφωμα αποτελεί ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως «Ιστορικός Τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού με το ΦΕΚ 357/9-10-2013. Η απόφαση δικαίωσε την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», όταν, από τον Ιούνιο του 2012, σε συνεργασία με την Ιστορικό-Αρχαιολόγο, κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, είχε υποβάλει αίτημα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Το αίτημα αφορούσε στην κήρυξη, ως νεότερων μνημείων, των αξιόλογων μνημάτων του νεκροταφείου Σκιάθου, προκειμένου αυτά να τεθούν σε καθεστώς προστασίας.

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κας Κορωνιού-Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου λήφθηκε η απόφαση του χαρακτηρισμού του Νεκροταφείου της Σκιάθου, η κυρία Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου Επίτιμη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης ανέφερε εκτός των άλλων ότι «όλο το σύνολο είναι μια μικρογραφία της αστικής ταφικής αρχιτεκτονικής από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Μου κάνει πραγματικά τρομερή εντύπωση πως σε ένα χωριό του τέλους του 19ου αιώνα, υπάρχει όλο αυτό».

Η προστασία των προαναφερθέντων μνημείων είναι προτεραιότητα για τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, τα οποία «απειλούνται, αφενός από την άγνοια των διαχειριστών του χώρου και, αφετέρου, από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να αντικαθίστανται με νέα» όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Θόδωρος Τζούμας και προσθέτει «τα μνημεία αυτά είναι η συμπυκνωμένη Ιστορία της Σκιάθου, που πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στη μνήμη των επερχομένων γενεών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου