ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ναυτικό Μουσείο στη Σκιάθο ~ Συγκεντρώθηκαν 3.260 δολάρια από ομογενείς

ναυτικό-μουσείο-στη-σκιάθο-συγκεντρώ-43733

Συνεργασία τοπικών φορέων και συγκινητικές δωρεές για την επίτευξη του στόχου

Το ποσό των 3.260 δολαρίων συγκεντρώθηκε με τη συνδρομή των Σκιαθιτών δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στο Νιούπορτ των ΗΠΑ, προκειμένου να ιδρυθεί ναυτικό μουσείο στο νησί.

Αίτημα πολλών ετών αποτελεί για την Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών της Σκιάθου η δημιουργία ναυτικού μουσείου στο νησί, που έχει ακατάλυτους δεσμούς με τη θάλασσα, από αρχαιοτάτων χρόνων. Η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ίδρυση του Μουσείου, με αποκορύφωμα την εκδήλωση με το Newport Skiathos Club, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου, με την συνδρομή των Σκιαθιτών δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Η περίοδος αναμονής, όπως όλα δείχνουν, τελειώνει και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται εκδήλωση τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου στο Μπούρτζι, με θέμα «Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου… Ηρθε η ώρα ν΄ ανοίξουμε πανιά», αφιερωμένη στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου.

Η εκδήλωση είναι καρπός συνεργασίας της Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος και ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, Γιάννης Παρίσης.

Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στο βιβλίο του Γιώργου Σανιδά, «Δεν χάθηκαν όλα» από τη φιλόλογο Μαλαμώ Σταμέλου και θα ακολουθήσει χαιρετισμός του συγγραφέα Γιώργου Σανιδά.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί θεατρικό αναλόγιο σε τέσσερις ρόλους, βασισμένο σε κείμενα του βιβλίου «Αν ξυπνούσε ο κυρ Αλέξανδρος» του Γιώργου Σανιδά. Η σύλληψη της ιδέας και η επιμέλεια του δρώμενου είναι της Σταματίνας Χονδρονικολή.

Συμμετέχουν οι: Τάσυ Καρδέλη, Παρασκευή Κουτούμπα, Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Δημήτρης Περήφανος.

Την προσπάθεια ενισχύει η νέα έκδοση του βιβλίου του πολυγραφότατου Σκιαθίτη συγγραφέα Γιώργου Σανιδά, οποίος χάρισε τα δικαιώματα του βιβλίου «Δεν χάθηκαν όλα» για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου. Ετσι οι δύο σύλλογοι ανέλαβαν τα έξοδα της έκδοσης των 500 αντιτύπων. Στην εκδήλωση θα διατεθεί το βιβλίο του Γιώργου Σανιδά, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα δοθούν για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου.

Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Δεν χάθηκαν όλα» και εξιστορεί τα τελευταία 50 χρόνια της Σκιάθου ως τόπος που αλλοιώνεται, χάνει τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά του και αναζητεί στο σήμερα την ευθύνη, το σεβασμό, την ελπίδα. Την φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου ανέλαβε η Συραϊνω Κορωνιού – Διονυσίου, Ιστορικός-Φιλόλογος.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί το περίφημο collage «Οπτασία» του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη Σκιάθο, τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του παραχώρησε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Η κ. Ηλιοπούλου αποδέχθηκε το αίτημα που υποβλήθηκε και παραχώρησε δωρεάν τη χρήση του collage, καθώς τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου