ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής στα νησιά των Βορείων Σποράδων

κοινωφελής-εργασία-αντί-φυλακής-στα-ν-44183

Στο Δήμο Σκοπέλου υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα για δύο καταδικασθέντες

Πρόγραμμα παροχής κοινωφελούς εργασίας σε καταδικασθέντες υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Σκοπέλου. Στο πλαίσιο αυτό έχει δώσει μέχρι στιγμής τη δυνατότητα σε δύο ανθρώπους, οι οποίοι καταδικάστηκαν για οφειλές προς τρίτους, να εκτίσουν εκτός φυλακής, την ποινή που τους επιβλήθηκε από το δικαστήριο. Ο ένας από τους δύο καταδικασθέντες ολοκλήρωσε, σημειωτέον, τον κύκλο της κοινωφελούς εργασίας, εκτίοντας την ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο.

Αίτημα ένταξης στο νέο πίνακα φορέων παροχής κοινωφελούς εργασίας σε καταδικασθέντες υπέβαλε, στο μεταξύ, και ο Δήμος Σκιάθου, με απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το νόμο όσοι έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα οικονομικής φύσεως, μπορούν να ζητήσουν από το δικαστήριο εκτέλεση ποινών, αντί της τμηματικής έκτισης ποινής, την παροχή κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα.

Ο Δήμος Σκιάθου υπέβαλε, με βάση τα προαναφερθέντα, αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να δεχθεί άτομα για να παράσχουν κοινωφελή εργασία. Οι τομείς που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, είναι η καθαριότητα και η υπηρεσία πρασίνου.

Η παραπάνω εισήγηση επικυρώθηκε ομόφωνα, προκειμένου να βοηθηθούν άνθρωποι που δεν έχουν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί ή άλλες συναφείς οφειλές. «Είναι τραγικό αυτοί οι άνθρωποι να οδηγούνται στη φυλακή, ενώ μπορούν να προσφέρουν κοινωφελή υπηρεσία στο Δήμο» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Σκιάθου, Ηλίας Σταμέλος, αρμόδιος για οικονομικά και διοικητικά θέματα.

Ο Δήμος Αλοννήσου, τέλος, είναι επίσης ενταγμένος στο ίδιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για υπόδικους, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν αιτήματα από καταδικασθέντες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. «Είμαστε ενταγμένοι για τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και κάθε χρόνο υποβάλουμε αίτημα ανανέωσης, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε μέχρι στιγμής αιτήματα» όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Η κοινωφελής εργασία παρέχεται χωρίς αμοιβή σε υπηρεσίες του κράτους, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα ή σε μη κερδοσκοπικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και άλλα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τυχόν συναρμόδιων Υπουργών.

Οι επικεφαλής των νησιωτικών δήμων υπογραμμίζουν ότι σε δύσκολες εποχές, κατά τις οποίες εντείνονται τα οικονομικά προβλήματα του κόσμου, είναι πολύ σημαντική η κοινωνική συνδρομή των φορέων της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αρκετοί αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ή κάποιο πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη δικαιοσύνη. «Γιατί να μην δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα, αντί να οδηγηθούν στη φυλακή, να προσφέρουν κοινωφελή εργασία» διερωτάται ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου