ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μείωση 50% και απαλλαγές για απόρους ~ Σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη

μείωση-50-και-απαλλαγές-για-απόρους-σημ-45718

Ειδική τιμολογιακή πολιτική για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στους νησιωτικούς δήμους

Σημαντικές εκπτώσεις της τάξης του 50% στο σύνολο και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη ύδρευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, θα εφαρμοστούν για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού των νησιωτικών δήμων.

Οι επικεφαλής των τριών νησιών θέτουν στον άμεσο προγραμματισμό δράσης την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής, που μεταφράζεται σε ειδικές ελαφρύνσεις, οι οποίες απευθύνονται σε απόρους, πολύτεκνους, χρόνια πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%, νεφροπαθείς κλπ.

Στο Δήμο Σκιάθου βρίσκεται σε εξελικτική διαδικασία ο σχεδιασμός που θα επιτρέψει την υλοποίηση του στόχου, προς όφελος όσων κατοίκων του νησιού βρίσκονται σε απόλυτη ένδυα ή εντάσσονται σε κάποια από τις προαναφερθείσες ομάδες.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Σκιάθου Ηλίας Σταμέλος, αρμόδιος για διοικητικά και οικονομικά θέματα, υπογραμμίζει ότι «παρά το γεγονός ότι είμαστε τουριστικός δήμος, δεν παύουν να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη. Είναι αυτονόητο, τονίζει, ότι θα υπάρξουν ειδικές ελαφρύνσεις τελών για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 50%, ενώ σε κάποιες ομάδες θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη».

Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι υπεύθυνοι του δήμου Σκιάθου διερευνούν τις επιμέρους συντεταγμένες του θέματος, τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα για την ελάφρυνση όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στο Δήμο Σκοπέλου υπάρχει επίσης σχεδιασμός για ανάλογες κοινωνικές πρωτοβουλίες, ο οποίος θα τεθεί προς συζήτηση σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Χρήστος Βασιλούδης, κάνει λόγο για «μια προεκλογική δέσμευση, η οποία είναι μέσα στο σχεδιασμό μας και θα εφαρμοστεί για όλους όσους έχουν ανάγκη, από την καινούργια χρονιά».

Ο ίδιος γίνεται καθημερινά αποδέκτης πολλών αντίστοιχων αιτημάτων και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στους συντοπίτες μας και στον κόσμο γενικότερα και πρέπει να ανταποκριθούμε».

Ειλημμένη απόφαση είναι για το Δήμο Αλοννήσου η εφαρμογή ειδικών ελαφρύνσεων για τις ευπαθείς ομάδες του νησιού. Η σχετική απόφαση είχε ήδη ληφθεί την προηγούμενη τετραετία από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλοννήσου και επικυρώθηκε από την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, οι δικαιούχοι θα αρχίσουν να επωφελούνται από τις αρχές Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, συγκεντρώνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων «οι οποίες θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί και θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή των ελαφρύνσεων» επισημαίνει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότιη κοινωνική πολιτική είναι προτεραιότητα για το νησί.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου