ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέχρι τη μακρινή Αυστραλία… ~ Ταινίες μικρού μήκους από τη Σκόπελο

μέχρι-τη-μακρινή-αυστραλία-ταινίες-60151

Δημιουργίες μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου θα προβληθούν σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού

Διεθνή απήχηση αποκτά η κινηματογραφική δραστηριότητα που ανέπτυξαν δύο ομάδες μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου της Σκοπέλου, θέτοντας υποψηφιότητα συμμετοχής σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Τα φιλμ των νεαρών κινηματογραφιστών από τη Σκόπελο, θα προβληθούν, ειδικότερα, στην Αυστραλία, το Λάος, τη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν και την Αγγλία.

Το εγχείρημα υλοποιήθηκε πρόσφατα, δίνοντας την ευκαιρία στις δύο ομάδες μαθητών από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σκοπέλου, να εργαστούν με πολύ ενθουσιασμό επί δέκα ώρες, προκειμένου να δημιουργήσουν μόνοι τους δύο ταινίες μικρού μήκους. Η παραπάνω δραστηριότητα υλοποιήθηκε μετά από πρόκληση του Cinemasports, που εντάσσεται στο Kids for Kids Festival το οποίο πραγματοποιείται στην Αγγλία.

Η παραπάνω δραστηριότητα συνδέεται με τη Σκόπελο, διότι το Cinemasports δημιουργήθηκε από τον Jin Joo o οποίος συμμετείχε στο Skopelos International Film Festival for Youth (SIFFY) το 2013.

Οι μαθητές βιντεοσκόπησαν τις ταινίες μόνο με τα κινητά τους τηλέφωνα και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν τα φιλμ σε υπολογιστές, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη της Τζίλ Σόμμερ, της Δάφνης Χλιβερού-Γιέγκι και της Σούλας Κορέντη, αλλά όχι τη συμμετοχή τους στις ταινίες.

Οι νεαροί κινηματογραφιστές ανταποκρίθηκαν στο δημιουργικό κάλεσμα, άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους, συνεργάστηκαν αρμονικά και δημιούργησαν δύο ταινίες που ακουμπούν σε επίκαιρα, ιδιαίτερα σημαντικά θέματα.

Η πρώτη ταινία με τίτλο «Don’t Laugh Because I am Different!» είχε θέμα τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και πως αυτοί μπορούν να ενταχθούν σε μια ομάδα.

Η δεύτερη ταινία με τίτλο «Doctor Problem» δίνει το μήνυμα σε όλο το κόσμο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, λόγω κρίσης.

Don’tLaughBecauseIamDifferent: Την πρώτη ταινία δημιούργησαν οι μαθητές Μαρία Διαγούμα, Χριστίνα Θωμά, Αρτεμισία Αλια, Διαμάντω Γκούμα και Γεωργία Αναγνώστου. Τη δεύτερη οι Γιώργος Χλιβερός, Νάσος Βασιλείου, Χριστίνα Ζάνι, Κωνσταντίνα Αστέρου και Κατερίνα Κωτσοφίτη και Κέρη Παλαιολόγου.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά της Σκοπέλου, προκειμένου να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, και να βιώνουν παράλληλα τη χαρά της συνεργασίας» όπως αναφέρει η Τζιλ Σόμμερ, διοργανώτρια του κινηματογραφικού φεστιβάλ για νέους, που πραγματοποιείται στη Σκόπελο από το 2009.

Οι ταινίες των παιδιών, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Cinemasports, έχουν επικεντρωθεί στα στοιχεία «ο χάρτης – ο ψίθυρος – η αντανάκλαση». Οπως επισημαίνει στο σημείο αυτό η κ. Σόμμερ «σε άλλες χώρες στο Cinemasports συμμετέχουν και παιδιά μικρών ηλικιών. Είναι ένας ωραίος τρόπος, να μάθουν τα παιδιά να συνεργάζονται φτιάχνοντας ταινίες μέσα σε λίγες ώρες. Ελπίζουμε, προσθέτει η ίδια, να συμμετάσχουμε σε περισσότερες εκδηλώσεις».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι παιδιά που συμμετείχαν στο Skopelos International Film Festival for Youth (SIFFY), έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, προκειμένου να παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας που δημιούργησαν, σε διεθνή φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, νεαροί Σκοπελίτες έχουν ταξιδέψει στην Κορέα, την Ισπανία και την Αμερική, αποκομίζοντας πολύ θετικές εικόνες.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου