ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καθάρισαν τη λίμνη Αγ. Γεωργίου στη Σκιάθο

καθάρισαν-τη-λίμνη-αγ-γεωργίου-στη-σκι-60585

Φορείς και εθελοντές του νησιού ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια

Μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων απομακρύνθηκαν από τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης του Αγίου Γεωργίου στη Σκιάθο, στο πλαίσιο της δράσης καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε προχθές με μεγάλη επιτυχία και τη συνδρομή πολλών εθελοντών στην λίμνη του Αγίου Γεωργίου, στη Σκιάθο.

Με πρωτοβουλία του Λιμενάρχη Σκιάθου, Υποπλοιάρχου ΛΣ Νικόλαου Κατσάμπα, οι εθελοντές της Σκιάθου συμμετείχαν στην παγκόσμια εκστρατεία καθαρισμού που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ocean Conservancy σε συνεργασία με την HELMEPA.

Οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται στο διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του μήνα Εθελοντικής Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.

Στον καθαρισμό συμμετείχαν τα Αστέρια και τα Πουλιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού τμήματος Σκιάθου, το Λιμενικό Σώμα, το Πυροσβεστικό Σώμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» και μεμονωμένοι εθελοντές, με την υποστήριξη του Δήμου.

Οι εθελοντές απομάκρυναν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων όπως μπάζα, οικοδομικά υλικά από κατεδάφιση κτηρίου, ένα εγκαταλειμμένο δίκυκλο, λάστιχα αυτοκινήτου, σπασμένα τζάμια και άλλα «ξένα» προς το οικοσύστημα αντικείμενα.

Σημαντικό είναι πως, πέρα από το προφανές, μέσα από τέτοιες δράσεις προωθείται η αξία της συμμετοχής και της συνεργασίας, συμβάλλοντας ενεργά στον εθελοντισμό για το περιβάλλον.

Από το 1991, η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών που πραγματοποιείται στο παραπάνω διάστημα. Σκοπός της παγκόσμιας αυτής πρωτοβουλίας του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy που εδρεύει στις ΗΠΑ, είναι να μετρήσει το βαθμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ατόμων και τοπικών κοινωνιών όταν καλούνται να καθαρίσουν εθελοντικά τις παραλίες από τα σκουπίδια.

Η λίμνη Αγίου Γεωργίου είναι σε καθεστώς προστασίας από τη Διεθνή Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), βρίσκεται 1,8 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης της Σκιάθου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR143135000 και όνομα «Λιμνοθάλασσα Αγ. Γεωργίου» και στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους του Αιγαίου . Πρόκειται για λιμνοθάλασσα με δυο διασυνδέσεις με τη θάλασσα στο παρελθόν και μία σήμερα, στο βόρειο τμήμα της οποίας εισέρεαν γλυκά νερά υπογείως και επιφανειακώς. Στη λωρίδα που χωρίζει τη λίμνη από τη θάλασσα υπάρχει εγκατεστημένο μικρό ναυπηγείο εδώ και εκατονταετίες. Αν και εισέρχονται θαλασσινά ψάρια δεν γίνεται αλίευση. Ο υγρότοπος περιβάλλεται από δρόμους και διάσπαρτη δόμηση, έχουν μειωθεί οι εισροές γλυκών νερών και έχει αυξηθεί η ρύπανση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου