ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κατακλυσμιαία νεροποντή στη Σκιάθο ~ ΕΙΣΡΟΗ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ

κατακλυσμιαία-νεροποντή-στη-σκιάθο-ε-104856

«Βενετία» έγινε η Παπαδιαμάντη ενώ κλήθηκε η Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό οδηγών και μαθητών

Στη δίνη μιας απίστευτης νεροποντής βρέθηκε χθες η Σκιάθος, η οποία διήρκεσε από τις 10 το πρωί έως τη 1.30 περίπου το μεσημέρι, μετατρέποντας την Παπαδιαμάντη σε ορμητικό ποτάμι, που συμπαρέσυρε διάφορα αντικείμενα στο διάβα του. Τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού «πήραν φωτιά» ενώ σημειώθηκαν κλίσεις για απεγκλωβισμό οδηγών από αυτοκίνητα, αλλά και για άντληση υδάτων από οικίες.

Στη διάρκεια της χθεσινής, κατακλυσμιαίας βροχής δεν έλειψαν τα φαινόμενα εισροής υδάτων σε ισόγεια καταστήματα της Παπαδιαμάντη, αλλά και στο Κέντρο Υγείας της Σκιάθου, τα οποία αντιμετωπίστηκαν εκ των ενόντων, καθώς επιστρατεύτηκαν κουβάδες, σφουγγαρόπανα και πολύ κουράγιο από όλους.

Ο κύριος όγκος των προβλημάτων περιορίστηκε στην ακτίνα από τις Αχλαδιές μέχρι την χώρα της Σκιάθου, με το έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής και του Δήμου, να αναλαμβάνουν το δύσκολο και επίπονο έργο της αντιμετώπισης των δεκάδων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού κλήθηκε να συνδράμει τους μικρούς μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου, οι οποίοι αδυνατούσαν να διασχίσουν το προαύλιο του σχολείου, το οποίο είχε μετατραπεί σε λίμνη, όπως και ο εξωτερικός χώρος, καθώς η στάθμη του νερού άγγιξε τα 50 εκατοστά. Τα παιδάκια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στους γονείς τους, που τα περίμεναν εκτός του σχολικού κτιρίου, με την συνδρομή των Πυροσβεστών, οι οποίοι κλήθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα οι άνδρες της Πυροσβεστικής κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν μια 35χρονη Ελληνίδα από το όχημά της, στη χώρα της Σκιάθου, αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκε κλίση από οικία παραπλεύρως της Παπαδιαμάντη, αλλά και στην περιοχή του αεροδρομίου, για άντληση υδάτων, τα οποία στη δεύτερη περίπτωση υπερέβαιναν τα 15 εκατοστά.

Το ορμητικό ποτάμι που σχηματίστηκε στην Παπαδιαμάντη, λόγω του μεγάλου όγκου των όμβριων υδάτων, συμπαρέσυρε ακόμη και γλάστρες στο πέρασμά του, σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «πρωτοφανή νεροποντή».

Σε επιφυλακή

Οι υπηρεσίες του νησιού τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή, για την άμεση αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία καθήλωσαν, όπως ήταν φυσικό, τους Σκιαθίτες στα σπίτια τους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Σκιάθου, κ. Ηλίας Σταμέλος, αναφέρει ότι «σημειώθηκε πολύ έντονη νεροποντή, η οποία πέρα από την πολύ μεγάλη της ένταση, είχε και πολύ μεγάλη διάρκεια. Στον επαρχιακό δρόμο ευτυχώς δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά ήδη από την στιγμή που ξεκίνησε η θητεία μας, έχουμε ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχουμε επισημάνει στην Περιφέρεια τα προβλήματα που υπάρχουν στο επαρχιακό δίκτυο, διότι η επίλυσή τους, εμπίπτει στην αρμοδιότητές της».

Το έμψυχο δυναμικό του Δήμου, από τη στιγμή που ξεκίνησε η βροχή δεν σταμάτησε να κινείται από τον Τρούλο μέχρι την χώρα της Σκιάθου, για καθαρά προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα εν τη γενέσει του. Οπως υπογραμμίζει στη σημείο αυτό ο κ. Σταμέλος «κάποια στιγμή η Παπαδιαμάντη είχε μεταβληθεί σε ποτάμι, διότι ήταν αδύνατο το δίκτυο των όμβριων να απορροφήσει τον μεγάλο όγκο του νερού».

Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν, εξάλλου, και στο αγροτικό δίκτυο του νησιού, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αναλαμβάνει άμεσα την αποκατάστασή τους, προκειμένου να καταστούν εκ νέου προσβάσιμοι οι αγροτικοί δρόμοι του νησιού.

Προβλήματα σε πτήσεις

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν κατέστη, εξάλλου, αρχικά δυνατή η προσγείωση και η απογείωση, αντίστοιχα, αεροπλάνων στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου, τα οποία προσγειώθηκαν αναγκαστικά στο αεροδρόμιο της Αθήνας, έως ότου κοπάσει η δυνατή βροχόπτωση.

Την ίδια στιγμή, οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν αεροπορικώς από τη Σκιάθο, με προορισμό το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ, το Λονδίνο και το Βελιγράδι, παρέμειναν εντός του χώρου του διεθνούς αεροδρομίου της Σκιάθου, έως ότου κοπάσει η καταιγίδα. Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν τελικά, προς και από τη Σκιάθο, με σχετική καθυστέρηση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες.

Οι χθεσινές, προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις από Σκιάθο αναμένονταν να ξεκινήσουν από το πρωί, η πρώτη στις 11.45, αλλά λόγω εκτάκτων καιρικών προβλημάτων, πραγματοποιήθηκαν σταδιακά μετά τις 3 μμ, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα άρχισαν να παρουσιάζουν ύφεση μετά τη 1.30 το μεσημέρι.

Το κύμα της χθεσινής κακοκαιρίας έπληξε, τέλος, και τα άλλα δύο νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα ανάλογα με εκείνα της Σκιάθου, η οποία βρέθηκε, όπως όλα δείχνουν, επί τρεις και πλέον ώρες, στο μάτι του κυκλώνα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αδύνατο να κυκλοφορήσουν στους δρόμους του νησιού οι Σκιαθίτες

Η στάθμη του νερού έφτασε μέχρι τα καφάσια με τα φρούτα και τα λαχανικά

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου