ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγώνας δρόμου για το τυποποιητήριο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου

αγώνας-δρόμου-για-το-τυποποιητήριο-απ-106795

Παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες συνεχίζονται οι προσπάθειες ολοκλήρωσης του σύγχρονου εργοστασίου

Στην πώληση περιουσιακών του στοιχείων προχωράει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου, προκειμένου να κάνει πράξη τον φιλόδοξο στόχο του υπερσύγχρονου ελαιοτριβείου-τυποποιητήριου. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης πραγματοποιείται αύριο το πρωί η δημοπρασία ακινήτου, ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου, προς όφελος του νησιού.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σκοπέλου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικοί «σκόπελοι» και να ολοκληρωθεί το υπερσύγχρονο εργοστάσιο – τυποποιητήριο που ανεγείρεται στην περιοχή Δρακοντόσχησμα. Ο Συνεταιρισμός προχωράει, όπως προαναφέρθηκε, στην πώληση περιουσιακών στοιχείων που έχει στην ιδιοκτησία του, προκειμένου να συγκεντρώσει το επενδυτικό κεφάλαιο που απαιτείται, βάση νομοθεσίας, για να λάβει το ποσό της επιδότησης που απαιτείται για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το υπό ανέγερση, υπερσύγχρονο εργοστάσιο.

«Ψυχή» της προσπάθειας, που συνεχίζεται με την ίδια πάντα ζέση, είναι ο κ. Γιάννης Τραχανάς, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «κάνουμε αγώνα δρόμου, χωρίς καμία βοήθεια, από κανένα».

Στο μεταξύ, υπάρχουν προτάσεις και από το εξωτερικό, για εξαγωγή του Σκοπελίτικου λαδιού σε διάφορες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ρουμανία, αλλά κύρια και αναγκαία προϋπόθεση είναι να τυποποιηθεί προηγουμένως το λάδι, ώστε να προωθηθεί κατόπιν στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, και γι’ αυτό το λόγο γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα.

Το νέο κτίριο που καταλαμβάνει έκταση 460 τ.μ., σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων, βρίσκεται σε εξελικτική διαδικασία και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιάννης Τραχανάς «προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε το επενδυτικό κεφάλαιο που απαιτείται, για να λάβουμε τη δόση της επιδότησης και να ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες εργασίες».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού εκφράζει την αγανάκτησή του σε όλους τους τόνους, γιατί δεν θεωρείται επενδυτικό κεφάλαιο το ποσό των 10.500 ευρώ που οφείλεται στο Συνεταιρισμό από το κράτος, λόγω επιστροφής φόρου, αλλά απαιτείται, αντίθετα, μια απίστευτη γραφειοκρατία και επίπονη προσπάθεια, προκειμένου να συγκεντρωθεί το αναγκαίο ποσό, για να εκταμιευθεί η δόση της επιδότησης και να ολοκληρωθεί το έργο.

Ουσιαστικός στόχος της προσπάθειας είναι μέσω της τυποποίησης του προϊόντος, να ωφεληθούν οικονομικά οι καλλιεργητές και το ίδιο το νησί κατ’ επέκταση.

«Πώς να προωθηθεί το λάδι της Σκοπέλου, αν δεν τυποποιηθεί προηγουμένως» διερωτάται ο κ. Τραχανάς, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «θα μπορούσε κάλλιστα να διατίθεται στους τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί, αντί να εισάγουμε λάδι από άλλες περιοχές».

Ανάλογες σκέψεις υπάρχουν, στο μεταξύ, και για το περίφημο δαμάσκηνο και το αμύγδαλο της Σκοπέλου, καθώς στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού είναι η συνολική ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα, με κεντρικό άξονα την τυποποίηση, προκειμένου να προωθηθεί το αγροτικό προϊόν του νησιού.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου