ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αστροτουρισμός στη Σκόπελο ~ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

αστροτουρισμός-στη-σκόπελο-το-πρωτο-ε-114789

Η Εταιρεία Αστρονομίας στο αστεροσκοπείο του Γιώργου Μιχαήλ

Πόλος έλξης των απανταχού φίλων των ουράνιων φαινομένων είναι το μοναδικό ερασιτεχνικό ραδιοτηλεσκόπιο, σε όλη την Ελλάδα, το οποίο έχει εγκατασταθεί στη Σκόπελο με πρωτοβουλία του Γιώργου Μιχαήλ.

Κλιμάκιο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας αναχωρεί σήμερα για τη Σκόπελο, προκειμένου να επισκεφθεί το πολύ γνωστό και πανελλήνιας εμβέλειας ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο «Κένταυρος» της Σκοπέλου, μετά από σχετική πρόσκληση του υπευθύνου Γεωργίου Μιχαήλ, ενεργού Μέλους της Εταιρείας και σπουδαίου αστροπαρατηρητού. Το κλιμάκιο θα αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη, πρόεδρο της Εταιρείας, Χρήστο Ξενάκη, αντιπρόεδρο, Λουκά Ζαχείλα, γραμματέα και Μαρία Κονταξή, συνοδού του κλιμακίου. Επί πλέον θα έλθει από τη Θεσσαλονίκη και ο «κυνηγός των ηλιακών εκλείψεων» Αριστείδης Βούλγαρης, μέλος της Εταιρείας, προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του ραδιοτηλεσκοπίου, ως εξαιρετικά ειδικός.

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη να γίνει προ πολλού, διότι ο κ. Μιχαήλ, έχει αναπτύξει πλούσια δράση στο νησί, με τα πολλά και διαφόρου μεγέθους τηλεσκόπια που διαθέτει, αλλά και με το μοναδικό στην Ελλάδα ερασιτεχνικό ραδιοτηλεσκόπιό του. Εχει κάνει πάρα πολλές αστροβραδιές στον παραλιακό χώρο, όπου προσήλθαν κατά καιρούς πολυάριθμοι κάτοικοι, μαθητές, πρόσκοποι και τουρίστες ακόμη. Ετσι ο αστροτουρισμός αναπτύχθηκε εξαιρετικά βελτιωμένος και εφάμιλλος εκείνου της Ρόδου, όπου ο επίσης ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος της Εταιρείας του Βόλου Στέργος Μανώλακας, έχει εγκαινιάσει φέτος το καλοκαίρι το αστροξενοδοχείο του, με ολόκληρο αστεροσκοπείο και πλήθος αστρονομικών εγκαταστάσεων στον περιβάλλοντα χώρο.

Το κλιμάκιο θα ενημερωθεί για τις εργασίες του ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου, τη χρήση και λειτουργία των διαφόρων οργάνων του και προ παντός την απόδοση του ραδιοτηλεσκοπίου, με τη συνεχή παρατήρηση των κηλίδων και των εξάρσεων του Ηλιου. Θα δώσει δε οδηγίες για την καλύτερη και προσφορότερη λειτουργία του. Το βράδυ δε, θα γίνει μια υποδειγματική αστροβραδιά στον παραλιακό χώρο του παλιού λιμεναρχείου, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες του νησιού.

Το βράδυ θα δοθεί επίσημο δείπνο σε ταβέρνα της παραλίας, στο οποίο έχουν προσκληθεί οι αρχές του νησιού.

Η επίσημη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή και ώρα 11 π.μ. στο ΞΕΝΙΑ κατά την οποία ο μεν πρόεδρος κ. Μαυρομμάτης θα απευθύνει χαιρετισμό και θα παρουσιάσει τους άλλους δύο ομιλητές, ο δε γραμματέας κ. Ζαχείλας θα αναφερθεί στο ιστορικό της Εταιρείας και θα προβάλλει ένα μικρό βίντεο από την περσινή 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που έγινε στο Βόλο. Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα το έχει ο κ. Ξενάκης, ο οποίος με οπτικοακουστικά μέσα θα εισηγηθεί το πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο θέμα: «Πάλσαρς, οι τροβαδούροι του Σύμπαντος». Πρόκειται για μια μοναδική και πρωτότυπη εκδήλωση, την οποία θα τη χαρούν και θα την πλαισιώσουν όλοι οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μαθητές του Λυκείου Σκοπέλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου