ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ο Δήμαρχος Σκιάθου υπογράφει στο Κίνημα Ανατροπής

ο-δήμαρχος-σκιάθου-υπογράφει-στο-κίνη-162451

Το όνομα του νέου Δημάρχου Σκιάθου, Δημήτρη Πρεβεζάνου, ο οποίος μπαίνει ξανά στο τιμόνι στο νησί του Παπαδιαμάντη από την 1η Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Δημάρχων της χώρας, που συγκροτούν το επονομαζόμενο «Κίνημα Ανατροπής για την Αυτοδιοίκηση».

Το κίνημα είχε ξεκινήσει αρχικά με τις υπογραφές οκτώ Δημάρχων, έφθασε στις 60 και πλέον στη διακήρυξη συσπειρώνονται 115 Δήμαρχοι από όλη τη χώρα, που δηλώνουν παρόντες στον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και με μόνο γνώμονα το πραγματικό συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, πρόκειται για μία νέα ανεξάρτητη πρωτοβουλία με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας και με στόχο την αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού, μέσα από την αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Οπως τονίζεται από την 1η Σεπτεμβρίου, οι νέοι Δήμαρχοι καλούνται να διαχειριστούν τις τύχες των τοπικών κοινωνιών και να δώσουν λύσεις σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή περικοπή θεσμοθετημένων πόρων και υποχρηματοδότηση, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στους Δήμους, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται τα κοινωνικά προβλήματα που υποχρεώνουν τις δημοτικές αρχές να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη. Επιπλέον η έλλειψη προσωπικού, οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες ενώ το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ. «Είναι ανάγκη να υπάρξουν ανατροπές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε. Η επόμενη περίοδος προσφέρεται για δημιουργική ανασυγκρότηση, κινητοποίηση και ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών. Αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιότερων κι εκμεταλλευόμενοι την όρεξη και την ορμή των νεοεκλεγέντων στελεχών, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη, καταρχήν αναβαθμίζοντας το ρόλο και τη δυναμική των θεσμικών μας οργάνων. Στόχος μας πρέπει να είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικός συνδιαμορφωτής της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Κι όχι ζητιάνος της Κεντρικής Εξουσίας και των Περιφερειών», αναφέρεται στην ανακοίνωση και ζητείται διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας των ΟΤΑ, διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου με συμμετοχή των Δήμων στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ αλλά και τους πόρους του πράσινου ταμείου, συνταγματική αναθεώρηση και νέους ρόλους και αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου