ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε πιλοτικό πρόγραμμα η Σκόπελος

σε-πιλοτικό-πρόγραμμα-η-σκόπελος-162475

Στο πιλοτικό πρόγραμμα που εκπονούν η Ελληνική Κυβέρνηση και η Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας η οποία αποτελεί φορέα του γερμανικού κράτους, συμμετέχει η Σκόπελος ανάμεσα σε τέσσερις ακόμη δήμους που υπέδειξε η TaskForce.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκίνησε η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος αξιολόγησης δομών σε πέντε δήμους, το οποίο ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Στο πρόγραμμα αξιολόγησης συμμετείχαν πέντε δήμοι: Θεσσαλονίκης, Καρπενησίου, Πρεσπών, Σκοπέλου και Σπάρτης, ως αντιπροσωπευτικοί από την ελληνική επικράτεια, καθώς εκπροσωπούν όλες τις ιδιαιτερότητες των εγχώριων ΟΤΑ. Επελέγησαν για να λάβουν τεχνική βοήθεια ώστε να μετεξελιχθούν σε πρότυπες διοικητικές δομές με βάση το μοντέλο ανάπτυξης που έχει προδιαγραφεί από την ΕΕ για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αντιπροσωπεύουν, εν ολίγοις, τους αστικούς, τους ορεινούς, τους ημιορεινούς, τους νησιωτικούς και τους πεδινούς ΟΤΑ.

Ο στόχος

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος ήταν η αξιολόγηση των δομών και των διαδικασιών που αξιοποιούνται στους δήμους προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους.

Κατά τη διάρκειά του, αυτοδιοικητικά στελέχη επισκέφθηκαν δήμους στο εξωτερικό, ήρθαν σε επαφή με συναδέλφους τους και ειδικούς σε θέματα Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, στη διάρκεια του προγράμματος, στην οργάνωση και την προετοιμασία για τα διαρθρωτικά ταμεία 2014 -2020 και στην απορρόφηση κονδυλίων για έργα. Οι εμπειρογνώμονες κατέγραψαν τα προβλήματα των δήμων σχετικά με τις συγχρηματοδοτούμενες πράξεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου