ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αυξάνονται οι επισκέπτες στο σπίτι – μουσείο του Παπαδιαμάντη

αυξάνονται-οι-επισκέπτες-στο-σπίτι-μ-166868

Πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες αποτελεί το σπίτι – μουσείο του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στη Χώρα της Σκιάθου, το οποίο μετράει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας.

Η επίσκεψη στο μουσείο του Παπαδιαμάντη είναι μία από τις συνήθειες των τουριστών που συρρέουν στο νησί της Σκιάθου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, συνδυάζοντας τη διασκέδασή τους με την ψυχαγωγία και τη μόρφωση.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του μουσείου, την κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, περίπου 30.000 άνθρωποι επισκέπτονται το μουσείο προκειμένου να δουν το σπίτι όπου διέμενε ο λογοτέχνης και τα προσωπικά του αντικείμενα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώνεται αύξηση στην επίσκεψη των φοιτητών οι οποίοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με την επίσκεψη στο μουσείο, καθώς ήδη γνωρίζουν μέρος του έργου του λογοτέχνη, το οποίο διδάσκονται στα σχολεία και σε σχολές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στη μεγάλη συρροή των επισκεπτών σημαντικό ρόλο παίζει η μικρή τιμή του εισιτηρίου το οποίο ανέρχεται σε 1,5 ευρώ.

Από τους επισκέπτες, το 80% είναι Έλληνες ενώ το 20% είναι αλλοδαποί. Οι τελευταίοι, μάλιστα, βλέπουν κατ’ αρχήν ένα λαογραφικό – παραδοσιακό νησιωτικό σπίτι παλαιότερων εποχών και κατά δεύτερον επιθυμούν να γνωρίσουν το συγγραφικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Φέτος ένας μεταφραστής έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ήρθε από την Οξφόρδη προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι την οικία στην οποία διέμενε ο Παπαδιαμάντης.

Εκδήλωση για το έργο του

Στις 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στις 8 το βράδυ στην αυλή της Παναγίας Λιμνιάς στη Σκιάθο.

Ηθοποιός ελληνικής καταγωγής ο οποίος ζει στην Αυστρία, ο DanielDouzenis, πρόκειται να πραγματοποιήσει τρεις παράλληλες αναγνώσεις αποσπασμάτων της Φόνισσας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε τρεις γλώσσες, στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.

Ο Σκιαθίτης ιεροψάλτης και θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Κουτούμπας θα ψάλει ύμνους που έχει συνθέσει ο Παπαδιαμάντης, ενώ τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Σκιαθίτισσα Ζωή Σαρρή η οποία θα ερμηνεύσει με την κιθάρα της μελοποιημένο Παπαδιαμάντη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε ανταπόδοση εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013 στην Αυστρία.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου