ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικά μνημεία στο φως ~ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΓ΄ ΕΠΚΑ

σημαντικά-μνημεία-στο-φως-παρεμβασει-170622

Εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Λουτράκι της Σκοπέλου

Πολύ σημαντικά μνημεία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ρωμαϊκά λουτρά, βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο του Λουτρακίου της Σκοπέλου, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ηδη από την 1η Αυγούστου εγκαταστάθηκε η ομάδα της ΙΓ΄ Εφορείας που θα υλοποιήσει το έργο ανάδειξης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των νησιών της Θεσσαλίας» και υλοποιείται από το Δήμο Σκοπέλου. Στο πλαίσιο αυτό η ΙΓ΄ Εφορεία κλήθηκε να υποβάλει προτάσεις για την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της Σελινούντος, που βρίσκεται στην περιοχή του Λουτρακίου.

«Αυτή τη στιγμή συντηρούμε τα κτήρια των Ρωμαϊκών χρόνων που βρίσκονται στον οικισμό του Λουτρακίου, σώζονται σε ύψος 2 περίπου μέτρων και απαιτούνται εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και ανάδειξης, προκειμένου να βελτιωθούν» όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος της ΙΓ΄ Εφορείας Ιάκωβος Γεωργίου, επιβλέπων του έργου.

Σύμφωνα με το γενικότερο πλάνο των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν στον παραπάνω αρχαιολογικό χώρο, θα δημιουργηθεί ένας χώρος πρόσβασης και περιπάτου στις θέρμες ρωμαϊκής εποχής στην θέση Κατακαλού, θα γίνει καθαρισμός και στερέωση του μνημείου και παράλληλα θα δημιουργηθεί περίπτερο με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό.

Επίσης θα γίνουν εργασίες επισκευής και βελτίωσης του υπάρχοντος περιπτέρου ενημέρωσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντος στην παραλία του Λουτρακίου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, με τη δημιουργία υπαίθριας έκθεσης λίθινων αρχιτεκτονικών μελών, σαρκοφάγων κ.λ.π.

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου μονοπατιού πρόσβασης στην Ακρόπολη της αρχαίας Σελινούντος, η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και κατεύθυνσης προς τα αρχαία μνημεία και η έκδοση Αρχαιολογικού Οδηγού και ενημερωτικού φυλλαδίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντας.

Η σπουδαιότητα των λουτρών ως σημείο αναφοράς στην κοινωνική ζωή της περιοχής, πιστοποιείται από το γεγονός ότι έμειναν ως συλλογική μνήμη έως τις μέρες μας στο όνομα της περιοχής Λουτράκι. Το μνημείο που έχει αποκαλυφθεί και συντηρείται, αποτελεί δείγμα της δημόσιας αρχιτεκτονικής της εποχής. Χρονολογικά οι ρωμαϊκές θέρμες εντάσσονται στην περίοδο του τέλους του 3ου μ.Χ. αιώνα και αντικατοπτρίζουν τη ρωμαϊκή θεώρηση που προϋποθέτει δημόσια λουτρά όχι μόνο ως χώρο προσωπικής υγιεινής, αλλά και συνεύρεσης, περιπάτου, άθλησης και τελικά ως ένα σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή της πόλης.

Η προστασία και η ανάδειξη της περιοχής της αρχαίας Σελινούντας, αποτελεί, σημειωτέον, διαχρονικό στόχο της ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α., προκειμένου τα μνημεία και η ιστορία τους να καταστούν προσβάσιμα, τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και στους επισκέπτες της.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου