ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μεγάλη πτώση στα αλιεύματα έως και 70%

μεγάλη-πτώση-στα-αλιεύματα-έως-και-70-170681

Μέτρα ζητούν οι αλιείς της Αλοννήσου

Κατακόρυφη είναι η πτώση στα αλιεύματα που πιάνουν με τα δίχτυα τους οι ψαράδες της Αλοννήσου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου του νησιού ο οποίος εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον του κλάδου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Τα τελευταία δέκα χρόνια η πτώση στα αλιεύματα είναι κατακόρυφη καθώς αγγίζει ακόμα και το 70%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου, κ. Θεόδωρο Μαλαματένια. Μάλιστα, κάθε χρόνο, η αλιευτική παραγωγή χειροτερεύει με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία στον κλάδο των αλιέων. Ο στόλος των πενήντα αλιευτικών σκαφών της Αλοννήσου δυσκολεύεται να τα βγάλει εις πέρας καθώς το μεροκάματο δεν επαρκεί ακόμα και για τα έξοδα της δουλειάς τους. «Το καλοκαίρι που χρειαζόμαστε ψάρια και υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχουν για να τα πουλήσουμε», ανέφερε ο κ. Μαλαματένιας.

Σύμμαχος των αλιέων που κρατά ζωντανό τον κλάδο είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί εξαιτίας της ύπαρξης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, τα οποία ρυθμίζουν μέρος της αλιευτικής εργασίας. Ωστόσο ο κ. Μαλαματένιας υποστηρίζει πως είναι αναγκαία η θέσπιση μέτρων από το υπουργείο για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο κατά τους οποίους λαμβάνει χώρα η αναπαραγωγή των αλιευμάτων.

Τρεις παράγοντες

Ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν την αλιευτική παραγωγή, η τεχνολογία, η υπεραλίευση στην περιοχή με τη χρήση της τεχνολογίας και η μόλυνση της θάλασσας, είναι οι κύριοι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την κατακόρυφη μείωση στα αλιεύματα.

Μεγάλο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον ιχθυολόγο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, κ. Σπύρο Ιωσηφίδη, το πρόβλημα φέτος είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η πτώση σε σχέση με πέρυσι είναι 60% με αποτέλεσμα οι αλιευτικές εργασίες να έχουν υποστεί μία μείωση περίπου 50%.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές αλλά και στη ρύπανση του νερού, η οποία μεταφέρεται και επεκτείνεται μέσω των ρευμάτων. Επίσης η έξαρση αλιείας τα προηγούμενα χρόνια επηρεάζει την παραγωγή των επόμενων ετών, σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη. «Θα χρειαστούν 2-3 χρόνια και επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να επανέλθει σε ικανοποιητικό βαθμό η ποσότητα των αλιευμάτων» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ιωσηφίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου